keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Domin kokkinurkkaus: Lihainen herkkumättö

Tämä herkku on Domin pentuajoilta ja ohje saatiin Domin colliekavereiden omistajalta. Tästä kaikki alkoi ja tästä siirryimme raakaruokintaan. Domihan syö 50/50 menetelmällä eli aamulla nappulaa ja illalla lihaa, mutta viime päivinä on yöt ollut taas levottomia kun Domi haluaa ulos koska on hätä ja mahakin turvoksissa. Ruvennut siis taas vaihteeksi reagoimaan nappulan mussuttamiseen kun saanut sitä vähän liikaa joten päätin, että tehdäämpä tätä safkaa piiiiiitkästä aikaa (parin vuoden tauon jälkeen) ja saakoon kotona nyt syödä tuota aamuisin ja illalla sitten raakaa lihaa. Messarireissuun mukaan lähtee nappulat. Miksi kypsennettyä lihaa? Säilyvyys parempi jääkaapissa joten aamulla siitä on helppo kipata kuppiin sopiva määrä eikä tarvitse miettiä lihojen sulattamista tai muuta häslinkiä.

Tarvitset:
* jauhelihaa
* porkkanoita
* vettä
+ öljy, lisäravinteet
+ muita lisukkeita joita haluat lisätä joukkoon
Kattilaan heitetään lihaa ja porkkanaraastetta niin paljon kun haluaa tehdä. Meidän annokseen tuli tällä kertaa n. 400g naudanjauhelihaa ja porkkanaraastetta ehkä parin desin(?) verran sekä ripaus suolaa. Vettä niin paljon, että ainekset peittyy ja sitten vaan keittelemään. Kun jauhelihamössö kiehuu niin pistetään levy miedolle lämmölle (1-2) ja keittoaika oli noin pari tuntia. Välillä hämmennetään ja kansi päällä saa porista rauhassa siinä vaiheessa kun se laitetaan miedolle lämmölle (kansi puolilleen kiinni). Tuon kokoisesta mössöstä tulee Domin kokoiselle aktiiviselle otukselle 4-5pv safkat (puolet päiväannoksesta).
Kun odotellaan ruokaa niin kulutetaan aikaa vaikka koneella istuen ja hihitellään, kun eräs kaikessa mukana oleva koira vahtii keittiössä tiiviisti milloin ruoka olisi valmista ja tulee välillä vikisemään omistajan viereen hoputtaen, että alappas nyt tulla siitä keittiöön.
Kun se herkullinen ja kuolaa aiheuttava mättö on kiehunut omasta mielestä tarpeeksi niin pistetään tietenkin levy nollille ja saakoon siinä rauhassa vähän jäähtyä. Jäähtymisen jälkeen siirretään safka esim. reikäkauhalla erilliseen isoon astiaan ja sekoitin mättöön Domin vitamiinilisät, merilevän ja öljyn. Toki joku täysin raakaruokinnalla oleva varmasti laittaa nuo aina erikseen joka aterialle, mutta en itse muista niitä laittaa muutenkaa joka kerta joten helpompaa vaan tunkea yhteen isoon mättöön ja sekoittaa tasaisesti. Sen jälkeen ruoka jaetaan rasioihin/sopiviin annospusseihin. Yhteen rasiaan menee 1-2pv ateria ja pistetään pakkaseen josta se on helppo ottaa jääkaappiin sulamaan ja mättää siitä sitten lusikalla koiran kuppiin. Ja tottakai koira ansaitsee tästä rankasta parituntisesta odottelusta maistiaisaterian ihan tuoreeltaan. Omnom sanoi Domi ja kuola vaan lensi kun sanoin ole hyvä. Domi suosittelee jokaiselle herkkusuulle ja reseptiä voi täysin muokata omalle koiralleen sopivaksi niin lihojen kuin rehujenkin suhteen. Sen keittoveden voi halutessaan vaikka pakastaa jääpalamuotteihin ja tarjoilla kesähelteillä.......tai kaataa viemäristä alas.

Domi toivottaa oikein makoisia herkutteluhetkiä jokaiselle karvakorvalle!

1 kommentti: