maanantai 7. syyskuuta 2015

Se on se fiilis mitä etsit

Postauksen kuvat ©Ile Könönen ©Piitulainen Juippi ©Irene Vinha ©Jasmin/Domi

Viikonloppuna kisailtiin Helsingissä koirafrisbee USDDN kisojen merkeissä Tuomarinkylän vinttikoirakeskuksessa. Lauantaina lajina oli suomen oma pituusheittokisa ja toss and fetch - koppausnouto tai ehkä paremminkin tarkkuusheitto ja sunnuntaina vuorossa oli freestyle.
Lauantaina kisaamassa oli myös toinen bostoni. Siis bostoni! Ensimmäistä kertaa koirafrisbeekisoihin osallistuu kaksi bossua samaan aikaan. Oli muuten hieno tapaus ja vei microdogien toss and fetch kisan voiton lauantaina! Ihan mieletön tapaus ja sinkosi tosi pitkälle.
Pienimuotoinen bossumiittikin saatiin aikaan kun Marjo kävi bossujensa kanssa Domia moikkaamassa.
Domin oli tarkoitus kisata ainoastaan lauantaina t&f kisassa microdog (alle 40cm koirat) luokassa. Koko päivän satoi vettä. Välillä vähemmän ja välillä enemmän. Domia jännitti ja oli kylmissään ja vaikka mitä syitä. Microkoiria oli 7kpl. Kentälle ei saanut rajoja merkata kalkkiviivoilla niin joku sitten keksi pistää vehnäjauhoa rajaksi. Ihan täysin odottamaton ja uusi häiriö Domille. Domin vuoro tuli ja valjaat pois päältä. Heitin kiekon, koira sinkosi syömään jauhot parempaan talteen ekalla kierroksella. Taisi se pari koppia saada toisella kierroksella kun pidin Domilla valjaat päällä, mutta ei niillä tuloksilla hirveesti juhlittu. Domi käytti aikansa syömällä ne jauhot. :D Jauhoturpa. JauhonsyöjäDompotti. Kyse on kuitenkin frisbeestä ja siellä ei nyt mitään voi ottaa vakavasti kun Domin tehtävä on muutenkin vaan pelleillä yleisön viihdykkeeksi. ;) Päivän päätteeksi oli vielä pituusheiton vuoro ja siinäkin rajat tehtiin jauhoilla, mutta siinä vaiheessa se häiriö oli jo tuttua Domille ja kiekko jaksoi kiinnostaa. Päivän saldona Microkoirien pituusheittovoitto naisten luokasta. Pituus oli 15,10 metriä. Kisat venyi iltaan asti ja viimeisten koirien kohalla alkoi jo sumu laskeutua kentälle. T&F kisan jälkeen tuli päätös, että Domi kisaa seuraavankin päivänä, koska minähän en luovuta ennen kuin onnistuu. Sattumalta oli autossa tarpeeksi monta kiekkoa mukana joten oli mahdollista kisata myös sunnuntaina.
Ukkonen jyrähti kerran ennen Domin suoritusta ja kun Domi pääsi vapaaksi niin lähti karkuun.
Sunnuntaina aamupäivästä takaisin kisapaikalle. Domin ilmoittautuminen freestyleen ja itse kuvasin pari bostonia siinä aikani kuluksi. Domi hengaili omassa kopassaan. Sunnuntaina sää oli parempi eikä vettä satanut missään vaiheessa. Ensimmäistä kertaa saatiin microkoirien kesken kunnon skaba kun osallistujia oli 3 koirakkoa; Tiina&Heka, Taika&Elli ja me. Freestyleen kuuluu kolme kierrosta ja kaikkien kierrosten pisteet lasketaan yhteen (2x freestyle, 1x t&f). Yleensä ensimmäinen kierros on freestyle, mutta tällä kertaa päätettiin aloittaa toss and fetch kisalla. Domi oli paljon paremmalla fiiliksellä sekä se oli luvan saanut käyttää työvaljaitaan vaikka yleensä koiran täytyy olla ilman mitään varusteita turvallisuussyistä. Lähes kaikista heitoista Domi taisi saada kiinni ja keräsi kivan pistemäärän.  Freestylekierrokset ne vasta mahtaviakin oli fiiliksen takia. Domi teki historiaa omassa elämässään ja saatiin ensimmäistä kertaan koskaan täysin sujuva esitys ilman karkailua ja Domi oli oikeasti kiinnostunut kiekoista ihan samalla tavalla miten se on täällä kotonakin treenatessa. Se sama tekemisen into ja meno. Saatiin vihdoin hajotettua se karkailukaava! Koskaan ennen ei oo vastaavaa meiltä nähty. Se sujui eikä tietoakaan hätäilystä omalla kohdallani tai muusta sekoilusta ja pystyn itse heittämään heitot normaalisti nykyään kisatilanteessakin joten jotain on tapahtunut