maanantai 23. maaliskuuta 2015

Stop vetämiselle - Easy Walk

Domin hihnassa kävelyä nätisti ollaan nyt treenattu yli 7 kuukauden ajan sillä menetelmällä, että vetää - pysähdyn - odotetaan, että hihna löystyy - matka jatkuu. Se on tuonut tulosta ja päästy siitä pahimmasta sinkoilusta pois sekä lenkit on paljon rauhallisempia, mutta vielä olisi jäljellä se ihan pienen pieni ärsyttävä veto jonka tunnen hihnassa sekä selässäni kun se menee jumiin välillä. Se veto on kotikulmilla enää todella minimaalista, mutta silti todella ärsyttävää. Domi kun menee sen verran paljon hajujen perässä. Uusissa paikoissa (välillä, ei enää niin herkästi) taas nousee kierrokset ja meinaa hävitä korvat jolloin pelkällä pysähdyksellä ei saa Domiin minkäänlaista reaktiota aikaiseksi jos se siihen mielentilaan pääsee. Kuonopannan tuo saisi jos omistaisi kuonon, mutta kun se vaihtoehto on suljettu pois niin ajattelin testata näitä valjaita missä kiinnitys edessä. Pääsen paremmin kontrolloimaan Domin etuosaa ja ideana olisi näitä käyttää myös siihen pomppimisen estämiseen. Ihmiset kun tulee välillä ilman lupaa yht äkkiä koskemaan koiraa vaikka se on töissä niin Domikin on alkanut taas pikkuhiljaa ajattelemaan, että jos ihmiset tulee noin vaan päälle niin kyllä hänkin sitten saa pompata päälle. Eihän se sovi jo ihan sen takia, että voi sattua vahinkoja ja ei se ole mitenkään nättiä kun koira pomppii ylös alas ja kivahan se olisi pitää nämä kuulokoiraoikeudet vielä ensivuonnakin kun on taidontarkistus. Samalla täytyy varmaan kiinnittää silmät omaan selkääkin, että pystyy reagoimaan nopeammin tuommoisten urpojen takia.
Joten tilasin viime torstaina Domille Peten koiratarvikkeesta mustat Easy Walk vedonestovaljaat ruokasäkkien lisäksi ja tänään saapuivat postiin josta kävin ne hakemassa. Kokona M (51-71 cm) koska S (38-51 cm) ei todennäköisesti olisi mahtunut kunnolla päälle ja M oli vähän niin ja näin, että onko liian isot. Säädöt on minimissään, mutta ihan hyvin mallautuu Domin päälle. Valjaita saa säädeltyä kivasti neljästä eri kohdasta, jokaisesta kolmesta remmistä joten sekin mahdollisti sopivuuuden Domille. Yleensä kun näille jää joko etuosasta liian isoksi jos rintakehästä sopiva tai sitten toisinpäin. Välimallin rotu.
Yllätykseksi valjaiden mukana tuli hihnakin. Itse tulen kuitenkin käyttämään monitoimihihnaa josta toinen pää on pannassa ja toinen sitten noissa valjaissa.
Käytiin jo pieni lenkki testaamassa noiden kanssa ja Domi ei edes yrittänyt vetää (miten outo tunne), koska oli niin hämmentynyt siitä että kiinnitys onkin edessä eikä saa voimaa kiskoa. Olisittepa nähneen pienen bostonin ilmeen. Se meinaa oli näkemisen arvoinen hetki.
Tarkoitus on jatkaa stoppailua kun vetää (jos edes enää yrittää) ja palkata ruualla kun kävelee hihna löysällä. Materialismionnellisuus taas huipussaan ja lisämotivaatiota viemään tämä asia päätökseen. Kyllä se jo loppuvuodesta tulee kävelemään entistä nätimmin. ;) Jo tähän mennessä saatu paljon aikaiseksi ja Domin hihnakävely on jopa kehumisen arvoista toisinaan minun kanssa. Muiden kanssa Domi ei osaa todellakaan kävellä vielä nätisti, mutta tätäkin harjoitellaan ajallaan. Valjaat tuleekin olemaan apuväline jolla viedään homma loppuun asti kunnialla. Ei väline joka automaattisesti ratkaisee kaikki ongelmat.
Otetaan valjaat käyttöön arjessa ja töissä. Katsellaan miten käy ja raportoidaan tänne tuloksia kunhan sen aika koittaa.

4 kommenttia:

  1. Tsemppiä, tuo on tosi tympeä tapa tuo vetäminen...
    Tipsu myös on vetänyt ennen. Itsekin kokeilin tuota pysähtelyä ja hihnan löysäämistä, mutta siitä syntyi koiralle kierre. Tipsua ei ollenkaan kiinnostanut, joutuuko pysähtymään vai ei. Kun hihna kiristy niin minä pysähdyin, koira pysähtyi ja matkaa jatkettiin muutama metri ja sama toistui.. Tuota kun jatkui pitkään niin totesin että ei toimi :D Nyt päätin opettaa ihan palkkaamisella, ja tuloksia on tullut tosi hyvin! Eli koira ei missään vaiheessa vedä, kun palkkaan sitä vierelläkävelemisestä niin usein. Pikkuhiljaa sitten harvemmin. Toki niitä nameja meni aluks aivan järkyttävät määrät, mutta tuolle kelpaa ruokanaput palkaksi eikä kilon tai kahen lihominenkaa oo pahitteeksi :D
    Toivotaan, että noista valjaista on teille apua. Hyvää olen noista ainakin kuullut :)

    http://tempputaituri.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia tsempeistä! :)
      Pysähtely ei tosiaan auta jos koiran mielentila on väärä eikä se keskity siihen. Vaatii omistajalta myös melkoisesti jotta jaksaa keskittyä siihen 100 prosenttisesti ja kykyä nähdä milloin koira on oikeasti rauhallinen jotta matkaan voidaan jatkaa. Melko turhauttavaa jos pitkää joutuu tekemään.

      Voi olla, että meilläkin päädytään vielä namittamiseen tai joku oma versio siitä, koska en kaupoissa ja muissa voi ihan koko ajan olla Domia palkkaamassa. Toki ei se nyt paha olisi vaikka Domi viettäisi koulutuslomaa ja keskityttäisiin pelkästään perusasioihin ennen kun se lähtee taas kulkemaan enemmän minun mukana eri paikoissa. Katsellaan mitä saadaan aikaiseksi ja mitä keksin. :)
      Ainakin nyt päivän testausajan jälkeen nuo valjaat on olleet ihan loistoidea. Vetäminen on huomattavasti paljon vähempää ja ihan kuin Domikin olisi rauhallisempi kun hihnassa ei ole koko ajan sitä pientä kireyttä ja aavistaa omat hermoiluni. Tänään se on ravannut nätisti vierelläni rauhallisesti eikä vaikuttanut yhtään hermostuneelta.

      Poista
  2. Meillä myös vetäminen on ollut aina ongelmana. On pysähdytty ja käännytty yms eikä vaikutusta. Meilläkin oli tuon tyyliset valjaat mutta valitettavan nopeasti niilläkin oppi vetämään. Kaikkien toimivimpana olen kokenut vastaehdollistamisen. Eli kun koira vetää--> naks ja kun kääntyy kohti palkka. Jatketaan kunnes koira alkaa yhdistää veto-palkka ja alkaa ennakoida, eli kun hihna meinaa kiristyä koira kääntyykin jo valmiiksi josta palkataan. Meillä toiminut aivan superhyvin! Suosittelen tätä kaikille veto-ongelmaisille :)

    www.niinerilaiset.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista!

      Varmasti noillakin valjailla jotkut oppivat vetämään, mutta ainakin Domia häiritsee se kiinnitys edessä sen verran ettei sitä huvita täysiä kiskoa kun ei saa voimaa siihen ja tyytyy pitämään hihnan löysällä. Toki Domilla on jo hihnakoulutusta takana ja se tietää homman idean silloin kun malttaa vaan keskittyä.
      Meilläkin ollaan joskus aikaisemmin kokeiltu tuota vastaehdollistamista ja sitä ei tulla tekemään enää. Domi tarjoaa niin herkästi eri asioita ja todella nopeasti, että se saa aikaiseksi vain tyhmän leikin eli veto-nami-veto-nami sinkoilua ja mielentila menee täysin vääräksi.

      Poista