torstai 10. joulukuuta 2015

Dogbic

Meillä oli keskiviikkona 9.12. Domin kanssa ensimmäinen Dogbic-kurssi ja kouluttauduin samalla Dogbic-ohjaajaksi. Ollaan Domin kanssa Dogbic-sponsorikoirakko jonka vuoksi päädyin kyseiselle kurssille.
http://www.dogbic.com/
Mitä Dogbic on ja mitä siinä tehdään?
Ihan ensimmäisenä Dogbic tunnit kehittää fyysisistä ominaisuuksista peruskestävyyttä, kestovoimaa, reaktionopeutta ja liikkuvuutta. Taito-ominaisuuksista tasapaino-, rytmi-, reaktiokykyä ja ketteryyttä. Ominaisuuksia joita tarvitaan esim. eri koiraharrastuksien parissa. Taidot kehittää niin ihmisiä kuin koiria. Kun kertoo Dogbicistä ensimmäistä kertaa niin moni kysyy, että ai vähän kuin dobo. Dogbic on täysin oma lajinsa, mutta se mikä Dogbiciä ja doboa yhdistää on hauska yhdessä tekeminen ja omien taitojen kehittäminen. Dogbic perustuu lihaskuntoharjoituksiin joita pidetään erikseen pelkästään ihmisille kuin koirakoille tai niiden sekoitusryhmä kuten keskiviikkona tehtiin kun tutustuttiin lajiin. Dogbic-tunteja ihmisille voidaan pitää myös soveltavan liikunnan piiriin kuuluville ryhmille kuten esim. ikäihmiset, kuntoutujat, allergiset ja kehitysvammaiset. Koirakkotuntien kursseilla alkeisryhmässä koiralle opetetaan käskyt istu, maahan, paikka, ryömi, hyppää, vatsa ja selkä. Ihminen tekee liikkeet oman kuntonsa ja taidon mukaan. Koiran ei siis tarvitse oikein osata vielä mitään alkeiskurssilla vaan oleellinen opiskellaan siellä. Jatko1 -ryhmässä koira oppii yhdistämään alkeiskurssin käskyt eri liikkeisiin ja tehtäviin. Koirakon tehtävä muotoutuvat kykyjen ja taipumusten mukaan. Jatko2 -ryhmässä koirakko alkaa yhdistelemään jo vaativiakin liikkeitä toisiinsa. Ihmistunneilla tehdään lihaskuntoliikkeitä yksin, parin kanssa ja porukassa.  Alkeiskurssilla lihaskuntoliikkeissä toistoja on esim. n. 15x2 ja jatkokursseilla toistomäärät ja vaativuus kasvaa jokaisen omien taitojen ja vahvuuksien mukaan.
Keskiviikkona käytiin läpi monipuolisesti yleisesti mitä Dogbic voi mahdollisesti sisältää ja aikaa oli käytettävissä 3 tuntia (yleensä tunnit kestää 1-2h tai kurssimuotoisena esim. 1h viikossa). Ensimmäisenä koirat sai odotella kun ihmiset lämmitteli. Leikittiin, että oltiin näyttelykehässä ja käveltiin eri vauhtimuutoksilla ympäri kehää vasempaan. Leikittiin myös koiria ja juostiin eri askellajeilla maassa nelinkotin (käynti, ravi ja laukka) ja oltiin tokokoiriakin - käveltii ympyrää ja käskystä piti mennä maahan, istumaan tai pysähtyä.. Tehtiin pareittain ja koko ryhmänä. Parin kanssa treenattiin vatsalihasliikettä (istumaan nousu, suorat ja vinot vatsalihakset) "apukoirien" kanssa eli  heiteltiin lelukoiraa vuorotellen toisillemme kun oltiin noustu maasta. Koirien kanssa tehtiin lankkua - pienet koirat kokonaan selkään (Domi oli ainoa minikoira ja sille tuttu temppu frisbeen maailmasta) ja isot koirat vain etutassuillaan, selkälihasliikettä - ristikkäisen jalan ja käden nosto ja koira heittää femmat ohjaajalle, vatsalihasliikkeitä - istumaan nousuilla ja koira edessä ja pussaa aina kun ohjaaja nousee, kyykkyjä - koira tekee istu-maahan vaihtoja ja kyykyt myös yhdellä jalalla ja koira tekee edelleen i-m vaihtoja siinä samalla kun ohjaaja menee ylös alas, askelkyykkysarjaa - koira vuorotellen ryömii ja hyppää jalan ali/yli, A-este (ihminen) jossa koira juoksee ali ja muita vastaavia mitä nyt lihaskuntoon kuuluukaan. Noin 1-2 liikkeen jälkeen pidettiin koirien kanssa aina lyhyt leikkimis- ja juomatuokio eli se ei ole koko ajan tekemistä vaan nimenomaan sitä hauskanpitoa.
Pieniä haasteita itselle kun periaatteessa käytössä vain yhden käden voimat kaikissa liikkeissä missä pitäisi käsiin nojata ja esim. punneruksia en pysty tekemään, mutta onneksi tässä voi soveltaa, tehdä sillä tavalla kuin pystyy ja kehittelemään täysin uusia liikkeitäkin. Domille kaikki temput ja liikkeet oli ihan tuttua puuhaa. Hihna vähän hidasti vauhtia, mutta kotona päästään korjaamaan ohjaajankin tekniikat parempaan kuntoon kun koirakin voi olla vapaana. Video kertoo enemmän kuin sanat ja liikkeitä en tässä vaiheessa kovin yksityiskohtaisesti käy läpi. Suosittelen käymään dogbic-kurssilla joko ihmistunnilla tai koirakkotunnilla jolloin pääsee näkemään mitä se on jos. Varmaan myös täällä bloginkin puolella tullaan jossain vaiheessa joitakin liikkeitä käsittelemään vielä erikseen. Aloitan itse dogbic-tunnit/kurssit  varmaankin ensi kevään puolella täällä Lappeenrannan alueella.
Kirjoittajahan on itse tällä hetkellä kipeänä, mutta ei tätä päivää viitsinyt perua kun muuten olisi venynyt ensi vuodelle. Hyvin selvisin hengissä ja Domi pääsi puuhastelemaan ihmisten kanssa erilaisten temppujen parissa. Kuumehan siitä hikoilusta tuli kun kipeenä piti pelleillä, mutta tulipahan koettua ja nähtyä uutta. Tänään Helsinkiin jos vaikka selviäisi ensi vuoden leikkaussuunnitelmat ja Domikin lähtee mukaan kun sairaalareissun jälkeen poiketaan vielä ikeassa. Matkaan lähtee todennäköisesti uusi työpöytä kun tuli tilattua uusi tietokone. Pääsee tekemään paremmin videoita ja kuviakin käsittelemään todennäköisesti vähän paremmalla näytöllä kuin tällä läppärillä. Leikkaussuunnitelmien jälkeen voidaan ruveta miettimään ensimmäisen Dogbic-tunnin tai kurssin ajankohtaa.

4 kommenttia:

 1. Näyttää todella hauskalta! Tiedätkös, missä tätä lajia pystyisi kokeilemaan / harrastamaan? Innostuin jo heti!

  VastaaPoista
 2. Osoitteesta www.dogbic.com löytää lisätietoa tulevien kurssien ajankohdista ja missä niitä järjestetään.

  13.12. Turku
  16.1. Porvoo
  23.1. Pori
  7.2. Espoo
  12.3. Jyväskylä
  9.4. Oulu
  15.5. Helsinki

  Nuo on nyt ainakin tiedossa olevat kurssipäivät. :)

  VastaaPoista