ohjaajankin pääkopassa mielentilan suhteen lähiaikoina. Ei sitä fiilistä pysty edes tähän kuvailemaan. Toisen kierroksen jälkeen Tiina&Heka oli johdossa ja olin täysin varma, että vievät voiton ja ihan fiiliksissä vaan siitä, että vihdoin Domin kanssa homma pelasi miten sen kuuluukin ja pisteistä välittämättä. Viimeinen freestylekierros sujui yhtä hienosti kuin edellinenkin ja yhteistyö toimi. Domi ei ottanut häiriötä yhtikäs mistään, mitä nyt kerran tuijotteli tuomaristoa. Palkintojenjaossa tulikin sitten yllätys kun kuultiin, että voitettiin Domin kanssa. Freestylen voitto joka ei todellakaan vielä lauantaina olisi tuntunut mahdolliselta ajatukselta. Tiina&Heka jäi vaivaisen 2pisteen päähän joten todellakin käytiin tiukkaa kisaa viimeisellä kierroksella.
Domi saa varmasti jonkunlaista varmuutta valjaistaan kun tietää tarkalleen miten sen pitää toimia ne päällä eikä näin ollen ahdistu myöskään häiriöstä kun luottaa tilanteeseen. Aionkin pyytää kennelliitolta erikoislupaa valjaiden käyttöön myös tokokokeissa jotta nuo samat jännityshäiriösekoilukohtaukset saataisiin purettua myös tokokentillä. Samanlainen flow ja fiilis myös sinnekkin.
Hieno kisaviikanloppu takana ja opittiin uutta ja todella mahtava määrä oli ihmisiä mukana varsinkin lauantaina kun kisat kesti moooonta tuntia osallistujamäärän takia. On meno hiukan kasvanut siitä mistä lähdettiin parisen vuotta sitten ja sehän on vain hieno asia miten ihmiset alkaa tän lajin löytämään ja kiinnostuvat. Frisbeeporukassa se fiilis on kuitenkin niin hienoa ja rentoa, että kisaaminenkin on jopa rentouttavaa ja kivaa. Eikä edes paineita mistään kun kaikki ollaan suht samalla tasolla. Ja se, että frisbee on laji joka soveltuu lähes jokaiselle koirakolle. Kaikessa voi soveltaa ja silti kisata hyvällä menestyksellä. Avustajakoira Jitrakin kävi testailemassa lajia ja taisi innostua siitä ihan kunnolla. ;) Työkoirien "aivot narikkaan" harrastus.
Frisbeetä harrastettu 3,5 vuotta ja vihdoin se kupla on hajotettu ja yhteistyö rullaa kisahäiriössä ja Domi pystyy pitämään päänsä kasassa. Seuraavana valloitetaan Lahden stadioni. Toivottavasti yhtä upealla esityksellä mitä kisoissa nähtiin. Ehkä vaan astetta sujuvampi kun kisassa piti keksiä kaikki sillä sekunnilla, että mitä temppuja tehdään kun ei oltu valmistauduttu yhtään että tullaan kisaamaan freestylessä.
Domi jaksoi riehua viikonlopun fitdogin voimalla ja kisojen jälkeen sai botin päälle lämmittämään. Koko kotimatkan nukkui sikeästi ja yölläkin kuului vain tuhina. Tänään on jo taas virtaa ja akut täynnä, koiralla.
Frisbeepoint oli kisapaikalla mukana kiekkojensa kera ja kyllähän sieltä taas lähti kiekkoja matkaan. Ihan kun niitä ei tarpeeksi olisi. Muutama jawz sekä pari heron 120 kiekkoa odottamaan tulevaa pentua. Ostin myös ledilastuja testiin jotka kiinnitetään kiekkoihin ja se heijastaa sitten valoa. Voi treenata vaikka hämärässäkin ulkona ja koira näkee missä kiekko menee.


Superhyperfrisbeepoint tiimikoiran kisasaldo viikonlopulta:
MicroDogien pituusheiton naistenluokan voitto - 15.10m
MicroDog Freestyle-sarjan voitto sij. 1/3

Dompotti ja ohjaajaa kiittää kisakavereita ja varsinkin microkoiria sekä tietenkin kaikkia muita jotka oli mahdollistamassa tämän viikonlopun.

2 kommenttia:

  1. Jitra TODELLAKIN innostui tuosta harrastuksesta! Hyvä väsytys keino ainakin ;)

    VastaaPoista
  2. Ihan näin ISOT onnittelut sekä pituusheiton että freestylen voitosta! Domi teki tasaisen varmasti kaiken ja oli todellakin ansaittu voitto teille - kaikinpuolin. Oli mahtavaa vihdoinkin nähdä livenä, Heka lähettää Domille paljon hännänheilutuksia! :) Kyllä nää microtkin pystyy vaikka mihin siinä missä isommatkin.

    VastaaPoista