torstai 5. maaliskuuta 2015

Domi ja lelupalkkaus

Domi on ollut aina kova tyttö leikkimään leluilla ja riehumaan pienestä asti, mutta siitä huolimatta on tullut palkattua nameilla kaikista eniten, koska se on helpointa ja saa useampia toistoja kerralla sekä palkattua tarkemmin. Tai siis niinhän sitä luulisi.

Joulukuussa ostin messarista Puller -rinkulat ja sen jälkeen ollaan ruvettu entistä ahkerammin leikkimään yhdessä. Lähdettiin ihan alkeista ja kahden lelun leikistä, koska Domille palkitsevampaa on tähän mennessä ollut lelun kanssa karkaaminen johonkin ja teurastaa se eli entistä enemmän hitauttaa jos lelupalkkaa käyttää treenatessa. Kahden lelun leikillä ollaan vahvistettu palauttamista ja kunniakierroksien vähentämistä ja, että se yhdessä tekeminen olisi nimenomaan se juttu eikä lelun kanssa karkaaminen. Ollaan vahvistettu irrottamiskäskyä, lupa lelun kimppuun käymiseen ja rauhoittumisvaihe -  silitän rauhassa Domia kunnes se tiputtaa lelun eli sitä lelua ei mennä riuhtasemaan pois ettei sille tule halua lähteä leikkimään yksinään.
Domi kiihtyy leluista, varsinkin jahtaus- ja ravisteluleikeistä todella paljon ja keittää helposti yli jos antaa siihen pisteeseen mennä, mutta kun muistaa pitää tiukat rajat ja säännöt niin koiran pääkoppakin pysyy kasassa ja leikkii nätisti ja tietää mistä naruista vedellä. Domille mieluisin leikki on flirttailu/vieheleikit jossa se saa vähän etäisyyttä ihmiseen. Jahtaaminen on Domin juttu. Se jahtaa tasan niin kauan kunnes saa kohteesta kiinni ja sen jälkeen kunnon tapporavistelut jonka jälkeen jatkuu jahtaus tai sitten ravistelun jälkeen tulee rauhottumisvaihe ja leikki loppuu siihen. Domi on nykyään saanut myös kantaa sen lelun pois kentältä tai missä sitten ollaankaan treenaamassa.
Domin TOP5 lelua on flirtti/viehe, patukat, pallot, nahkarukkanen ja frisbee.

Ja kun puhuin alussa siitä, että lelupalkkaus on hidasta. Eihän se ihan niin ole. Tai siis miksi pitäisi joka treenikerralla saada tehtyä monta toistoa kun voisi tehdä pari onnistunutta. Näin ollen se lelukin on ruvennut kulkemaan meidän treeneissä enemmän mukana. Varsinkin kun ruvettiin treenaamaan enemmän tokon ylempien luokkien liikkeitä ja joskus käytän ihan perusliikkeissäkin lelua,  koska ne on treenattu jo teknillisesti kuntoon nameilla aikoinaan. Miksi enää tehdä miljoona toistoa joka treenikerralla kun ne perusteet on jo koiran päässä joten miksi ei keskittyisi muutamaan hyvään ja panostaisi siihen täysin. Leluilla saadaan selvästi lisää vauhtia, moottoria ja nopeutta liikkeisiin - näyttävyyttä. Domi kun nykyään tuo ne lelut takaisinkin niin ei siinä montaa minuuttia nyt mene jos viskaan Domille sen lelun ruutuun tai joku muu vauhtiliike. Domi myös jaksaa nykyään paremmin tehdä töitä lelupalkallakin. Sehän kiihdyttää Domia joten väsyykin helpommin, mutta nykyään voi tehdä sen muutamankin toiston ilman koiran hyytymistä ja into pysyy koko treenin ajan. Taas kerran omalla asennemuutoksella ja pienillä asioilla ollaan päästy parempaan suuntaan ja hienointa on ollut huomata se, että Domi leikkii nykyään jopa häiriössäkin ja on ollut kiva huomata, että Domi myös tarjoaa leluja helpommin ja haluaisi useammin leikkiä yhdessä. Aina välillä pistetään kesken lenkin leikkiriehumiset pystyyn nahkarukkasilla. Nahkarukkasia kun on se 2kpl kerralla mukana aina niin saadaan samalla vahvistettua kahden lelun leikkiä.
Domi pystyy  nykyään myös keskittymään siihen leluun vaikka ympärillä olisi ihania ihmisiäkin, suurta melua tai jotain muuta häiritsevää. Se jos mikä on iso juttu ja edistys siihen nähden mistä ollaan aikoinaan lähdetty (Domin keskittymiskyky oli nuorempana vähän hulivili meininkiä ja "hiukan" ylikuumeneva otus).
Uudet asiat opiskellaan edelleen namien voimalla, koska silloin tekniikka pysyy puhtaampana + koiran keskittymiskyky parempana ja nameja syötän myös silloin kun tilanne on muutenkin rauhaton joten syömällä Domi rauhoittaa itseään. Lelupalkkauksella treenataan sitten tokoliikkeisiin lisää sitä moottoria ja koiran ilmettä, kunhan perusteet on hallussa ja vauhtiliikkeisiin lelulla sitten vauhtia aina vain lisää. Kuulokoiratreeneihin lelua ei tulla yhdistämään, koska siinä hommassa Domi ei tarvitse yhtään enempää virtaa ja energiaa kun yritetään harjoitella rauhallisuutta. :D

Kahden lelun leikki
"Leikki aloitetaan näyttämällä koiralle yhtä esinettä (patukka, narupallo tms.) ja tekemällä se koiralle kiinnostavaksi. Liikuttelemalla lelua nykivin liikkein maata pitkin annetaan koiran tavoitella lelua, sitä kuitenkaan vielä saamatta. Kun koira todella intohimoisesti haluaa saada lelun itselleen, se heitetään liikkeen suuntaisesti joidenkin metrien päähän ohjaajasta. Odotetaan kunnes koira on saavuttanut esineen ja ottanut sen suuhunsa. Nyt on aika ottaa esille toinen vastaava lelu ja alkaa kiinnittää koiran huomiota tähän identtiseen esineeseen.

Omalla innostavalla äänenkäytöllämme ja käyttämällä taitavasti elekieltämme voimme saada koiran välittömästi kiinnostumaan toisesta objektista. Tarkoituksena on, että hetkenä jolloin aloitamme uudella esineellä saalisärsykkeet, tiputtaa koira suussaan olevan lelun ja alkaa saalistaa toista, jo liikkeessä olevaa esinettä.

Kun koira pääsee kohdallemme, heitämme lelun sen kulkusuuntaan - näin koiralla on aina suora tie edellisestä heitosta seuraavaan. Heiton jälkeen palaamme paikkaan, johon koira on pudottanut ensimmäisen lelunsa, ja olemme valmiita toistamaan leikkiä vastakkaiseen suuntaan. Yksinkertaistaen leikki pyörii seuraavasti: koira saalistaa lelun, ottaa sen suuhunsa, kääntyy, lähtee tulemaan meitä ja ääntämme kohti, aloitamme saalisärsykkeet hallussamme olevalla lelulla, koira tiputtaa suussaan olevan esineen ja heittomme jälkeen alkaa saalistaa sitä. Leikki palaa kehämäiseen aloitukseensa.

Kyseessä on siis kahteen suuntaan pelattu peli (suunniksi voit kuvitella idän ja lännen), jonka pituuden ja intensiteetin ohjaaja pystyy hyvin toiminnallaan kontrolloimaan."


"Leikki lopetetaan saaliin kanto- ja pitämisvaiheeseen. Tämä tapahtuu niin, että viimeistä heittoa ei suunnatakaan poispäin koirasta, vaan koiran annetaan saada puruote ja saalis ihmisen käsissä olevasta patukasta. Näin koira on ohjaajansa välittömässä läheisyydessä. Koiraa kehutaan saaliin kantamisesta ohjaajan kävellessä koiransa kanssa varmistaen näin liikkeen jatkuvuuden. Pysähdyksen jälkeen koiraa otetaan kiinni kaulapannasta, kehutaan edelleenkin äänellä ja silittäen sitä pitkin vedoin kyljistä hännäntyveen.

Kun koira on saavuttanut rauhallisen mielialan, se oma-aloitteisesti pudottaa esineen - nyt voimme kerätä leikkiesineet pois koiran ulottuvilta. Tällä toimenpiteellä varmistamme ettei se ala itsenäisesti leikkiä uudelleen; leikki on aina ihmisen ja koiran välinen touhutuokio ja sellaisena se kannattaa pitääkin. Näin leikin innostavuus ja palkitsemisen mahdollisuus säilyy ja syvenee."


Meillä leikitään suunnilleen tämmöisellä kaavalla. Ainakin näiden ohjeistuksien avulla itse sain uutta mietittävää ja keksittyä ratkaisun miten meillä lelupalkkaus toimisi parhaiten. Ensin lähdettiin tietenkin lelupalkkauksen alkeista ihan tässä kotona jonka jälkeen siirryttiin pihalle ja siitä sitten laajennettiin reviiriä.
  • Lopeta treenit aina leikkimiseen (kahden lelun leikki varsinkin pennuille), vaikka treenauspalkkana muuten käyttäisit ruokaa.
    - Anna koiran lopuksi voittaa lelu, tehdä kunniakierros sen kanssa ja kantaa se autolle.
    - Koiran pitää lähteä kentältä häntä ylhäällä, voittajana.
  • Voit mieluusti myös aloittaa treenin leikillä, jotta saat koiran heräämään ja kontaktiin, vaikka muuten käyttäisitkin palkkana ruokaa.
  • Jos haluat koiralta lelun takaisin, irrottamiskäskyn (ja mahdollisen konfliktin) sijaan mene koiran lähelle ja paijaile sitä kunnes se pudottaa lelun itse → voit sitten jatkaa leikkiä tai treeniä.
  • Koiralle on rangaistus, jos lelu vain otetaan sen suusta (mahdollisesti uhkaavalla irti-karjaisulla varustettuna), siksi irrotus haetaan pitämällä koiraa paikallaan ja antamalla sen pudottaa lelu itse.
  • Opeta toimiva irrotuskäsky erillään leikistä.
  • Siirtymistä namipalkkauksesta lelupalkkaukseen ei saa tehdä liian nopeasti, koira hämmentyy ja liikkeet hajoavat.
    - Lelun kanssa pitää käydä läpi kaikki samat vaiheet (kriteerit) kuin namiopetuksessa on tehty → opetetaan koiralle sama liike alusta lelulla (kriteerien kertaus).

Training Snacks Voittajat

Voittajiin on otettu yhteyttä sähköpostitse/fb. Käythän vastaamassa viestiin jos olet voittanut niin saadaan namipussi matkaan. Koska suurimmalle osalle oli ihan sama minkä kokoisen saa joten arvoin ihan normaalisti netin arvontakoneella ja 3:lle ensimmäiselle lähtee pussit. Namit on kaikissa pusseissa suht saman kokoisia ja vähintäänkin helppo napsia vaikka kahtia, koska ovat sen verran pehmeitä. :)

Large - Veera ja Doni kelpie
Medium - Myy94 ja labbis pentu
Small - Matleena L ja Tipsu

Domi kiittää kaikkia arvontaan osallistuneita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti