maanantai 10. maaliskuuta 2014

Kuulokoirakoulutus: Domin ensimmäinen ääni

Domin ensimmäinen ääni on........
....kännykkä!

Domi on siinä mielessä hyvässä asemassa, että kännykkää on ruvettu harjoittelemaan jo yli vuosi sitten "vähän sinnepäin" ajatuksella jonka takia tämän kuulokoirakoulutuksen aloittaminen ei vaikuta meidän osalta kovin vaikealta kunhan saadaan rutiini tekemiseen ja koiralle varmuutta.
Domi on pienestä asti oppinut puhelimeni soittoäänen ja jollain tasolla siihen aina reagoinut. Tullut esim. pyörimään jalkoihin ja yrittänyt kertoa, että nyt jotain tapahtuu. Hyvin siis oppinut vain seuraamalla sivusta kun juoksen täysillä puhelimen luokse kun sen kuulen. :D

En edes tarkkaa muista milloin koko homma aloitettiin, mutta lähdin ensin ehdollistamaan puhelimen soittoääneen. Laitoin soimaan --> namia, ja tuota toistettiin niin kauan kunnes se alkoi reagoimaan aina vaan paremmin.
Tosiaan ensin päätin vahvistaa ääneen reagoimista, mistälie ajatus tuli. Jonka jälkeen erikseen käytiin harjoittelemaan ilmaisutreenejä (tästä lähin sana ilmaisutreenit täällä blogissa siis tarkoittaa Domin ilmaisua äänestä, jalkaan tökkääminen).
Olin vähän aikaa sitten (ennen ilmaisutreenien aloittamista eli parhaimmillaan 1,5v sitten) ruvennut Domille opettamaan kosketusalustaa ja käteen tökkäämistä temppuna. Olin päättänyt, että tahdon Domin tökkivän kuonolla jalkaan. Joten pienellä käsiavustuksella ja toistoja toiston perään ja koira rupesi tajuamaan idean.
Hommaa tehtiin satunnaisesti milloin muisti.

Viime syksystä lähtien ollaan treenattu ahkerammin kuulokoirakoulutusta ajatellen. Puhelimeen reagoimista, ilmaistutreenejä ja äänen luo viemistä harjoitellaan kaikkia erikseen pienissä palasissa. Aina silloin tällöin tehdään kokonaisena "liikkeenä" ja näin saadaan siihenkin varmuutta.
Tällä hetkellä panostettu ilmaisun varmuuteen erilaisissa häiriöpaikoissa ja erilaisissa tilanteissa. Katson telkkaria, istun koneella, teen ruokaa keittiössä, olen omassa sängyssä, lenkillä yht äkkiä, ulos mennessä, autoon mennessä, ennen ruoka-aikaa....
Domi tökkää muutaman kerran kuonolla ja jos en reagoi niin se rupeaa läiskimään tassuilla ja raapii.

Alkuvaiheessa harjoiteltiin niin, että puhelin oli kädessä/pöydällä ja laitoin äänen soimaan josta palkkasin. Sen jälkeen pistin äänen soimaan kännykästä ajastimella ja taas palkkasin siihen reagoimisesta. Nyt ollaan siinä pisteessä, että räpläilen tablettia jota kautta soitan puhelimeen joka on eteisessä. Näin saadaan lisättyä varmuutta ja yllätyssoittoja Domille eikä se pääse ennakoimaan. Näitä kaikkia ollaan harjoiteltu ekana kotona eri huoneissa ja sitten muissa tilanteissa ennen kun siirrytty seuraavalle tasolle.


Biisinähän on Mc Mane - Rehellisyyden nimissä. Hyvin olen tuota jaksanut kuunnella parisen vuotta ja päättänyt, että saa olla ainakin Domin koulutuksen ajan. Jos joskus kyllästyn niin täytyy siirtyä toiseen ja opettaa se sitten erikseen, mutta jatkossa äänien opettaminen nopeutuu koska koira ymmärtää jo tekniikan sekä idean ja jotkut jopa rupeaa tarjoamaan itse erilaisia toimintoja.

Viime viikolla tapahtui läpimurto ja Domi ilmaisi kännykän jopa kesken hyvien unien! ;) Se on saavutus bostonilta.
Ilmaisu alkaa olemaan kohtalaisen vahva ja Domi juoksee täysillä puhelimen luokse joten rupean saamaan häiriösoittoja joista en itsekkään tiedä ettei Domi pääse lukemaan ajatuksiani. Treenitilanteet viedään myös tästä lähin kauppoihin ja missä sitä tullaankaan käymään.

Ilmaisutreeneistä vielä sen verran, että Domi reagoi alkuaikoina tosi herkästi sanomalla Hau Hau. Annoin sen tehdä niin, koska ei ollut kokoaikaista räksyttämistä ja ajattelin oikein, eli kyllä sen saa myöhemminkin kitkettyä pois eikä ole niin vakavaa kun kyse ei kumminkaan ole herkkähaukkuisesta rodusta/koirasta joka on muuten tosi hiljainen. Pääasia, että ymmärrän mitä Domi yrittää kertoa ja johdattaa äänen luokse. Enää Domi sanoo kerran hau jos kovin innostuu, mutta koko ajan menee paremmin ja paremmin eli hiljaa.

Uskon puhelimen olevan valmis paketti kesään mennessä, kun harjoitellaan ahkerasti ja pidetään homma yksinkertaisena. :)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Äänisarjaan ilmestyy ajan kanssa vielä seuraavat:
  • Ovikello
  • Palohälytin
  • Koputus
  • Oma nimi


Ps. Domi sai tänään liivit päälle kun Miia tuli meillä käymään. Jee! Miten innoissaan sitä voikaan olla pelkistä koiran liiveistä... Loppuviikosta me lähdetään harjoittelemaan johonkin kahvilaan ja tästä se häiriötreenaaminen alkaa

                                                        Kuulokoirablogeja
                                               (paina kuvaa niin pääset blogisivustolle)


http://jekku.blogspot.fi/http://www.tohvelisankarini.blogspot.fi/

2 kommenttia:

  1. Ensimmäistä kertaa luen tällaisesta kuulokoirakoulutuksesta, varmasti hyödyllistä ja koirastakin hauskaa. Vautsi vau, hienosti Domi osaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa jos näilläkin kirjoituksilla saadaan tietoa eteenpäin asiasta ja ihmiset ymmärtävät mikä kuulokoira on olevinaan. :) Domppe kiittää!

      Poista