torstai 19. toukokuuta 2016

Bodaribossun uusi harrastus

Viikon tauko kun tarkoitus oli kuvata viime viikonlopun reissusta materiaalia, mutta mutta... Otin videolle pari klippiä kotonta ja siihen loppui se kuvaaminen. Yllättävää tälläiselle jolla aina kamera kourassa ja nyt oli kaikki kameravehkeet mukana muistikortteineen ja latureineen, mutta kerrankos sitä jättää kuvaamatta. Domi seikkaili viikonloppuna Nurmijärvellä ja Salossa. Uusia paikkoja ja hälinää. Autoon kilometrejä tuli reilu tuhat. Ja autohan starttaa käyntiin taas huomenna ja lähdetään uuteen reissuun. Tällä kertaa kohteena Polvijärvi ja ollaan siellä pe-la. Tarkoitus on kuvata videomatskua nyt tuolta reissulta kun on enemmän omaa aikaakin joten jaksaa keskittyä kuvaamiseen.
Mutta pidemmittä löpinöistä itse aiheeseen eli Domin uuteen harrastukseen.
Taakanveto.
http://www.fwpa.info/
Laji on alkujaan peräisin Pohjois-Amerikasta, valjakkourheilusta kehitetty koiraroduille soveltuva vetolaji jolla mitataan yksilötasolla koiran voima sekä kestävyys. Amerikassa ja Kanadassa kisaavat kaikki rodut sulassa sovussa, aivan kuten sen pitääkin olla. Samoin tehdään nyt myös Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa, ja tämä käytäntö on rantautunut myös Suomeen nykyään, FWPA:n toimesta ja tapahtumissa.

Asteikkona käytetään P4P (pound for pound) jolloin jokainen koira, oli se sitten iso tai pieni, on samalla lähtöviivalla, eli koiran paino jaettuna vedettyyn taakkaan. Suoritus myös kellotetaan jolloin tasavedon sattuessa nopein aika voittaa. Lisää tästä aiheesta säännöissä. Yhdistys ei tunne roturajoja, kaikki ovat tervetulleita vetämään oli se rotu sitten mikä tahansa.


Domi pääsi kokeilemaan taakanvetovaljaita ja kärryn vetoa viime vuonna Eläköön Koirat tapahtumassa ja siitäkös se idea lähti kun näki, että ekaa kertaa ikinä Domi oli innoissaan valjaista ja veti kunnolla. Nautti siitä. Siitä lähtien ollaan haaveiltu omista taakanvetovaljaista. Ensin piti ostaa jo viime syksynä, mutta Domi päätti kuluttaa ne rahat eläinlääkäriin kun tuli silmätulehdus, sitten tuli talvi ja sitten odoteltiin terveystutkimuksia ja kun koira todettiin täysin terveeksi niin mikään ei enää ollut esteenä... Toissa viikolla näin Jum-Jum's facebook sivuilla ilmoituksen myytävistä valjaista. Laitoin niistä kyselyn menemään ja ne valjaat oli suunniteltu pienelle staffille. Mittasin Domin varmaan kymmenen kertaa ja totesin, että ne valjaat olisi sopivat joten ei muuta kuin tilaus menemään. Odottavan aika oli pitkä vaikka piti malttaa vain muutama hassu päivä ennen kuin sai valjaat käsiinsä. Domin valjailla oli hintaa 55€+postit kun olivat suunniteltu ensin toiselle koiralle, mutta eivät sille sopineet. Normaalihinta Domin kokoisilla valjailla olisi n. 60€-75€+postit. Domin valjaista löytyy myös toppaukset kaularemmien kohdalta. Loppuun asti kyllä jännäsin sopiiko valjaat Domin päälle, kun ovat tehty staffille ja staffit on kuitenkin bostoneita vähän rotevampia ja pidempirunkoisia, mutta oli huikeaa huomata, että valjaat oli sopivat Domille kaikkien mittojen osalta. Ei tarvinnut palauttaa ja odottaa uusien valjaiden valmistumista.
Domi vetää perässään ketjuja kun täällä meillä päin ei kärrytreenejä järkätä, ehkä vielä joskus. Olisi ainakin kiva saada kokoon pieni ketjulenkkiporukka kun kiinnostuneita kuitenkin löytyy. Jos joskus eksytään pääkaupunkiseudulle muuten vaan tai muualle missä kärrytreenejä järkätään niin varmasti käytetään tilaisuus hyväksi, mutta sitä päivää odotellen vedellään ketjuja. Voi Motonetin myyjäparkaa kun hämmensin sitä tänään ketjuostoksilla kun ilmoitin, että tarvitsen ketjuja parin kilon verran (ketjuja myydään metritavarana) ja vielä suurempi ihmetys kun kuuli, että tulee koiran käyttöön. Heh. Mutta onneksi olin jo selvittänyt etukäteen paljonko painaa yksi metri yhden tietyn ketjun kohdalla joten pystyin antamaan metrilukemankin ja sen lisäksi otettiin yksi ylimääräinen isompi ketju joka painaa noin kilon. Domi siis aloittaa 1,5kg-2kg painoilla (suositus on 10%-20% koiran painosta, Domi painaa 9kg). Todennäköisesti täydet 2kg tulee vetämään alkuun kun 1,5kg meni vähän liiankin kevyesti ja Domi olisi vaan halunnut juosta. Vähän treenitarkoituksen perusteella vaihtuu painot. Välillä kevyemmillä painoilla pidempää lenkkiä ja välillä painavempaa taakkaa lyhyillä toistoilla. Tänään käytiin vain testaamassa ja tehtiin 1km lenkki 1,5kg painoilla. Domi ravasi tasaisesti vierellä ja loppumatkasta käveli jo niin lujaa, että olisin itse saanut juosta perässä. Vetäminen oli niin siistiä Domin mielestä, että namien syöntikin meinasi välillä unohtua. Ketjut oli kiinni valjaiden renkaassa, mutta jatkossa valjaiden ja ketjun väliin tulee n. 50cm naru ettei ketju osu vahingossakaan Domin jalkoihin. Tästä se lihaksien kasvattelu lähtee ja Domi pääsee purkamaan vetointoaan lajiin josta se nauttii. Mikään muu vetolaji ei ole yhtä kivaa Domin mielestä kuin taakanveto. Domin kanssa on kyllä muutenkin kiva tutustua uusiin asioihin kun se on rohkeasti ja innoissaan mukana kaikessa. Ei pelännyt valjaita tai kiliseviä ketjuja perässään. Domi suosittelee kokeilemaan tätä touhua, niin pienet kuin isotkin perusterveet koirat.
Domin vetovarusteet (valjaat, hihna ja panta brodeerauksella) hankittiin Jum-Jum's:lta. Valjaiden ja pantojen hinta määräytyy koiran koon mukaan joten tarkemmat tiedot irtoaa nettisivuilta http://jum-jums.fi/ josta löytyy myös hyvät mittausohjeet. Tuotteet tehdään mittatilaustyönä ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Saa pehmustettuna, koristenauhojen kera, nimen brodeeraus ja vaikka mitä mahdollista mitä vaan keksii. Ja valjaisiin saa teetettyä sopivan panta+hihnasetinkin jos haluaa fiilistellä. Domi halusi.

Taakanveto tulee näkymään meidän arjessa ja täällä blogissakin tästä lähin. Kilpailusta en vielä osaa sanoa, mutta toistaiseksi vedellään omaksi huviksi ja pidetään homma hauskana kuten koirafrisbeekin.  Loppuun vielä kuvia tältä päivältä ja video kun testattiin valjaita.

8 kommenttia:

 1. Taakkailu on kyllä kiva harrastus! :) Tuikku vetää myös taakkaa, sillä on rengas perässä kun ketjua saisi laittaa melko reilusti, että se painaisi :D Ketjussa on myös vähemmän kitkaa kuin rengassa, rengas laahaa vähän raskaampana perässä. Tampereella on kai jotain kärrytreenejäkin, mutta sinne emme ole vielä amatööreinä uskaltaneet. Johonkin taakanvetolenkille olisi kyllä kiva saada seuraa, jos täällä päin olisi joku toinen aloitteleva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no isommalle koiralle helpompi joku rengas tai vastaava. :D Domillakin 5 ketjua perässä... Täytyy etsiä jotain isompaa/raskaampaa ketjua.
   Kannattaa käydä kärrytreeneissä tutustumassa joku kerta jos siihen vain on mahdollisuus. Sieltä voisi varmaan löytyä myös lenkkiseuraakin, tai sitten huutelee esim. facebookissa lenkkiseuraa. Varmasti joku innostuisi. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. No on! Kyllä noilla kelpaa nyt vedellä ketjuja.

   Poista
 3. Katoinkin heti et nuo valjaat taitaa teille mennä, kun kuvassa luki Domin nimi :D meilläkin on tipsulla taakkavaljaat ja Nooa kyllä tykkää siitä hommasta, kun oikein häntäkin heiluu valjaita esiin ottaessa :'D

  http://iikku-iikku.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)
   Oonkin teidän blogissa käynyt katsomassa taakanvetotipsuja. Hyvin vetää nekin. Ei se koko vaan asenne. ;)

   Poista
  2. Ahaa :D niinpä! Ois vaan hirmu kiva, kun ois kärrytreenejä täälläkin päin, mutta ei oo :/ olis kuitenkin ihan kiva kokeilla ja eihän sitä tiiä vaikka kävis uroksen kanssa joskus kisoissakin :)

   Poista
  3. Ei oo meilläkään kärrytreenejä ainakaan vielä joten pitää tyytyä ketjulenkkeilyyn. :) Joskus voisi toki yrittää käydä vaikka pääkaupunkiseudun/lähialueen kärrytreeneissä jos joskus mahdollisuus tulee.

   Voi olla, että Lappeenrannassakin joskus alkaa kärrytreenit tai ainakin suunnitelmissa oli eräällä vetoihmisellä rakentaa kärry jota saisi sitten käyttää. Katsellaan miten käy.

   Poista