sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Valintoja

Elämä on valintoja täynnä ja Mikin taitotaso alkaa olemaan sitä luokkaa, että pitäisi päätöksiä tehdä johonkin suuntaan sen tulevaisuuden kannalta. Mitä meinaa tehdä isona poikana. Oppiminen ollut erittäin nopeaa. 
Työkoiraksi vai harrastuskaveriksi. Molempia ei voi saada jos haluaa tehdä kunnolla. Siihen on syynsä miksi monikaan hyötykoira ei harrasta "vapaa-ajallaan" mitään aktiivisesti tai kovin tosissaan. Domi on monitoimibossu ja tekee kaikkea vähän sinnepäin, mutta jos haluaa johonkin keskittyä kunnolla ja tehdä sitä aktiivisesti niin täytyy valita jompi kumpi jotta laatu pysyy hyvänä eikä toinen osa-alue kärsi.

Mikin kohdalla ei ole ollut missään vaiheessa varmuutta siitä tuleeko siitä heti kuulokoira vai ei. Mikin tiet on ollut avoinna ja mietitty, että mitä tehdään ja minkälainen tyyppi Miki oikeastaan on. Ja missä vaiheessa Domi jäisi eläkkeelle vai jääkö vielä pariin vuoteen. Vaihtoehtoina on ollut jättää Domi eläkkeelle vuoden kuluttua kun olisi taidontarkistustestin vuoro ja id-kortti vanhenee ja taloudessa ei olisi toistaiseksi yhtäkään virassa olevaa koiraa, toisena vaihtoehtona on ollut pitää Domi työvirassa ja kouluttaa Mikiä 1-2 vuotta. Ja lopulta tuli kolmas vaihtoehto ja todennäköisesti se ratkaisu millä jatketaan. Treenaan Domia vuoden jotta se läpäisee taidontarkistustestin vielä toistamiseen ja Miki aloittaa elämän harrastuksilla ja jatketaan parin vuoden taukoilun jälkeen harrastuskoiraelämää.

Jos ja kun Miki koulutuksen aloittaa joskus tai puhutaan enemmänkin valmistumisesta niin se tapahtuneen, ehkä kun Miki on jotain 2-4v väliltä. Olihan se Domikin jo parivuotias kun koulutuksen aloitti ja valmistui alle vuodessa. Mikin kanssa arkiset asiat rakennetaan vahvaksi ja keskitytään asioihin jotka testissäkin tärkeitä (ihmisten kohtaaminen, hihnassa kulkeminen, odottaminen, ympäristöön reagointi) jotta tarvittaessa läpäisee ympäristötestin kun sen aika on. Ääniä opetan vasta kun aloittaa koulutuksen virallisesti ellei se joitakin ääniä opi arkea elämällä ja seuraamalla Domia. Ilmaisun alkeethan se jo osaa (käsikosketus).

Nykyiseen arkeenhan päätös ei vaikuta mihinkään. Miki kulkee yhtä paljon mukana kuten tähänkin mennessä ja tulee kulkemaan jatkossakin kaikkialle mihin vaan pääsee. 
Kesä otetaan rennosti ja syksyllä mietitään harrastusvaihtoehtoja. Domi jatkaa fribailun parissa ja käy kisoissa juoksemassa kiekkojen perässä, tai pussailemassa yleisöä. Sen lisäksi paluu tokomaailmaan tai rallytokoa hömppäilymielessä. Taakanvetokin kuuluu Domin lajivalikoimaan. Mikin kanssa olisi kiva aloittaa rally-toko/toko jossain ryhmässä/kurssilla ja agilitykurssikin voisi olla kiva. Taakanvetopuuhiin pääsee Mikikin, mutta sitä se saa odotella ja kasvaa ekana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti