sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Tokokoulu - Nouto (avo)

Avoimen luokan nouto
"Koira noutaa ohjaajan heittämän esineen nopeasti sitä vahingoittamatta ja luovuttaa sen ohjaajalle.
Ohjaaja heittää kapulan vähintään 10 metrin päähän. Käskyn saatuaan koira noutaa kapulan ja luovuttaa sen ohjaajalle perusasennossa tai ohjaajan edessä. Kapulan luovutettuaan koiran on siirryttävä ohjaajan edestä ohjaajan viereen perusasentoon"


Se on täällä taas. Nimittäin toinen osa Domin tokokoulusarjasta!! Aiheena meillä on avoimen luokan nouto ja kerron miten Domi on noudon opetellut. Videointi tuotti hiukan haasteita, koska liike on Domille todella varma ja helppo joten oli vaikea yrittää peruuttaa alkeistasolle, että saataisiin jotain näytettyä videon muodossa. Domille lelujen kantaminen ja repiminen on aina ollut sujuvaa joten tavaroiden heittäminen ja niiden tuonti onkin Domille tosi kiihdyttävää ja palkitsevaa jonka takia se oppi noudon nopeasti.


Naksutin on erinomainen väline noudon harjoittelussa etenkin, jos koira ei halua ottaa kapulaa suuhunsa. Aluksi koiralle naksautetaan pelkästä kapulan katsomisesta ja sitä päin kääntymisestä. Vähitellen kriteeriä nostetaan niin, että koiran pitää koskea kapulaan saadakseen palkkionsa. Kriteeriä nostettaessa tulee muistaa, että tehtävää pitää vaikeuttaa riittävän nopeasti, jotta koira saadaan tarjoamaan enemmän (uutta, lisää) käytöstä.

Domi aloitti noudon treenaamisen n. 9kk iässä 250g kapulalla. Ja sitä ennen noutamista ja pitämistä oltiin tehty jo leikin kautta leluilla ja erilaisilla esineillä kuten kaukosäätimellä.
Aloitin noudon opettamisen naksuttelutekniikalla;
Koira katsoi kapulaa - naks
Koira meni kapulan luo - naks
Vie kuonoa kohti kapulaa - naks
Koskettaa kapulaa kuonolla - naks
Tökkii kapulaa kunnolla kuonollaan - naks
Avaa suun kapulan lähettyvillä - naks
Ottaa kapulan suuhun - naks
Nostaa kapulaa - naks
Nostaa ja pitää kapulaa - naks
Aluksi harjoitukset ovat erittäin lyhyitä, kapula vain käy koiran suussa ja sitten ohjaaja ottaa sen pois. Puolesta sekunnista aloitetaan ja aikaa pidennetään vähitellen.

Otetaan kapula käteen, koira tulee ja ottaa suuhun kapulan (useimmille on helpompaa, jos ohjaaja itse pitää kapulaa laipasta kiinni koiran kuonon tasolla.) - naks
Koira yrittää vetää kapulaa itselleen - naks
Vetää ja pito alkaa olemaan varmaa joten päästetään kapulasta irti - naks
Kapula takaisin lattialle. Odotetaan, että koira nostaa kapulan ja pitää - naks
©Jenni
©Jenni
Kapulan pitotreenin jälkeen lähdettiin treenaamaan kapulan noutamista ja vauhtia kahden kapulan leikin avulla joten kapuloista tehtiin lelut. Pannasta kiinni, innostetaan koiraa, kapula heitetään ja sitten päästetään koira menemään täysiä ja kannustetaan tuomaan luokse myös yhtä lujaa ja heti sen jälkeen (namipalkkaus välissä) lentää toinen kapula toiseen suuntaa täysillä ja taas koira päästetään sen perään.

Viimeisenä tehtiin luovutusasentotreeniä ja vahvistettiin kapulan pitämistä suussa silloinkin vaikka tehtäisiin ihan eri liikettä (seuraaminen, kaukot yms.). Tehtiin myös malttitreeniä eli heittelin kapuloita (kiihdyttää Domia) ja palkkailin nameilla kun pysyy perusasennossa nätisti paikoilleen suht rauhallisena ja näin saatiin hiottua kuntoon se ettei kapulaa lähdetä noutamaan ennen käskyä. Kapula heitetään, käsky, Domi sinkoaa täysiä kapulalle, ottaa sen nätisti suuhun, juoksee täysiä takaisin perusasentoon, kiitos ja kapulasta irti.
©Jenni
Jos koira pureksii kapulaa niin pitoharjotuksissa toimitaan samalla tavalla kuin alkutreenissäkin, jossa opetettiin koiraa nostamaan kapulaa. Tällä kertaa kriteerinä ei kuitenkaan ole kapulan pitäminen suussa, vaan sen pitäminen suussa pureksimatta. Myös tässä harjoittelussa naksutin on hyvä apuväline, koska sillä on helppo vahvistaa juuri sitä oikeaa hetkeä, jolloin koiran leuat on paikoillaan.


Kun haluat vahvistaa pitoa entisestään ja vaihtelevuutta treeneihin niin voi kehitellä kaikenlaisia häiriötekijöitä kuten namipalat kapulan molempiin päihin ja kolmas nami vaikka koiran kuonon päälle. ;) Tai pistä koira ryömimään, pujottelemaan tai kiertämään tolppien ympäri.


4 kommenttia:

  1. Vau tosi hyvä postaus! Itsellä oli jo ideaa miten lähtä opettamaan chihulle kapulan pitoa jne. ja tästä postauksesta sai kyllä lisää hyviä vinkkejä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hienoa kuulla jos joku näistä postauksista saa itselle myös uusia ideoita miten voisi jotain opettaa. Jos olet facebookissa niin käyhän kurkkaamassa Bobo chihun treenailuja https://www.facebook.com/harrastavachihuahua

      Poista
  2. Upeita juttuja! Mutta onhan teidän työskentelynne aivan mahtavaa katsottavaa livenäkin :-)

    VastaaPoista