tiistai 5. helmikuuta 2013

Kohti ääretöntä ja sen yli

Koska meidän arkielämä on tällä hetkellä erittäin tylsää (Herätys klo 8 => koiralle ruokaa ja n. 30-45min lenkille. Klo 9.40 lähden kohti linja-autopysäkkiä ja työpaikkaa. Pääsen klo 17 ja olen joskus 18 aikoihin kotona jonka jälkeen koiran kanssa pitkälle lenkille, treenaamiset/temppuilut, ruokaa, nukkumaan) ettei siitä kehtaa tänne kirjoittaa niin miten olisi ongelmakohtien käyminen läpi joita tarkoitus lähteä ratkomaan tämän vuoden aikana. Murkkuilua ja omistajan hermojen kokeilua taas vaihteeksi? Siinäpä kysymys. Useat väittävät tuon olevan vain jotain uhmaikää ja kokeilua. Tai sitten syy on niinkin yksinkertainen kuin johdonmukaisuus, tässä tapauksessa sen puuttuminen (ennen) jonka takia tilanteet on päässyt tähän pisteeseen, vaikka ne olisi voinut aikaisemmin ennakoida.

Aloitetaan...

Hihnassa kulkeminen

Domille ei ole ikinä taidettu hihnassa kulkemista opettaa ainakaan paria päivää kauempaa. Ohituksia ollaan kyllä treenattu, mutta eipä nekään hyvin mene jos koira valmiiksi jo vetää ja käy ylikierroksilla. Tällä hetkellä tilanne on se, että vastaantulijoiden kohdalla keulitaan oikein urakalla ja yritetään esittää jotain suurta ja mahtavaa. Se vetää ja seilaa laidasta toiseen. Tuota se teki myös junnuaikana, mutta sitten se käveli hetken suht nätisti ja nyt taas näin. Tavoite olisi kulkea hihna löysällä. Ja kontakti ohituksissa. Olen nyt yrittänyt tehdä niin, että panta on kaulassa ainoastaan silloin kun tiedän jaksavan lähteä oikealla asenteella hihnakoulutuslenkille. Jos tuntuu ettei jaksa niin sitten valjaat päälle joissa saakin vähän vetää. Hihnakoulutuslenkeillä (yleensäkkin pannan kanssa) jos vetää niin pysähdyn siihen paikkaan ja odotetaan siinä niin kauan, että Domi tulee vierelle jolloin matka jatkuu. Siitä tulee kehu ja kun on hetken aikaa hihna ehtinyt olla löysällä niin palkkaan ruualla. Viikonlopun aikana saatiin ensimmäinen tosi mahtavasti sujunut hihnalenkki suoritettua. Alkuun hihnakoulutusta ja lopuksi sai rällätä metsässä vapaana. Ohituksissa mennään katsekontaktilla ja seuruulla läpi tai jos huomaan jo kaukaa, että Domin keskittyminen heikkenee pahasti vastaan tulevan ihmisen/koiran takia niin jäädään paikoilleen jolloin namitan Domia kontaktista ja aina kun vilkaisee koiraa ja heti sen jälkeen minua niin siitä superpalkkaa. Tätä kai voisi kutsua vastaehdollistamiseksi? Mutta tosiaan vetämisen takia kovinkaa moni ei tuota enää suostu lenkittämään. Ja jos tuosta edes haaveilen joskus tulevan kuulokoiraa niin olisi hyvä aika oppia jo nyt miten hihnassa kuljetaan. Kunhan edistystä tapahtuu täällä lähiseuduilla niin siirrytään jossai vaiheessa keskustaan ja muuhun häiriöön.

Ihmiset
..................... En edes tiedä itsekkää mitä tuo koira meinaa. Joko se rakastaa yli kaiken ja pomppii silmille tai sitten pelkää niin ettei tule lähellekkää. Mutta tohon aiheeseen päästään vielä tämän postauksen aikana. Tämän pointti oli se, että Domilla on tapana pomppia ihmisten päälle ja moikata niin. Tämä tapa pitäisi saada pois. Mielellään ei tarvitsis ollenkaa reagoida vieraisiin ihmisiin ainakaan pahemmin, koska tämäkään ei ole toivottavaa kuulokoirailun suhteen. Enkä itse tykkää siitä että joku on heti hyppimässä päälle, kun kotia päästään. Yritän neuvoa kaikkia meille tulevia ja vieraita joita nähdään ulkona ettei huomioi koiraa yhtään mitenkää, mutta yleensä ne neuvot menee kuuroille korville. Domihan meinaa myös näykkii innostuessaan välillä. Sitten muut valittavat miten sattuu kun tuo tulee päälle. Niinpä, kannattaisi varmaan kuunnella omistajaa. ;) Tämän suhteen yritän ottaa nyt kovemman kurin niin kaikille muille ihmisille kuin koiralle. Pitäisi myös opettaa ettei ovikello tarkoita välttämättä mitään (paitsi ruokaa).

Ahdistuminen/paineistuminen
En tiedä mistä se on tämän ongelman repäissyt. Ehkä sitä murkkuilua ja kaikki on pelottavaa? Toisaalta tätä voisi kutsua sanalla hämmennys. Esim. yhdellä kadulla on pari koiraa ulkohäkissä välillä ja siellä haukkuvat. Aina sillä kadulla Domi hämmentyy täysin. Ei mitään kontaktia. Ei kelpaa ruoka, ei mikään. Tämä tapahtuu myös treenitilanteissa jos en ole saanut virettä täysille Domille jolloin sitä ei kiinnosta muu kuin namit. Miten käy meidän tokokokeiden tai minkää muunkaa jos siellä joku haukkuu ja Domi jähmettyy sitä sitten ihmettelemään. Jos tuo tapahtuu niin silloin se ei myöskään lähesty vieraita ihmisiä ollenkaa. Pysyttelee minun lähellä, mutta ei se nyt kovin toivottavaa ole, että koira menee ihan lukkoon. Eräs päivä käytiin tapiksella (Lpky:n treenikenttä) ja siellä oli joitakin pk-ihmisiä treenaamassa koiriaansa jotka louskuttivat leukojaansa. Ei varmaan tarvitse arvata että eipä kelvannut ruoka domille vaikka ei edes lähelle menty vaan oltiin kauempana. Siitä, ehkä 1km ja taas ruoka maistui ja ihan niin kuin mitään ongelmaa ei olisi ollutkaan. Ehkä ratkaisu on vaan nopea reagointi ja ruokaaruokaaruokaa? ja kiinnostuksen pitäminen minussa.

Toiset koirat
Taistelukoiraveri kiertää kropassa? Hihnassa kaikki on ok, mutta vapaana harvat on oikeasti ok. Se provosoi ja hyppii päälle. Se kiihtyy niissä tilanteissa nollasta sataan alle sekunnissa ja perseilee niin täysillä kun voi. Roikkuu toisten kaulanahoissa kiinni ja pomppii niskan päälle. Provosoi haukkumalla. Tähän pitäisi puuttua todellakin kunnolla ja koira jäähylle aina kun menee yli.

Hallinta häiriössä
Ne treeni-/koetilanteet. Koira juoksee yleisöön pusuttelemaan kaikki. Vähintään varmaan tuomarin kun vain katse välttää ja pitäisi siirtyä liikkeestä toiseen. Tätä pitää harjoitella ja miettiä mikä olisi paras ratkaisu. Ehkä käskytän sen sitten perusasentoon tai tehdään temppuja jotta mielenkiinto pysyisi.


Ehkä noissa on tarpeeksi töitä vähäksi aikaa. Tietysti on monta muutakin pienempää juttua, mutta ne on jo enemmänkin pilkun viilaamista eikä niin tärkeitä. Esim. ne tokoliikkeet ja kaikki muu harrastus. Arkitottelevaisuus on kumminkin se kaikista tärkein juttu mikä olisi hyvä olla hallussa ennen kuin lähtee muita juttuja vakavasti miettimään. Ja varmastihan ongelmien syy löytyy kirjoittajasta. En sitä kiellä, mutta täältä vielä tullaan kahta kovempana ja näytetään kaikille! ;)
Häiriösietokyky pääsee, ehkä koetukselle 26.2.2013 kun Imatralla on möllitoko. Jos Domi ei siihen mennessä ole vielä juoksuja aloittanut niin sinne suunnataan. Sen pohjalta mietin tarvitseeko oikeasti niihin asioihin puuttua vai onko kaikki vaan kasvanut ongelmaksi omassa pääkopassani. Enhän meinaa vielä edes tiedä miten tuo kisatilanteessa käyttäytyy.

2 kommenttia:

  1. Hei tuo ahdistus kuulostaa ihan omalta bossukaltani. Onkohan se näille jotenkin tyypillistä? Kaivarissa kun oltiin niin koiraan ei koko aikana saanut mitään kontaktia. Stressasi vaan hajuja ja ääniä niin kovasti. Ihan pennusta saakka ollut sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ovat vain niin herkkiä peilaamaan meidän fiilikset ja ajatukset? Itse ainaki olen tullut siihen tulokseen, koska esim treenitilanteissa jos en ole täysillä mukana, mutta en ole kumminkaan mitenkään hermostunut niin silti Domi rupeaa tuolla tavalla pelleilemään. Meillä on Domi kulkenut pennusta asti joka paikassa mukana ja kulkee edelleen, eikä tätä ongelmaa ilmene kuin lähiseudulla. Ehkä sitä on itse reagoinut joskus johonkin tuollaiseen eri tavalla jonka takia koira sen muistaa. Tosiaan mielenkiintoinen juttu, mutta ehkä joskus saadaan siihen vastaus. :)

      Poista