tiistai 23. syyskuuta 2014

Mitä Domi syö?

Domi on aikoinaan käynyt läpi lähes kaikki mahdolliset nappulamerkit mitä eläinkaupasta löytyy ja muutama "markettinappulan" eli Jahti&Vahti ja HauHau. Kaikista oireili maha jo pennusta asti ja myöhemmin rupesi tassut punoittamaan ja tulehtumaan. Eläinlääkärissä käytyä Domi sai kortisonipohjaista tassuvoidetta ja siirryttiin RC Hypoallergia ruokaan joka oli ainoa nappula mitä Domi pystyi syömään ja söikin sitä varmaankin noin 1½ vuotta kun tarkoitus oli ruveta eliminaatiodieetille, mutta aina se hajosi ja piti mukamas kokeilla jos se sittenkin sietäisi jotain muutakin. Noh ei sietänyt. RC hyporuualla jatkettiin ja myöhemmin kuvioon tuli lihat. Sen tiesin, että mahdolliset aiheuttajat on possu sekä nauta joten niitä Domi ei saanut (varastopunkin lisäksi mikä seikkailee kuivaruokien joukossa). Ensimmäinen liha mitä Domi rupesi syömään oli jauhettu poro.
RC hyporuoka + lihayhdistelmä rupesi tepsimään ja tassut parantuivat joten tuolla linjalla jatkettiin enkä sortunut enää ostelemaan muuta ruokaa.
Jonkun ajan kuluttua, kun tassut oli ollut pidemmän aikaa kunnossa, mutta koira rupesi kuihtumaan vaikka söi todella suuren määrän aina nappulaa päivässä ja enempää ei olisi sitä voinut antaa kun sitten maha olisi sanonut poks ja lihaakaan Domi ei sietänyt liian suurena määränä. Enkä uskaltanut ruveta syöttää pelkkää poroakaan joten miljoonannen kerran toden sanoo ja päätin tuossa keväällä taas suunnata eläinkauppaan ostamaan kuivaruokaa ja mukaan lähti Brit Caren lammas&riisi pussi. Domi oli aikaisemminkin Brit Carea syönyt ja oireillut (vähäisesti), mutta otin silti riskin.
Yli vuosi myöhemmin ja ihme tassuongelmia pohdiskellen Domi söi taas Brit Carea. Viikko - ei oireilua, toinen viikko - ei oireilua, kolmas viikko - ei oireilua!!
Siinä samalla myös Domin lihavalikoima kasvoi. Poroa, broilerin jauhelihaa sis.luuta ja kalkkunaa.
Nyt myöhemmin on mukaan tullut myös MUSHin vaistopullat (poro-kana-kalkkuna) ja Maukkaan kana-lohipullat jotka on todella käteviä näin pienen koiran kanssa.
MUSH-vaistopullia 4kpl, nutrolin ravintoöljyä, lusikallinen viilistä, plaque offia
MUSH-vaistopullia 4kpl, Maukas kana-lohipullia 3kpl, rypsiöljyä, plaque offia
Domin ruokintaa voidaankin nykyään kutsua 50/50 nimellä tai millä sitten ikinä tahtookaan tai mihin tuon sitten luokittelee. Sekaruokinta?. Itse en mittaile oikeastaan mitään vaan heitän kuppiin silmämääräisesti ja seurailen Domia. Domilla kun tosiaan reagoi ekana maha ja turkki jos jotain on pielessä esim. vitamiinien saannin kohdalla tai ruoka ei muuten vain ole sopivaa.
Nappuloita Domi saa päivässä noin 120g ja lihoja 120-200g päivästä riippuen joten kokonaismääräksi tulee suunnilleen 240g-320g. Nappuloiden ja lihojen lisäksi kuppiin tipahtaa epäsäännöllisesti loraus Nutrolin ravintoöljyä, rypsiöljyä tai lohiöljyä. Plaque Offia puhdistamaan hampaita ja pitämään hengityksen raikkaana (sehän sisältää jonkunlaista merileväseosta). Joo ihan kunnon merileväpurkin ostaminen tulisi varmasti paljon halvemmaksi, mutta itse en ole täältä löytänyt kuin isoja purkkeja enkä viitsi semmoista ostaa pienelle koiralle kun kulutus on vähäinen ja käytän kausittain. Usein tulee myös viiliä, raejuustoa tai piimää. Mummilla Domi saa yleensä aina jonkun luun milloin mitäkin kuten lammasta ja useimmiten possua ja sen verran Domi sitä sietää kun harvoin saa. Kotona ei Domi possua syö.

Domi ei myöskään siedä mitä tahansa kaupan hyllyillä olevia nameja. Kaikki väriainekoirankeksiherkkumössöt on hyihyi. HauHau ja Planet Petin tuotteista käytän Domilla palkkanameina kuivattua kanaa ja ankkaa sekä niitä pakastekuivattuja kuutioita.
Ja mikä ehkä yllättävintä on se, että yksi koirankeksimerkki (Wagg'mms Biscuits kana)
on sellainen mitä Domi syö täysin ilma oireiluja ja vieläpä erittäin maistuvaa Domin mielestä. Tuollaisten namien lisäksi tottakai parhaiten sopii ihan kuivattu poro tai kana.  




Kolme vuotta seuraillen koiraa ja oireiluja olen saanut sen verran selville, että Domi reagoi nappuloihin varastopunkin takia tai mikälie syy sitten ikinä onkaan, mutta jos pidän nappulaosuuden pienenä/puolitettuna ja enimmikseen lihaa jolloin saadaan tasapainoitettua tilanne ja Domi ei oireile ainakaan ruuan takia. Haaveissa on, että joku päivä voidaan vielä siirtyä täysin raakaruokinnalle, mutta nyt mennää näillä mitä annetaan ja pääasia on, että saadaan helpotettua koiran oloa ja voi henkisesti ja fyysisesti hyvin. Tassuongelmat kun ei täysin johdu ruuastakaan vaikka sillä pystyy melko pitkälle kontrolloimaan ja sen huomasin taas tänään. Syksy tuli ja sen mukana sateet. Juoksutkin loppui. Domin tassut taas tulehtunut erittäin pitkästä aikaa. Syynä voi olla mahdolliset hormoniongelmatkin, mutta sehän selviää sitten ensi vuonna kun Domi tullaan leikkauttamaan, että onko sillä vaikutusta asiaa tai sitten vaan nämä kurakaudet koitetaan kestää ja hoidetaan tassuja tuolla voiteella mitä eläinlääkäri Domille kirjoittanut reseptille. Voide helpottaa kumminkin ihan parissa päivässä ja sitä ei tarvitse käyttää kuin muutaman päivän kerrallaan jonka aikana se poistaa pahimmat kutinat ja hiivatöhnät. Domi on onneksi fiksu koira ja oppinut pienestä asti, että jos nuolee tassuja niin pönttö tulee päähän ja jos osaa olla nätisti niin ei tarvitse pönttöäkään. Fiksu koira valitsee jälkimmäisen. ;)

Ruokintaan palaten vielä sen verran, olen miettinyt että jatkossa varmaan käytän enemmän Maukkaan tuotteita kuin Mushin vaikka nekin on meillä toimivia ollut, esim. vaistopullat niin käteviä kiireisinä päivinä varsinkin ja ne toimii hyvänä lisätäytteenä. Domi saa yleensä 4-7 pullaa kerralla. Olen myös miettinyt jos seuraavana kokeilisin ihan broilerin siipiä että mitä Domi niistä tuumaisi kun maha ei kestä luuta kovin suurena määränä pelkästään, mutta jos kanansiivet olisi sopivat. Ainakin varmaan menee hotkien alas. :D Tuota koiraa ei ole tosiaan koskaan tarvinnut houkutella syömään lihoja. Poro ja muu riista voi kuulemma olla ensikertalaisille liian tujua tavaraa, mutta Domi on sitäkin syönyt alusta asti onnessaan.

Lihat tulee ostettua 500g pötköissä. Antaa hetken aikaa olla huoneenlämmössä jonka jälkeen sen pötkön saa kätevästi paloiteltua terävällä veitsellä tai puukolla 4-6 osaan. Helppo pussittaa valmiiksi annoskooksi. Kunhan vaan ottaa pakastimesta yhden pussukan sulamaan aina 1-2 tunniksi jonka jälkeen voikin jo hyvin tarjoilla koiralle. Pullat sulaa yleensä jopa 30 minuutissa.

Domin pakastelokero näyttää tällä hetkellä tältä.
Sieltä löytyy MUSHin vaistopullia, Maukas-sarjan pullia, pusseissa on poroa ja kanaa sekä löytyy pari kasvismössöä jotka pitäisi paloitella joku päivä.

Kuvat varmaan kertovat kaiken oleellisen siitä, että tämmöisellä ruokavaliolla Domi pysyy hyvässä fyysisessä kunnossa ja jaksaa työskennellä kuulokoiraoppilaana. Olen itse huomannut, että raakaruoka todellakin vaikuttaa niin fyysisesti kuin henkisesti koiran jaksamiseen ja yleisvointiin. Paskamäärätkin pienempiä. :)

Sopiva ruokintatapa juuri sille omalle koiralle ja monipuolinen liikunta. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle.

6 kommenttia:

  1. Hieno postaus! Ei pelkkä "Tässä on nyt kuulkaas 70% lihaa, tää on sitä parasta", ja koira on upeassa lihaskunnossa, ja karva on kiiltävää, eikä rasvaista ja hilseilevää kuten huonoa ruokaa syövällä koiralla! Jatka samaan malliin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. :)
      En halunnut tästä mitään peruspostausta jossa vaan kerron määrät mitä Domi syö, kun se ei olisi edes täysin mahdollista.
      Itse uskon, että raakaruoka on parempaa ja poistaa monien allergiat ja iho-ongelmat, mutta en silti lähde haukkumaan nappularuokailijoita tai edes nappulamerkkejä, koska syöhän Domikin nappuloita sen takia, että helpompaa tähän elämäntilanteeseen ja koska se on mahdollista niin miksipä ei. Eri asia jos ei sietäisi ollenkaan ja oireilisi niin silloin keksittäisiin muuta.
      Jokainen koira on yksilö ja kaikki ei toimi kaikilla joten eiköhän omistajat itse tunne aina ne koiransa parhaiten. :) Jos koira voi hyvin niin miksi lähteä muuttamaan ravintoa ellei välttämättä tahdo niin tehdä.

      Poista
  2. Meidän bostoni on allerginen vehnälle ja alan epäillä että myös hiivalle. Tai ainakin hiivaa sisältävät ruuat turvottaa kauheasti, meidän neiti onkin nimennyt koiramme paukku-Nasuksi :) Pentuna tuli veriripulia kun haettiin sopivaa ruokaa ja nyt on sitten pari hyväksi havaittua eli zooplussan lupo on hyvä ja royal caninin mini. Meillä on myös maksasairas vanha koiraherra (sekarotu) sekä yksi kolmesta kissastamme (persialainen) syö myös hypoallergisen kissan muroja, lisäksi pitää olla omegapohjaista ihon takia. Eli tuntuu että jokaisen ruokavalio pitää tarkkaan miettiä :) Meillä bostonille olen nappuloihin sekoittanut myös osaksi raakaruokaa, yleensä jauhelihaa tai sit esim välillä marketin koirien lohta. Meillä onneksi allergia on ollut suht helppo, toivotaan että jatkossakin näin olisi :)
    Hanna
    Koiruusjuttuja tulossa:
    Hanna http://liikkuviaosia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että olette löytäneet sopivat ruoat teidän eläimille. :) Ei Domin iho-ongelmia ja oireiluja tule nykyään pahemmin mietittyä tai ruokintaa kun se on jo osa arkea ja tietää miten homman toimii. Domilla oli pentuna myös masu sekaisin tosi usein ruuan takia, mutta enää todella todella harvoin onneksi. :)

      Ja minäpä käyn vilkaisemassa blogiasi.

      Poista
  3. ihan mahtava liharuoka ja hyvä luuta sisältävä on ihan ihmisten broilerin maustamattomat koipireidet. Niitä kuluu meillä.

    ansku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vinkistä. :) Täytyykin noita broilerin koipireisiä kokeilla joku kerta.

      Poista