torstai 22. joulukuuta 2016

Katse tulevaisuuteen

Ensin meinasin etten käy edes tämän vuoden tavoitteita sen suuremmin läpi, mutta uskalsin sittenkin vilkaista mitä olin vuosi sitten laittanut tavoitteeksi tälle vuodelle ja ihan kiitettävästihän niistä on suoriuduttu. Ainoastaan yksi kohta jäänyt "saavuttamatta", mutta sillä ei edes ole merkitystä millään tasolla.

Tokossa tavoitteena pääasiassa mielentila ja sen hallinta. Ohjaajalla ja koiralla. Palkattomuustreeni ja se isoin juttu eli häiriö. Sekä haastamista ja vaatimista. Lähes jokainen treeni on myös videoituna josta on opittu paljon. Kaikki noista toteutui. Pohjia rakenneltu uudestaan.
Se ainoa asia mikä ei toteutunut oli tavoitteet kisojen osalta. Tavoitteena oli saada ykköstulos avoimesta ja mahdollisesti siirtyä. Kisattiin tasan kerran - kesäkuussa ja rikottiin kaavat. Tavoitteet muuttuikin vuoden aikana ja tuloksen havittelu muuttui onnistuneeseen kisasuoritukseen joka saatiin vuoden ainoassa kokeessa. Onnistunut koesuoritus ja kakkostulos, ei tehty paikallaan istumista. Ensimmäinen koe kun Domilla oli työvaljaat päällä ja Domi asteli vapaana kehään. Joten vaikka ei ykköstulosta tullut tai siirrytty eteenpäin niin tavoitteita rikottiin isommalla levelillä niin koiran kuin ohjaajan pääkopassa ja hypättiin iso askel eteenpäin. Vaikka kisaaminen jäikin sitten siihen ja oikeastaan koko toko loppuvuoden ajaksi.
Kuulokoira:
- vierellä kulkeminen vahvemmaksi
* Domi osaa tokoseuruun, työseuraamisen, oikealla puolella seuraamisen, lähellä seuraamisen ilman kontaktia... eli joo vahvistettiin vierellä kulkemista.

- useammin työvaljaat päällä muuallakin kuin julkisilla paikoilla
* Wuhuu! Saatiin tehtyä ja suoritettua. Domi on ollut työvaljaat päällä erittäin paljon ja sen myötä vahvistunut sen työkoiramainen käytös "vapaa-ajallakin". Valjaat tuo myös paljon luottoa ohjaajalle.

- hihnatreeniä edes 1-2krt viikossa 
- hihnakäytökseen puuttuminen tilanteissa joissa meinaa innostua vielä liikaa, malttia
* Treenattiin ja hinkattiin tätä asiaa edelleen joten suoritettu.

- tiukempi kuri hyppimiseen testin takia
* Ei hypännyt testaajia vasten ja olen ollut tiukempi ja tarkempi siitä kuka tunkeutuu iholle ilman lupaa. Kiellän napakasti jos meinaa koskea koiraan kyselemättä ja estän yritykset. Domi pitää malttinsa ja tietää milloin on vapaalla ja milloin täytyy  vaan yrittää kestää ja olla pomppimatta.

- taidontarkistustestin läpäisy hyväksytysti
* Läpäistiin. Domi on edelleen kuulokoira ja seuraava testi vuonna 2018. Testi oli huima menestys Domin osalta ja edistystä oli tapahtunut paljon ensimmäiseen testiin verrattuna. Domi kesti paremmin ison kaupungin (Helsinki) paineet, käveli nätisti hihnassa, ei imuroinut kahvilan lattioita vaan odotti rauhallisesti ja olisi pysynyt vapaana keskellä Helsingin keskustaa (liina perässä) ja Domi ei lähtenyt paria metriä kauemmaksi. Se luopui hajuista, puluista ja kaikista häiriötekijöistä.

- julkisilla kulkeminen (bussi, juna, ratikka...)
* Juna odottelee edelleen, mutta on Domi bussissa käynyt ja ratikassa vuoden aikana. Laivassakin Domi seikkaili.

- uusia ääniä
* Uusina ääninä ovikellon vahvistamista, jääkaapin piippaus ja uutuutena  mikron alkeet.

- useammin äänien huudattelua
* Toteutui. Domia on myös haastettu ja se on joutunut välillä haastavaankin paikkaan mutta selviytynyt niistä.

Muuta:
- silmä- ja polvitutkimus 
* Silmä- ja polvitutkimus sekä selkä kuvattiin helmikuussa. Terve koira ja kaikki priimaa!

- uimista silloin tällöin koirauimalassa ja kesällä järvessä
* Silloin tällöin muuttui useaksi kerraksi. Domista kuoriutui vesipeto ja läträsi milloin missäkin lätäkössä ja järvessä. Uimalassakin on käyty yksin ja kavereiden kanssa. Domi tekee jopa mahapläts hyppyjä altaaseen!
- uusia koirakavereita
* Uusia koirakavereitakin tuli.
- frisbeekisat jos sellaiset järjestetään
* Viralliset ja möllikisat. Tuloksena Microdog suomenmestari 2016 freestyle ja naisten pituusheitto.

- frisbeenäytöksiä ja frisbeetreenejä, ohjelman suunnittelu
* Treenejä oli. PALJON. Oli viikkotreenit, omat treenit, tempputreenit, heittotreenit, muuten vaan kiekkoilua... Ohjelmaakin suunniteltiin joten kuten. Koko vuosi ollut erittäin frisbeepainotteinen ja frisbee onkin meidän ykköslajina ja tärkein asia tällä hetkellä. Ja iso kiitos tästä frisbeehulluudesta ja kaiken mahdollistamiselle menee Frisbeepointille!
Ja tietysti Domilta terkut hienolle kisakaverille, Hekalle!
- edelleen bossuna oleminen ja terveenä pysyminen
* Bossuhan tuo edelleen on, tai kissamyyrä. Pupujussi...Mikälie. Terveenäkin pysynyt.

- leikkimistä, herkuttelua, vapaana riehumista ja tavallista koiranelämää työn ja harrastuksien ohella
* Totetutui tämäkin. Herkkuja on kulunut monen monta kiloa, päiviin kuuluu paljon leikkimistä ja Domi on paljon vapaana melkeimpä missä vain. Kun ollaan mietitty mitä tehdään tulevaisuudessa ja vaan oltu niin Domi on saanut olla aika paljonkin ihan vaan Domi ja perus koira.

- lepopäiviä
* Niitäkin kuului meidän aktiiviseen vuoteen.

- lenkkeilyä ja liikkumista kunnolla
* Sitäkin.

- näyttelyissä käyminen ja mätsäröintiä
* Maaliskuussa tosiaan käytiin näyttelykehässäkin vuosien jälkeen. Tuloksena AVO EH. Mätsäreissäkin käytiin pari kertaa.

- taakanvetovaljaat ja vetotreeniä välillä
* Odotus palkittiin ja Domi sai omat taakanvetovaljaat. Vetotreeniä välillä = säännöllisesti. Ketjulenkkeilyä ja ollaan päästy vetämään myös kärryä. Alkuun Domi ihmetteli kärryä ja seuraavalla kerralla pienestä bossusta löytyikin poweria ja kärry liikkui. Se kärry muuten painaa 18x Domin verran. Ihan hyvin siis. Domi sai myös oman autonrenkaan jota se rakastaa. Domin valjaat on tehnyt Jum-Jum's.

- paljon matkustelua eri paikkoihin ja tapahtumiin kuten tänäkin vuonna 
* En edes muista missä kaikkialla Domi on vuoden aikana käynyt, mutta mieleen jäänyt tietenkin Ruotsin reissu josta Domi suoriutui hienosti ja sai itelleen kaverin Norskenista.
- mainetta ja kunniaa bossuille
* Ehkä vähän sitäkin. Toivottavasti....

Domi kävi myös luonnetestissä ja sai "hylätyn". Erittäin vilkas ja erittäin pehmeä. Silti paras Domi ja itselle riittää kun tiedän miten koira toimii arjessa. Telkkariinkin Domi pääsi.

Ensi vuoden suunnitelmat?
En tiedä enkä suuremmin mieti. Katsellaan päivä kerrallaan mitä elämä tuo tullessaan. Ehkä taakanvetokisoihin eksyminen joko turistina tai kokeilemaan kisaamista, tokon treenaaminen kuntoon jos jaksaa huvittaa, vai miten olisi suosiolla vaan rally-toko jos Domin paineensieto kestäisi sitä paremmin. Mikään muu ei ole varmaa kuin se, että frisbeetä tykitetään edelleen täysillä ja haaveillaan ison maailman meiningistä jos pääsisi joskus kisaamaan Suomen ulkopuolelle. Ainakin suomen kisat ja tapahtumat kierretään läpi. Ja Domille koirakaveri? Ehkä jonkunlainen, ei kuulokoira joten rotukin tulee olemaan sen mukainen. Saanko sittenkin toisen microkoiran kiekkoiluun? Kaikki selvinneen ajan myötä. Ei mitään lukkoon lyöty tai päätetty. Noutajakoira saapuu joskus myöhemmin. 

3 kommenttia:

  1. Miten voit sanoa että koira on terve ja kaikki priimaa jos esimerkiksi lonkkia tai kyynäriä ei ole tutkittu? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat löytyy niistäkin ennestään, mutta silloin tuli otettua epävirallisesti.

      Poista
    2. Ahaa. Kiva että on kuvattu kokonaan

      Poista