lauantai 11. kesäkuuta 2016

Käyttäytymiskoe

Tänä vuonna tulee kaksi vuotta siitä kun Domi valmistui kuulokoiraksi joten tänään oli vuorossa kuulo- ja tukikoirien käyttäytymiskoe eli Domin kohdalla taidontarkistustesti. Testipaikkana vanha tuttu Helsinki ja testin lähtöpaikkana rautatieasema kuten viimekin kerralla.
Kuljettiin rautatieasemalta ratikkapysäkille ja ratikalla mentiin muutaman pysäkin verran kunnes hypättiin pois. Domi suoriutui ratikkareissusta hienosti ja istui nätisti minun jaloissani. Täysin rennossa mielentilassa. Ratikasta suunnattiin Kluuviin yhteen kahvilaan suorittamaan yksin jääminen eli Domi jäi testaajien kanssa kahvilaan ja itse menin pois kolmeksi minuutiksi. Vähän kauhulla odottelin, että miten käy, mutta Domi onneksi jäi testaajien kanssa ihan hyvässä mielentilassa ja sain sille kerrottua, että tuun kohta kyllä takaisin. Vähän oli vaan lattiaa nuuskutellut ja katellut ympärilleensä joka ihan sallittua. Kahvituokion jälkeen otettiin vielä luoksetulo eli koira liinaan ja annetaan sen mennä ihan "vapaasti" mihin haluaa. Eihän Domi mihinkään irronnut paria metriä enempää. :D Ei edes lähtenyt testaajien perään vaikka yrittivät houkutella ja kutsua. Fiksu koira. Sen jälkeen testi olikin siinä ja läpi meni.
Domi on kehittynyt hurjasti parissa vuodessa, vaikka sitä ei itse osaa aina niin ajatella. Tervehtiminen sujui paremmin --> ei reagoinut testaajiin. Käveli nätisti vierellä kun kuljettiin ulkona kun viime kerralla Domi veti hihna kireällä vähän sinne sun tänne kun joka puolella olisi ollut jotain kivaa eli nyt mielentila oli paljon paljon parempi (rauhallinen, varma) joten kykeni myös toimimaan opitun mukaisesti eli nätisti vierellä/vähän edellä kuten täällä kotiseudullakin ja tuo onkin  yksi Domin isoimmista edistymisaskeleista kun kyse kuitenkin Helsinki ja Helsingin kaikki häiriöt ja vilkkaus.
Ratikka oli ok kuten jo mainitsin ja muissakaan osioissa ei vikaa ollut. Hihnakäyttäytymistä voi tottakai aina parantaa, mutta se on itsestä kiinni, että jaksaako sen vaivan nähdä kun homma toimii näinkin. Katsellaan. Nyt on kuitenkin työvirkaa virallisesti seuraavaksi kahdeksi vuodeksi eteenpäin, vähintään. Testihän uusitaan kahden vuoden välein. Domin seuraava testi on 2018 ja ikää löytyy sitten 7v... :)

1. Käyttöturvallisuus
a. Vieras ihminen koskettaa omistajaa, hyväksytty
b. Vieraan ihmisen kohtaaminen, hyväksytty
c. Vieras ihminen koskettaa koiraa, hyväksytty
d. Vieraan koiran ohitus, hyväksytty
- Domi istui nätisti perusasennossa kun kättelin testaajaa. Toisen testaajan vahingossa blokkasin kun tuli selän takaa joten vaistomaisesti nappasin koiran sivuun ja totesin että työkoira ja ei saa koskea. Sillä samalla sekunnilla tajusin, että se on toinen testaajista. :D Domi ei kuitenkaan siihenkään reagoinut mitenkää. Ja sain kehuja, että ainakin on sana hallussa ja uskallan sanoa reippaasti. ;)
Vieraat koirat Domi ohittaa hyvin => sitä ei kiinnosta.

2. Kyky sietää stressaavia tilanteita
a. Yksin jääminen, hyväksytty
b. ympäristön häiriöt, hyväksytty
- Yksin jääminen testataan kahvilatilanteessa ja sehän sujui mainiosti. Domi kesti myös ihmeellisen hyvin sen Helsingin häiriön ja stressin ilman, että muuttuu hermostuneeksi/ahdistuu. Tässä osa-alueessa siis huomaa suurimman kehittymisen ja muutoksen parin vuoden takaiseen testiin.

3. Koiran hallinta
a. Hihnakäyttäytyminen, hyväksytty
c. Luoksetulo, hyväksytty
- Hihnakäytös sujui erinomaisesti Domiksi. Käveli hyvin ja noh ympäristön ärsykkeisiinhän se ei edes reagoi hihnassa. Luoksetulo oli todella varma (enpä olisi uskonut pääseväni tätäkään sanomaan vielä pari vuotta sitten, kun kyse oli kuitenkin Helsingin keskustasta jossa luoksetulo suoritettiin).

4. Erilaisista tilanteista selviäminen
a. Julkinen kulkuväline, hyväksytty
b. kahvila
- Ratikka, bussi yms. tuttua puuhaa Domille. Kahvilassa imuroi ensin lattian jossa oli croisantin jämiä ja sen jälkeen vaan istui ja odotti, että mitäs seuraavaksi tapahtuu.

5. Yleisvaikutelma, hyväksytty
Domi taitaa jäädä pienelle kesälomalle joten voi olla, että blogikin hiljenee viikoksi tai pariksi. Aktivoidutaan kuitenkin taas ennen juhannusta, koska vietetäänhän täällä erään bossulaisen synttäreitä.

1 kommentti: