maanantai 30. maaliskuuta 2015

Virvon varvon

Jere poika kävi tänään virpomassa Domin.
Vieraat ei saanut kovin nättiä vastaanottoa Domilta kun karkasi mopo käsistä, mutta hetken riehumisen jälkeen kuitenkin malttoi mielensä ja muisti miten pitää käyttäytyä. Jere sai virvottua Domin joka antoi palkaksi virpojalle herkkupussin. ;)
Jere onkin ainoa lapsi jonka kanssa Domi saa painia vapaasti eikä tarvi asetella tiukkoja sääntöjä. Keskenään painivat ja välillä huilitauko ja taas riehumiset jatkuu. Hauskaa ainakin tuntuu molemmilla olevan ja hyvin Domikin osaa suhteuttaa voimansa pienempien henkilöiden kanssa eikä ihan niin täydellä voimalla pusuttele. Domi osaakin olla todella nätisti lasten kanssa ja tietää, että ainoastaan Jeren kanssa saa vähän riehua. Muiden kanssa se ei edes yritä riehua vaan heittäytyy selälleen maahan rapsuteltavaksi ja antaa todella rauhallisia pusuja.
Ehkä Domi ei aina ihan vielä osaa tuota vieraiden vastaanottamista nätisti, mutta jos jossain on tapahtunut edistystä niin siinä, että kahvittelutauon aikana Domi häipyy johonkin nukkumaan eikä kerjää pöydän luona tai yritä nousta vieraiden syliin kesken kaiken. Rauhoittuu aina vaan nopeammin. Korvatkin löytyy päästä ja kuuntelee tarkasti jos jotain käsken.
Oikeastaan Domin on aina vaan päästävä moikkaamaan ihmiset edes hetkeksi ja sen jälkeen se malttaa jättää ne rauhaa jos tilanne olisi sellainen ettei henkilö X halua Domia koko ajan vierelleensä (Domihan kyllä jaksaisi pussailla vaikka kuinka kauan), mutta pitäisi päästä tuosta tavasta eroon ettei niistä vieraista tarvitsisi välttämättä välittää ollenkaan ja niitä ei ensimmäisenä rynnätä tervehtimään vaan odotetaan nätisti esim. omalla paikalla rauhassa josta sitten hetken kuluttua vieraiden moikkaus ja se olisi siinä. Tai osaisi tervehtiä nätisti ja sitten suht maltillisesti hengailla lähettyvillä eikä tehdä niitä pusukonehyökkäyksiä.

Toisaalta jos Domi toimii työvaljaat päällä asiaan kuuluvalla tavalla niin saako sitten "vapaa-ajalla" antaa sen mopon välillä karata vieraasta riippuen? Siinäpä kysymys. Kuulokoira on kuitenkin töissä 24/7, mutta itse olen opettanut Domille työvaljaissa tietyn roolin ja "vapaa-ajalla" saa sitten vähän rallatella. Sekoittaako koira sen milloin saa käyttäytyä bossumaisesti ja milloin täytyy olla työkoiraasenteella vai pystyykö se erottamaan ne? Ainakin Domin olemus muuttuu täysin kun se saa työvaljaat päällensä. Se rauhoittuu ja menee ns. työmoodiin jolloin se myös moikkaa vieraat ja tuntemattomat ihmiset maltillisemmin tai ainakin nätimmin miten se tekee "vapaa-ajalla". Onko se sitten ihan okei vai pitäisikö pistää vaa tiukka kuri asian suhteen lopullisesti ja opettaa ettei missään tilanteessa riehuta ja pompita vieraita päin. Jatkamme siis tämän mysteerin selvittelyä ja koulutustuokioita. Haasteita ei ainakaan puutu ja elämäkään ei ehdi käymään liian tylsäksi.

Jos jollain on vinkkejä miten opettaa tuollaiselle yli-innokkaalle rakettiohjukselle oikeanlainen lähestyminen vieraita kohtaan niin pistä ihmeessä kommenttia. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti