maanantai 25. helmikuuta 2013

Miksi Domista kuulokoira?

Pari päivää vielä aikaa vaikuttaa toivepostaukseen! ------------------------>

Olen paljonkin puhunut siitä, että haluaisin Domista kuulokoiran ja meidän harjoitteluista sitä varten, mutta en ole tainnut ikinä mainita, että miksi näin. Miksi haluan Domista kuulokoiran itselleni. Ei se varmaan yllätyksenä tule kenellekkään, koska kuulokoira on tukena ja turvana huonokuuloisille/kuuroille henkilöille. Itsehän olen siis "puolikuuro". Kuulen vain oikealla korvalla. Suuntakuulo puuttuu kokonaan jonka takia kuulemisen suhteen tuottaa ongelmia suuremmassa häiriössä, uudet paikat jossa uudet häiriöt ja uudet henkilöt. Jännityksellä odotankin miten tokokokeet menee tulevaisuudessa. Halli jossa räksyttäviä koiria, huh huh... Mutta, ehkä noistakin selvitään kun oppii siihen tilanteeseen.

Domille olisi tarkoitus opettaa seuraavat asiat:
Kännykän ilmoittaminen soidessa/viestin tullessa
Herätyskello
(En välttämättä reagoi ollenkaan tavalliseen kelloon jos nukun "terveen" korvan päällä. Tähän Domista voisi olla paljonkin hyötyä kun oppisi ilmoittaa millon herätä.)
Ovikello (joo kyllä se sen jo osaa, mutta ei sitä välttämättä tarvitse ruveta haukkumaan ja pomppimaan paikoilleen :D)
Liikenteessä takanta tuleva polkupyörä/rullaluistelija yms. (ilmoittaisi minulle milloin olisi hyvä siirtyä tienlaitaa. Nykyään käännyn koko ajan katselemaan taakseni, että tuleeko sieltä joku. Todella rasittavaa välillä).
Palohälytin. (En ole reagoinut siihen välineeseen vaikka se piippailee patterin loppumista. Se siis todistaa etten todennäköisesti reagoisi ollenkaa edes hädän tullen)
Jos myös mahdollista ja ollaan sellaisessa tilanteessa niin voisi jopa ilmoittaa takaa tulevista autoista yms. Auton ääni kuuluu, mutta ei vielä näy = ei mitään tietoa siitä mistä suunnasta se tulee kiitos suuntakuulon puuttumisen. Siinä nyt ainakin ne tärkeimmät äänet itselleni tällä hetkellä.

2011
koiratukena.fi/kuulokoira
"Kuulokoira koulutetaan reagoimaan sen omistajalle tärkeisiin ääniin, joita hän itse ei voi kuulla. Koira ilmaisee äänet omistajalleen tassulla koskettamalla tai tönäisemällä kuonolla. Tämän jälkeen koira vie omistajansa äänilähteen luo. Tavallisimpia koirien ilmaisemia ääniä ovat puhelin,kännykkä, palohälytin, ovikello ja herätyskello."

" Kuulokoira on monipuolinen apu, joka toimii sekä sisällä että ulkona. Kuulokoirasta on hyötyä sekä huonokuuloiselle että kuurolle. Kuulokoira parantaa monin tavoin omistajansa elämänlaatua ja lisää myös tunnetta oman elämän hallinnasta. Koirasta on apua arkipäivän kuulemisongelmiin, mutta toisaalta koira helpottaa kuulovamman aiheuttamaa eristäytymistä. Koira tuo myönteisiä kokemuksia ja tuntemuksia omistajalleen, sillä sen kanssa voi olla vuorovaikutussuhteessa; antaa ja saada, opettaa ja oppia. Koira edistää sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia mm. viemällä omistajansa säännöllisesti ulkoilemaan."

Äänien lisäksi Domi opettelee ja tekee töitä hihnakoulutuksen ja luoksetulovarmuuden eteen. Myös ihmisten kohtaamien. Ei saisi pomppia vieraiden päälle. Siinä onkin haastetta koiran kanssa joka rakastaa kaikkia. Kuulokoiran täytyisi myös osata olla rauhallinen eri tilanteissa joten keväällä ruvetaan ahkerasti harjoittelemaan erilaisissa häiriöpaikoissa aina silloin tällöin.

Kevennykseksi Domista muutama pentuvideo

2 kommenttia:

  1. Tokokokeissa kannattaa liikkeenohjaajalle ja tuomarille sanoa, ettei kuule molemmilta puolilta yhtä hyvin ja pyytää esim. liikkeenohjaajaa sijoittumaan kuulevan korvan puolelle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Täytyy sillei sitten tehdä ja ellei muuten niin korottaa ääntä. ;) Kyllähän sitä aina joku ratkaisu keksitään.

      Poista