tiistai 17. maaliskuuta 2015

Tiistain tokoilut ja kuulokoirahöpinät

Tänään otettiin namitasku ja naksutin kaapista esille pienen tauon jälkeen ja tokoiltiin naksuttimen voimin. Aiheena oli seuraamisen kontakti, katsekontakti häiriössä ja luoksetulossa odottaminen.
Kolmessa osassa ja treenituokio kesti noin pari minuuttia kerrallaan.

Ensimmäisenä aikasemmin päivällä keskityttiin seuraamisen kontaktiin kun se on ruvennut tippumaan ja Domi katselee ympärilleen enemmän, mutta naksuttimen kanssa lähdettiin muistelemaan ja vahvistamaan kontaktia ja palkkasin x-askelmäärän jälkeen eli satunnaisesti ja Domi ei päässyt ennakoimaan milloin palkka tulee joten kontakti pysyi todella hyvin ja haki oikeaa paikkaakin hienosti. Ei edes edistänyt!! Jopa täyskäännöksessä rupesi pysymään katsekontakti paljon paremmin eikä vilkuillut sivuille.
Ehkä tuota naksutinta voisi siis käyttää enemmänkin myös tokon parissa niin sillä saa merkattua oikean kohdan ja sitten palkkaus.

Seuraavana harjoiteltiin luoksetulon odottamisosuutta. Domin tekisi mieli välillä vähän ennakoida ja pylly nousee vähän ilmaan kun kävelen toiseen päähän. Koira sivulle, "odota", itse kävelin muutaman askelen eteen ja palkkaus. Muutama toisto ja viimeisenä kokeenomainen liike. Pientä muistelua vaan tähän niin hyvin menee. 

Viimeisenä mutta ei todellakaan vähäisin treenin kohteena oli tänään katsekontaktin/kontaktin pito perusasennossa häiriköitynä. Häiriönä toimi siskoni joka käveli ihan meidän vierestä, naksutteli kielellään ja höpisi Domille omiaan. Heittelin myös leluja eri suuntiin. Domi malttoi todella hyvin ja keskittyi kontaktin pitämiseen ja varmisti vielä, että saa varmasti palkkansa. Yllätyin jopa siitä ettei kertaakaan Domille tullut sitä ilmettä, että ihan just lähtee lapasesta ja vähän vaan lipaisen kun ihminen menee ohi. Muutama toisto ja siihen olikin sitten hyvä lopettaa.

Domi oli erittäin pätevä otus tänään tokoilun parissa ja naksutin on taikaväline. Ehkäpä tällä saadaan loputkin kumartumiset pois minulta ja muut sekoilut joten alkaa liikkeetkin onnistumaan ihan eri tavalla. Dominkin mielestä naksutin on mahtava kapistus kun kertoo aina samalla äänellä ja nopeudella mistä tulee palkka.
Jatkossa pitäisi hioa vähän seuraamisen pysähdyksiä, kun meinaa vähän valua perusasento liian eteen pysähdyksissä ja edistää tietenkin kun lähdetään taas liikkeelle. Seuraamisen käännöksiä voitaisiin vahvistella tasapainotyynyllä pyörien.
Luoksetulon seisominen napakammaksi eri alustoilla (varmuutta tekemiseen). Domi on siitä kiva tokokoiruus ettei se ole tähän päivään mennessä ennakoinut vielä luoksetulon stoppia vaan juoksee nätisti kunnes toisin käsketään.
Häiriönsietotreeniä lisää eri paikoissa ja eri häiriöillä ja tietenkin paikkamakuutreenejä joista jo huutelinkin facebookin puolella. Olisi mahtavaa jos päästäisiin edes pari kertaa harjoittelemaan vieraassa ryhmässä piilopaikkista niin uskaltaa lähteä sitten kokeeseenkin varmoin mielin. Tämän tai ensi viikon aikana varmaan selviää mahdutaanko siihen huhtikuun kokeeseen joten siitä infoa myöhemmin.

Domi pääsi yli 1,5 kuukaudan tauon jälkeen eilen mukaan kouluun. Ei ehditty siellä olemaan kuin 10 minuuttia kunnes totesin ettei minua edes siellä tarvita joten pois vaan. Käytiin sen sijaan sitten kävelemässä kaupungilla, nautittiin auringosta ja harjoiteltiin hihnassa kulkemista ja perus käytöstapoja. Hienosti se siellä meni vaikka pari kertaa pitikin pysähtyä vetämisen takia, mutta minkäs sille voi kun pienellä bossulaisella on paljon virtaa ja intoa tauon jäljiltä. ;) Kuljettiin linja-autolla ja Domi nukahtikin kotimatkalla sitten istuvilleen bussiin. Hassu koira.
Opitut äänet Domi ilmoittaa erittäin varmasti ja puhelimen ilmoittaa isommassakin häiriössä jo helpommin ja reagoi nopeammin. Ei ole sekoittanut hetkeen palohälytintä muihin ääniin.
Tämän viikon aikana voitaisiin ruveta harjoittelemaan ovikellon ääntä. Ensin pitää kitkeä pois se turha haukahdus mikä tulee ovikellon soidessa, siitä sitten ilmaisumerkki koiralle ja sitten todennäköisesti napsahtaakin palaset paikoilleen tuon aivoissa ja se on valmis ääni. Koira kun oppii yhden perusäänen kunnolla niin jatkossa muiden äänien opettaminen helpottuu, koska koira alkaa yleistämään niitä ja yhdistämään siihen ilmaisuun.
Viime viikolla tuli postissa iso kasa edustuskamaa yhdistykseltä ja Domin korttiin päivämäärätarra. Kyllä nyt kelpaa noilla lehtisillä edustaa yhdistystä ja näytellä Domin virallista työkorttia jos joku alkaa asiasta inisemään kun koira mukana (sitä päivää ei olla vielä nähty joten ei ole tarvinnut näyttää ID-korttia). Sekä tarkoituksena tietenkin jakaa mahdollisimman paljon tietoa kuulo- ja tukikoirista jokaiselle jota asia edes vähän kiinnostaa.

Tuleva tokomestari ja arjensankari apukorva kiittää ja kuittaa tältä erää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti