torstai 2. helmikuuta 2017

Ruokinnan kultainen keskitie

Mitä se Domi nykyään syö? Parikin kertaa vuosien aikana olen Domin ruokintaa käynyt läpi, mutta tässä päivitetympi versio. 
Domi syö edelleen 50/50 menetelmällä. Syönyt tällä tavalla jo yli 4 vuotta. Välillä kausia kun syö pelkkää nappulaa (nykyään kun se on mahdollista!) tai pelkkää lihaa. Vähän omistajan motivaatiosta riippuen, mutta pääasiassa mennään 50/50 tyylillä. Aamuisin Domi saa 1,5dl nappuloita ja nappuloiden mukana lisäravinteet/öljyn. Iltapäivällä ruokana on lihaa.

Nappulana menee Acanaa ja Orijenia vaihtelevasti ja noita merkkejä mennyt nyt vuoden verran. Tällä hetkellä tuolta ruokapöntöstä löytyy Acanan Prairie Poultry nappulaa ja seassa vähän myös Acanan Cobb & Chicken nappuloita. Ei huonoa sanottavaa. Enkä vaihtaisikaan merkkejä enää mihinkään. Ei ole paluuta entisiin nappuloihin. Acanan ja Orijenin nappulat on ensimmäisiä joita Domi voi oikeasti syödä pelkästään ilman mitään lihan kanssa kikkailua jotta saisi tasapainoiltua allergiaoireiden kanssa, koska niitä oireita ei ole eikä mahaoireilun kanssa pelleilyä. Ei hiivatassuja. Ei hajuhaittoja. Ei mitään sellaista mitä on ollut muiden sapuskojen kanssa koko Domin elämän ajan. Uskalsinkin ostaa Domille viime kerralla 6kg säkin jolla pärjätään n. 2,5-3kk. Seuraavaksi isompi säkki niin ei tarvitse melkein puoleen vuoteen miettiä ruuan ostamista. Ennen Domille on voinut ostaa vaan eri nappuloista 2-3kg pusseissa, koska se harvoin pystyi edes syömään sitäkään määrää ilman oireiluja. Nappuloiden kanssa Domi saa Avital lohiöljyä, Avital Flexiä (marraskuusta -16 asti) jauheena puolimittalusikallista sekä Avital biotin tabletin joiden syömisen Domi aloitti tammikuun (-17) alussa. Normaalisti joukossa on myös plaqueoffia mutta se on nyt loppunut. Täytyy käydä ostamassa uusi purkki.
Domilla on käytössä puolet pakastimesta. Yhdessä lokerossa valmiit annospussit ja leikkaamattomat lihapötköt ja toisessa lokerossa on sitten luut ja broilerin siivet yms. Lihana Domille menee pääsääntöisesti ihan ruokakaupasta ostettua naudanjauhelihaa. Samalla kun sitä ostaa itselleen ja tekee ruokaa niin Domi saa aina siitä 1-3 aterian verran pakkaseen ja pikkuhiljaa niitä kertyy kiva määrä. Onni omistaa pieni koira. Jauhelihan lisäksi Domi syö Maukas-sarjan tuotteita ja nimenomaan yleensä kanaa/broileria ja kalkkunaa. Usein pakastimesta löytyy myös pussi tai kaksi pullapussia (Maukas), koska ne on vaan ihanan helppoja arjessa pienen koiran kanssa ja sulavat nopeammin kuin isompi lihaköntti sekä sellainen on helppo antaa mukaan jos Domi menee johonkin kyläpaikkaan. Joskus harvemmin löytyy Mushinkin pullia, mutta pääosin käytetään Maukkaan tuotteita. Lihaa menee määränä, ehkä noin 150g nyt talvella. Kesällä saattaa mennä jopa 250g, riippuen aktiivisuudesta.

Paljon tulee nykyään tehtyä namitkin itse (lukuunottamatta Hau-Hau Championin nameja joita käytän palkkanameina). Joko jauheliha+kananmunamössösekoitus pellille ja uuniin tai sitten keittelen broilerinsydämiä joka onkin Domin uusi suosikki. Domin mielestä ei ole parempia nameja olemassakaan kuin sydämet vaikka onkin ahne koira jolle kelpaa mikä tahansa. Sydämet on omistajankin mieleen, koska ovat vähärasvaisia joten niitä voi syötellä ilman, että tarvitsee huomioida muussa ruokinnassa. Namivarastotkin alkaa olemaan kohta tyhjät joten kunhan saan tuota pakastinta tyhjennettyä niin täytyy seuraavalla pakastintäydennysreissulla ottaa pari sydänpötköäkin matkaan mukaan ja keitellä nameja.


Kultainen keskitie on löytynyt ja lopputuloksena on se ettei Domi oireile enää, että joutuisi käyttämään kortisonivoidetta tai rampata eläinklinikalla. Kalju bostoni alkaa pikkuhiljaa kasvattelemaan karvojaan, turkki saa kiiltoaan takaisin ja maha toimii hyvin. Domilla ei ole vuosiin ollut noin pehmeät ja sileät anturat mitä sillä nyt on tai erittäin tuuheita tassukarvoja. Takatassut vähän punoittaa, mutta hiivaa ei ole tullut pitkiin aikoihin ruokamuutoksen myötä. Punoitus johtuneen joko naudasta tai sitten kosteudesta. Ei kuitenkaan kutise eikä häiritse koiraa. :)

3 kommenttia:

  1. Ihan vinkkinä, että 50/50 syövän koiran pitäisi saada myös D-vitamiinia, sillä se usein jää vajaaksi. Meillä syödään samalla menetelmällä myös ja on ollut toimiva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja se on hankintalistallakin, mutta en sitä tähän vielä laittanut kun ei ole toistaiseksi käytössä.

      Poista