maanantai 5. joulukuuta 2016

Flatti tuli taloon osa 1

Popi poppendaali. Ikää 2 vuotta. Viralliselta nimeltään Ninjatähden Black Samurai. Kotoisin Taipalsaaren suunnalta (Lappeenrannan lähellä), Ninjatähden kennelistä.
Popi muutti Domin kaveriksi ja tarkoitus olisi kouluttaa siitäkin kuulokoira jos vain soveltuu tehtävään. Se, että milloin Domi jää eläkkeelle ja Popi valmistuu virallisesti saaden kuulokoiraviran niin sitä en ole vielä miettinyt tarkemmin. Puhumattakaan siitä soveltuuko Popi loppujen lopuksi kuulokoiraksi. Sitähän kun ei voi koskaan ennustaa mistään koirasta. Popi aloittaa kuitenkin koulutuksen ja toimii ääniapulaisena (kuulokoira ilman kulkuoikeuksia) jos koulutus saadaan siihen vaiheeseen, että läpäisee käytöstestin. Muutamaan paikkaan olenkin jo saanut kulkuluvan jossa saadaan sitten harjoitella Popin kanssa.

Popi on flattimaiseen tapaan vilkas kaveri, mutta se ei enää uutta ole tässä taloudessa. Terrierin vilkkaus kun kuitenkin ihan omaa luokkaansa ja siihen verrattaessa flatin vilkkaus tuntuu mukavalta. Popi on koira joka kiihtyy kyllä nopeasti ja innostuu, mutta kun huomaa että okei ei tässä mitään ihmeellisempää tapahdukaan niin se käy maaten makoilemaan. Toivon, että tuo käytös siirtyy myös sitten työhönkin, koska kuulokoiran elämä ainakin tässä taloudessa on aika paljon odottelua koiran osalta. Kahvilassa makoilua, kaupoissa hengailua ja muita paikkoja ja tilanteita missä pitää vaan olla ja ihmetellä maailman menoa. Ja siinä missä löytyy rauhoittumistaito niin tottakai sitä poweriakin löytyy kun pääsee hommia tekemään. Varsinkin jos kyse on noutohommista tai vaikkapa frisbeestä joka vie voiton palloistakin (kokeiltu on). Oikeastaan kaikki tekeminen on super siistiä Popin mielestä. Ihan sama mitä tehdään tai minne mennään tai miten kökkö keli ois ulkona niin flatilla on aina kivaa.
Popi innostuu ihmisistä kuten Domikin, mutta osaa rauhoittua ja antaa asian olla paljon nopeammin. Ja jos tehdään hommia niin silloin ei huomata häiriötekijöitä vaan keskitytään siihen mitä tehdään.
Toistaiseksi en Popista hirveästi huonoja puolia löydä. Ainoa asia mihin tällä hetkellä pitäisi puuttua tai tarkemmin sanottuna miettiä että mitä aikoo asialle tehdä on esim. hihnassa "vetäminen". En sanoisi, että se vetää hihnassa (siinä määritelmässä miten Domi menee), mutta semmoinen pieni kevyt veto. Itseäni ei edelleenkää häiritse, mutta ehkä testitilanteen kannalta olisi parempi nyt vaan puuttua siihen hihnassa kulkemiseen heti ja opettaa kulkemaan hihna löysällä tilanteessa kuin tilanteessa. Onneksi on nopeasti oppiva koira ja ottaa opetusta ja palautetta vastaan hienosti. Ahneella koiralla ruoka motivoi hienosti, mutta paras palkka on tekeminen ja lelutkin on tosi kivoja. Varsinkin ne pallot ja frisbeet (kuka yllättyy).

Ja jottei ihan Popihöpinäksi mene niin Domistakin juttua. Domi ja Popi on hyvin ruvennut sopeutumaan tilanteeseen ja toisiinsa. Molemmille iso muutos. Popi on elännyt isommassa laumassa ennen ja Domi taas on luonteeltaan enemmänkin sellainen "yksinäinen susi" joka viihtyy yksinään, mutta se kaveri on sittenkin ihan kiva. Ainakin niin kauan kunnes se ei varasta leluja. Lenkeillä kävelevät vierekkäin ja nuuskuttelevat samat hajut, vapaana ollessaan menevät yhdessä joka paikkaan ja Domikin on innostunut juoksemaan enemmän muuten vaan mettälenkeillä, kun ennenhän se liikkui vaan parin metrin säteellä ettei vaan omistaja katoa mihinkään. Nyt ne viilettää molemmat menemään ties missä. Tallessa kuitenkin pysyvät ja pilli on täydellinen apuväline. Puhallus pilliin ja molemmat juoksee täysiä luokse. Namitkin syödään jo sulassa sovussa vaikka molemmat onkin ahneita ja tarkkoja omasta ruuastaan. Ruokailutkin onnistuu samassa tilassa. Ainoastaan luiden syömisen ajaksi pistän erilleen varmuuden vuoksi. Lelutkin otettu pois lattioilta toistaiseksi. Saavat ensin tottua tuntemaan toisensa paremmin ja lisätään sitten myöhemmin uusia häiriötekijöitä ja asioita mukaan arkeen jotka ehkä voisi provosoida tällä hetkellä liikaa.

Sellainen tarina tähän alkuun. Miten ja miksi roduksi valikoitui noutaja ja nimenomaan flatti niin raapustellaan siitä toisella kertaa. Blogi tulee kuitenkin jatkossa käsittelemään molempia koiria. Domin bostonipuuhailuja ja työkoiran arkea sekä Popin koulutusta ja sen etenemistä. Popi käy tulevaisuudessa myös taippareissa joten noutajatreenihommiakin tiedossa tänne blogiin.
Ensi viikolla koirille tiedossa lisää muutoksia elämään kun muutan omilleni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti