sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Tokokoulutusta

Marraskuu on hyvä aloittaa palveluskoirayhdistyksen tokokoulutuksella johon olin meidät ilmoittanut mukaan. Kouluttajana Päivi Ahola. Aiheena ohjaajan toimintaan keskittyvä koulutus eli just sopiva aihe meille kun ei tuon koiran liikkeissä paljoakaan vikaa ole vaan ohjaajan urpossa käyttäytymisessä. Monen koiran toiminta muuttui kun ohjaajat teki pienen pieniä muutoksia omassa käytöksessään ja tavoissa. Mielenkiintoista oli seurailla muita koirakoita. Domi sai venailla autossa 2-3 tuntia omaa vuoroa ja tulipahan todettua ettei se odottaminen ainakaan ole Domille ongelma. Varsinkin jos se saa odotella jossain tutussa ja turvallisessa paikassa ja kaukana ohjaajastaan koska aiheutan stressiä/painetta ja väsytän sitä usein turhaan rapsuttelemalla ja käskyttämällä jos meinaa omassa päässä keittää yli ennen omaa suoritusvuoroa. Hyvin pysyi lämmötkin Domin häkissä kun oli paljon peittoja ja olihan Domilla bot-takkikin päällä joten hyvin pärjäsi ja saakin tästä lähin venailla autossa aina kun mahdollista. Joten mikäs siellä autossa ollessa. Pienen taskulampunkin viritin sinne valoa tuomaan ettei tarvitse ihan yksin olla pimeydessä.

Domi meni intoa täynnä halliin eikä ilmeessä näkynyt pienintäkään ahdistuksen merkkiä joka yleensä iskee ekana ennen kuin se tajuaa, että mitä missä milloin. Domin kanssa treenikohteeksi otettiin ihan vain kentälle meno ja juoksutarkastus. Loppujen lopuksi keskityttiin nimenomaan siihen alkuseuruuseen ja lähdettiin ihan alkeista liikkeelle. Domillehan kun pitäisi saada ajatus, että nyt ollaan töissä ja keskitytään. Sitä kautta jää sitten ne haahuilut ja nuuskuttelutkin vähemmälle sekä se paineen purkaminen (juoksuhepulit) kun se tietäisi mitä tehdä ja kun alusta asti ohjaajakin tekisi kaiken huolellisesti ja maltillisesti. Ohjaaja kun höyryää omiaansa jo ennen kentälle menoakin (turha temputtelu) kun riittäisi, että ottaa vaan koiransa sivulle ja kertoo sille mitä nyt tapahtuu. Paljon samanlaisia ajatuksia mitä itselläkin ollut viime aikoina ja mitä täälläkin käsitelty. Liinatreenit jatkuu ja seuruutreenit alkeistasolla vaikka Domi seuraamisen osaakin sitten kun sen vaa saa lämmiteltyä tarpeeksi siihen, mutta nimenomaan sen takia alkeistreeniä jotta homma saadaan vahvemmaksi ja koirakin hereille ja aktiiviseksi. Siihen lisäksi tietysti häiriötreeniäkin ja sitä sun tätä mitä täälläkin höpisty ennestään. Kouluttajakin oli sitä mieltä, että kisailemaan vasta taas ensi vuoden puolella ja sen päätöksenhän jo teinkin. Voisi useinkin olla tälläisiä treenejä, että yksi katsoo vierestä ja sanelee mitä tehdä ja milloin kehua niin ei tartte ite kumarrella yhtään koiraan päin ja paineistaa vaan voi vaan keskittyä eteen katsomiseen ja käskyttämiseen/kehumiseen.

Treenit meni suurin piirtein näin; istu käsky, rauha, kävely koiran viereen, rauha, kehu, palkkaus, seuraamisen käsky mutta ei liikuta mihinkään, rauha, kehu, palkka, askel, kehu, kaksi askelta, palkkaus ja jos vaikka vapautettiin koira niin sen jälkeen aloitettiin alusta => istumaan käskeminen, kävely koiran viereen ja sitä rataa. Toisin sanoen ei pyydetty sitä koiraa tulemaan sivulle vaan annettiin tehtäväksi niinkin helppo asia kuin pelkkä istuminen ja sen jälkeen itse mennään siihen tilanteeseen ja aloitetaan homma....
En sen tarkemmin osaa selittää. Meidän osio on kuitenkin kokonaan videoitu joten kunhan sen saan käsiini joskus niin jakoon tulee tännekin. Siinä varmaan myös kuulee kouluttajan kommentit/neuvot yms. Näette samalla myös Domin käyttäytymistä.
Eilen käytiin juoksemassa halloweenin kunniaksi speedracekisoissa. Domi osallistui tavalliseen sileä juoksuun ja houkutusten highwaylle. Molemmissa juoksi suoraan luokse ja edes houkutusten highway ei tuottanut ongelmia vaikka toisin voisi luulla. ;) Oli kyllä huonot houkutuksetkin joten ei Domia kiinnostanut. Houkutuksena oli pari lelua (maassa olevat vieraat lelut ei Domia vois vähempää kiinnostaa) ja jotain herkkua muovirasioissa ja tätähän ollaan treenattu eli muovikipoissa olevien ruokien hylkääminen. Kummassakaan juoksussa Domi ei sijoittunut kun kääpiöpinserit pinkoi kovempaa mutta pukukisasta tuli herkkupussi kotiin viemiseksi. Domi oli SuperKoira ja illalla se pukeutui vielä bossukummitukseksi. Domi ei arvostanut omistajan mahtavaa ideaa..
f

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti