maanantai 9. marraskuuta 2015

Bossun häiriötokot ja muuta häsläystä

Eilen alkoi näyttelykurssi johon olin tosiaan meidät ilmoittanut mukaan, koska kai tuo pitää ens vuoden puolel lähtee käyttää vielä näyttelykehässä edes omaksi huviksi. Domi varmaan aatteli, että ompa kerrankin helppoa hommaa kun palkkaa tulee kun vaan seisoo paikoilleen ja kävelee nätisti vierellä. Voiko helpompaa bossun elämä olla. Höpöhöpöhommaa, mutta saadaampahan sitä käsittelytreeniä ja häiriötreeniäkin kun odotteluaikana voi ottaa vaikka perusasentotreeniä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
Tokoilua aina vaan. Tänään oli tapiksen kentällä treenit ja seurana tietenkin Jenni&Rossi. Domi sai odottaa autossa kun Rossi sai tokoilla ensimmäisenä. Kokeenomaisuutta Domille kun yritän rakentaa sille erilaisia käytäntöjä miten toimitaan. Autosta suoraan kentälle. Otettiin seuruukaavio liikkuroituna, koska siinä vaiheessa Domi yleensä lähtee kokeessa juoksemaan ympyrää, mutta eihän se sitä tällä kertaa tehnyt vaikka olin varasuunnitelmatkin jo päättänyt, että miten toimin jos lähtee. Koira kiinni ja autoon ja ei tarvi sitten tehä mitään ja ansaita ruokaa tai jos ei tuu luokse ja rällää vaan niin saa sitten jäähän kentälle yksin tästä lähin. Mutta tosiaan tänää ei lähtenyt. Ei sitten millään. Olihan se seuraaminen todella rumaa jopa Domiksi. Semmoista haahuilua ja vähän kujalla, mutta siihen ei puututtu sen enempää eikä tulla tässäkään käsittelemään, koska kriteerinä oli tosiaan vain lähellä pysyminen ja virheen korjaaminen jos sen virheen tekee. Peruutuksessa sanoin väärän käskysanankin vahingossa joten piti uusia. Ennen seuruuseen lähtöä ja "kehään menoa" otettiin pari perusasennossa istumista ja siitä palkkasin. Selkeesti parantaa sitä kontaktia ja ei ihan niin pahasti uppoudu kuonokaan maaha vaan koira aktivoituu ja tajuaa, että nyt lähdetään tekemään hommia.

Siirtymisissä menee vierellä käskyllä eli ei varsinaista seuraamista, mutta siinä vierellä kävelyä ja jos haisteli maata niin tuli ärähdys ja toru ja heti kun koira korjasti tilanteen niin kehu ja oma pääkoppakin rennommaksi. Hyvin tehosi ja sillä mennään jatkossakin. Kaikelle turhalle namittamiselle ja houkuttelulle voikin jättää hyvästit. Selkeät tavat siis miten toimia missäkin tilanteessa. Sitä mustavalkoisuutta. Vihdoin ja viimein. Ehkä ohjaaja siis jotain oppi siellä tokokoulutuksessa. Uudenlaisia näkökulmia asiaan.
Seuruukaavion jälkeen ihan perus häiriöseuruuta ja perusasennossa olemista. Jenni käskytti, kehui ja vapautteli Domia sekä yritti houkutella lelulla. Vähän bossua meinasi ärsyttää, mutta malttoi kuitenkin mielensä niin kauan kunnes kuvioon astui Jenni ja namit. Voi, että kun olikin haastavaa. Varsinkin kun otettiin perusasentotreeniä ja Jenni huuteli maahan käskyä. Pirun monta toistoa se jaksoi lässähtää maahan kunnes alkoi hiffaamaan ettei sillä tavalla ehkäpä tuu sitä palkkaa jos kuuntelee muita ihmisiä vaikka pitäisi olla perusasennossa. Erittäin hyvää treeniä Domille ja niitä haasteita. Haasteistakin kun pääsee aina joskus yli ja kehittää paljon enemmän kun vanhojen asioiden hinkkaaminen.

Seuruu ja häiriöseuruutreenien jälkeen vielä nouto, siirtymä hyppypaikalle, hyppy (ekaa kertaa uudella avo-säännöllä), ruutu. Ihan peruskauraa Domilta. Noutokapulan nyt ehkä olisi voinut ottaa nätimmin suuhun, mutta nuo nyt on tommosia pieniä juttuja. Eikä muuten törmännyt kertaakaan jalkaan kun tuli perusasentoon joten siitäkin plussaa.
Loppuun Jenni kokeili vielä miten bossumoottori toimii ja sehän toimi todella hyvin siihen nähden ettei Domi yleensä kuuntele muita. Tai okei ehkä kuuntelee, mutta ei todellakaan tee täysin oikein vaan vähän sinnepäin ja kusettaa ihmisiä. Häsläystä se oli Jenninkin kanssa alussa, mutta suht nopeasti Domi kasas ittensä. Seurasikin tosi kivasti ja oikeasti jopa keskittyi siihen tekemiseen täysillä. Lelut oli tänäänkin taas se paras palkka. Domi on muutenkin lähiaikoina siirtynyt enemmän lelupalkkaukseen ja se on niin siistiä bossun mielestä.

Viimeisenä pari paikkista Rossin kanssa. Domi teki istumisen ja Rossi makuun. Istua pönötti tukevasti paikoillaan eikä edes kuono käynyt tiuhaan tahtiin kuten yleensä.

Huomenna aattelin käydä yksikseen kentällä Domin kanssa ottamassa seuruun aloitusta. Yritän saaha aiheutettua sen karkaamisen niin siihen pääsisi joskus puuttumaankin ja näkisi miten koira reagoi kun toiminkin täysin eri tavalla miten ennen. Katsellaan ja kehitytään. Hiljaa hyvää tulee ja vaikka tänä vuonna ei ykköstulosta avosta saatu niin ensi vuonna paukutellaan menemään senkin edestä. ;) Liikkeet onneksi kuitenkin kasassa.

Ja tänne voisi kai jo mainita, että aloitamme sponsorointiyhteistyön Dogbicin kanssa http://www.dogbic.com/. Siitä tulossa lisää myöhemmin kunhan kouluttaudun itse docbig-ohjaajaksi ja päästään syventymään touhuun enemmän.

1 kommentti:

  1. Hei! Sinulle olisi haaste blogissani http://lirika1.blogspot.fi/

    VastaaPoista