sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Doboilua

Doboileeko kuinka moni lukijoista? Meillä olisi Domin kanssa tarkoitus keväällä hankkia dobo-pallo, tasapainotyyny ja kirja "Dobo - koiran kanssa kuntoon". Tällä hetkellä ollaan jumppailtu ihan tavallisella jumppapallolla ja Domilla on kokemusta myös tasapainotyynyistä. Ajattelinkin tällä kertaa tehdä postauksen kyseisestä aiheesta.

Lähteet:
Koirakoulu Kompassi - Dobo

Dobo on uusi koiraharrastuslaji, jossa yhdistyy liikunta ja hauskanpito koiran kanssa. Harjoitukset tehdään käyttäen apuna munanmuotoisia palloja. Lajissa koiraa ei koskaan pakoteta mihinkään liikkeisiin vaan liikkeet tehdään aina koiran ehdoilla, koiraa tukien. Lajiin kuuluu kolmenlaisia liikkeitä; koiran tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Liikkeitä on kolmentasoisia aloittelevista liikkujista aktiiviliikkujiin. Monet liikkeet ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla. 

Dobo-harjoittelun edut:
  • Koiralle
  1. Harjoitukset kehittävät keskittymiskykyä 
  2. Harjoitukset kehittävät ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
  3. Harjoitukset vahvistavat (syvää) lihaksistoa
  4. Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä 
  5. Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan  
  •  Ohjaajalle
  1.  Harjoitukset kehittävät lihasvoimaa. Ne kiinteyttävät, vahvistavat lihaksia sekä lisäävät lihaskestävyyttä. 
  2. Harjoitukset lisäävät kehon joustavuutta.
  3. Harjoitukset parantavat tasapainoa ja koordinaatiokykyä
  4. Harjoitukset parantavat ryhtiä, koska keskikehon lihaksisto joutuu tekemään töitä jo pelkästään tasapainon saavuttamiseksikin. Koska lihakset keskikehossa vahvistuvat ja venyvät tämä voi osaltaan poistaa selkäkipuja.
  5. Harjoitukset parantavat / lisäävät kehonhallintaa.
  6. Harjoitukset ovat hauskoja, joten niitä tehdessä unohtaa kaiken muun ja omakin leikkisyys herää.
  7. Ja ennen kaikkea suhde koiraan paranee samalla
Koska harjoitukset kehittävät lähinnä lihaskuntoa, on tämän lajin lisäksi hyvä harrastaa jotakin aerobista liikuntaa kuten kävelyä, pyöräilyä, hölkkää tai juoksua vähintään  20-60min kerrallaan kolmesti viikossa, jotta sydän- ja verenkiertoelimistö saa tarvitsemansa aerobisen harjoitteen. Mutta näinhän me koiraihmiset teemme ulkoiluttaessamme koiramme. 
  Treenaaminen aloitetaan aina lämmitteyliikkeillä ennen pallolle ottamista. Ennen harjoitusta olisi hyvä käyttää koira lenkillä, tehdä muutamia pujotteluliikkeitä ja pyörimistä. Koiraa ei saa pakottaa missään liikkeissä. Palloa tulee aina tukea koiran ollessa sen päällä.
Dobo-pallo valitaan koiran koon mukaan niin, että sen korkeus on vähintään 10cm korkeampi kuin koiran säkäkorkeus. Eri kokoisille palloille on erilaisia ohjaajan tekemiä harjoitteita.

Pallot kestävät painoa 400kg ja koiran kynnet, mutta eivät koiran hampaita.

 Esittelyvideo lajista

 Domi rakastaa jumppapalloa joten varmasti kyseinen laji tulee olemaan meillä kovassa suosissa kunhan saadaan hankittua pallo yms. Jospa vaikka saataisiin ne Domin hienot pakaralihakset takaisin kevään aikana, kun päässään taas pyöräilemään ja doboilua siinhä ohella! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti