sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Minibortsun suunnitelmat

Vuosi taas kohta vaihtuu joten nyt on aika käydä läpi tämän vuoden tavoitteet ja miettiä mitä tehdään tulevaisuudessa.
Tämän vuoden tavoitteet:
 *Hihnassa kulkeminen, ei vetämistä
- Hihnakoulutusta tehtiin aktiivisesti muutama kuukausi ja sen jälkeen en ole kertaakaan antanut periksi. Parempaan suuntaan menossa ja voisin tämän viivata yli. Tekemistä on vielä, mutta arkilenkkeily ollaan saatu jo sujuvaksi ja lenkit on rentouttavia. Tavoite saavutettu (käytöstestistä läpi pääseminen).

*Ihmisten kohtaamista harjoitellaan
- Toteutui sen verran, että Domi ei pompi läheskään niin paljon mitä aikaisemmin. Osaa nousta nätisti seisomaan vasten eikä hypi täydellä voimalla. Tavoite saavutettu.

*Tokossa TK1 ja miksei mahdollisesti myös AVOn korkkaus jos keretään.
- TK1 saavutettiin syksyllä. Avointa luokkaa ei keretty korkkaamaan. Tavoite saavutettu

*Frisbeetä kisan(?) ja treenien muodossa. Ryhmätreenien kasaaminen keväällä kun lumet sulaa.

- Ryhmätreeni saatiin koottua lopputalvesta hetkeksi ennen kuin jäin sairaslomalle (tai siis piti jäädä...). Treenejä vähän, mutta treenattu silti. Kisatkin meinasi jäädä välistä leukaleikkauksen takia, mutta siitä huolimatta kisoihin mentiin pelleilemään. Syksyllä saatiin koottua uudestaan frisbee porukka Lappeenrantaan ja treenit pyörii kerran viikossa tammikuun loppuun asti. Joulukuussa messariesitys ja Domi suoritti 1,5minuutin esityksen karkaamatta!!! Tavoite saavutettu ja ylitetty..

*Tutustutaan pelastuskoirapuoleen jos mahdollista liikkua autolla (ajokortti).

- Ajokortti on ollut taskussa kohta vuoden, mutta siitä huolimatta ei pelastuskoirapuolelle vielä eksytty, koska auto on vain satunnaisesti käytössä. Ehkä sitten joskus.

*Kuulokoirakoulutuksen aloittaminen ja niitä asioita treenaten.

- Koulutus aloitettiin helmikuussa ja päättyy joulukuussa virallisesti. Silloin ei tainnut olla tietoa, että kuinka nopeasti Domi valmistuisi kun en sitä ole listannut. Ääniä treenattiin satunnaisesti ja kauaan ei mennyt niiden oppimiseen. Rauhallisuuteen ja hihnassa kulkemiseen ollaan tehty eniten töitä. Elokuussa käytiin ekan kerran käytöstestissä jossa tuli hylkäys kiitos vetämisen ja muun höseltämisen, mutta marraskuussa päästiin testi läpi. Domista tuli kuulokoira! Tavoite saavutettu.

*Luoksetulotreeniä paljon eri häiriössä. Paljon myös vapaana olemista ja luottaminen koiraan.
- Domi on saanut elää vapaana enemmän kuin koskaan ennen. Domi on ollut vapaana eri paikoissa ja jopa pimeään aikaan illalla. Pilli on maailman paras ostos Domia ajatellen. Lähes päivittäin Domi saa juosta vapaana eri paikoissa. Tavoite siis saavutettu.

*Leikkimistä, leikkimistä, leikkimistä ja vielä kerran leikkimistä.
- Bostonin elämä on vain leikkimistä. Tavoite saavutettu.

*Mätsäreitä, joku näyttely?

- Ei valitettavasti mitään muistikuvaa, että käytiinkö missään mätsärissä. :D Näyttelyssä ei käyty, koska ei jaksanutkaan kiinnostaa.

*Hyvän lihaskunnon ylläpito. Lenkkeilymäärän lisäämistä ja muutenkin ulkoilua paljon.

- Muskelikoira kasvattaa lihaksiaan ja kuntoaan vuosi vuodelta vain enemmän. Hyvän lihaskunnon lisäksi Domi eu stressaile liikoja kun kulkee mukana joka paikassa. Osaa jo rentoutua nopeasti vaikka välillä voi vähän jännittää.  Tavoite saavutettu.

*Perustottelevaisuuden vahvistamista.
- Tämä tapahtuikin itsestään kuulokoirakoulutuksen myötä ja mykkänä oleminen kesällä teki ihmeitä. Tavoite saavutettu.

*Ruotsissa käyminen Domin kanssa.

- Niinpä... Lääkärit päätti toisin ja tehdä leikkauksen juuri ennen kesälomaa, mutta sehän ei meidän suunnitelmia pilaa. Suunnitelma siirtyi vaan ensi vuodelle. Tällä kertaa Domi pääsee jopa lentokoneen matkustamoon mukaan kiitos kuulokoirien oikeuden. Tarkoitus tutustua koiraharrastuspiireihin ruotsissa ja kasvattajiin (bossu) jos vain mahdollista.

*Temppujen opiskelua.
- Temppuja opiskeltiin paljonkin kuten aina. Kesällä tehtiin myös isompi temppuvideo jolle on tulossa jatkoa jossain vaiheessa elämää. Tavoite saavutettu.

*Mh-luonnekuvaus, Bh, agility, jäljestys... Kysymysmerkkejä.
- Muutaman kerran jäljestettiin, pyöräiltiin ja muuta kivaa. MH-luonnekuvaus tullaan joskus tekemään ja ehkä BH koe jos koen edes enää tarpeelliseksi (kuulokoirien käytöstesti korvasi). Agilityä Domi ei varmaankaan tule harrastamaan ainakaan kisatasolle. Katsotaan mikä on jalan tuomio.
Tavoite siis saavutettu sen osalta, että jotain muutakin tehtiin kun tokoiltiin ja kuulokoirailtiin.

*Vanhojen ja uusien koirakavereiden kanssa touhuamista!
- Koirapuistoiltiin jonkun verran ja treffattiin koirakamuja. Bossumiitissäkin käytiin. Tavoite saavutettu.

*Bossuna oleminen.

- Tätä ei varmaan voi mokata. Bossu se on edelleen. ;) Tavoite saavutettu siis.

Huikea fiilis kun tajuaa, että kaikki tavoitteet mitkä on asettanut onkin saavutettu ja on kerrankin osannut listata asioita joiden toteuttaminen on mahdollista juuri sillä hetkellä. Sitten herääkin kysymys, että mitäs sitten? Mitäs sitten kun kaikki mitä on osannut kuvitella tähän hetkeen asti onkin saavutettu. En ole tosissani suunnitellut Domin tokouraa pidemmälle kuin TK1 vakavissaan, mutta kai tässä nyt pikkuhiljaa sitten ihan oikeasti lähdetään tavoittelemaan ylempiä luokkia. Tai se, että Domista tuli kuulokoira. Koira jolla on oikeus kulkea mukana lähes missä vaan. Uskomatonta ja mahtavaa! Koirahan on ihan super vaikka välillä itseäni vähättelenkin.
Hetken aikaa mietin tulevia suunnitelmia ja sieltähän ne uudet tavoitteet  syntyi. Ensi vuonna (helmikuuss) tiedossa taas leikkaus joka voi muuttaa kaiken. Suunnitelmia ja ajatuksia siis yleisesti.
Talvi tullaan varmaan elämään suht rennosti. Nyt messariesityksen jälkeen Domi fribailee vähän ja tammikuun jälkeen jää siitä hommasta tauolle hetkeksi. Keskitytään kuulokoiran arkeen ja treenaillaan tokon ylempien luokkien liikkeitä.

Suunnitelmat vuodelle 2015

*Domi opiskelee kulkemaan hihnassa entistäkin paremmin. Varsinkin suuret häiriöpaikat treenikohteeksi!!

*Tarkoitus opettaa Domi kulkemaan vierellä kun työvaljaat on päällä.

*Opetan Domille ovikellon ja mahdollisesti jonkun muun äänen (mikro?).

*Vahvistetaan jo opittuja ääniä.

*Ruotsin reissu. Pitäähän Domi sinne viedä näytille!
*Vapaana olo entistäkin varmemmaksi ja tietynlaista ns. työkoiran tekemisen meininkiä touhuun (varmaa, rauhallista mutta tietää mitä tekee).

*Muutto Domin kanssa omaan asuntoon ja mielellään Kuopioon jos koulupaikka irtoaisi.

*Jos Kuopio kutsuu niin sitten myös uusi treeniporukka ja ympäristö. Töitä koira-alalla koulun ohella? Uusia koiratuttavuuksia.

*Frisbeekoulutuksen pitäminen ainakin Kuopion suunnalla ja mahdollisesti muutenkin kaikkea koirahommia joissa Domi saa toimia mallikoirana.

*Pentu? Domille riehumiskaveri (tai sitten vuonna 2016)

*Tokossa avoimen korkkaus (avo1 tai jopa tk2) ja siirto voittajaan (tai class 2 riippuen korkataanko voittaja jo kesällä vai vasta syksyllä)

*Polvi- ja silmätutkimus.

*Koirauimalassa käynti. Tämä voisi olla hyvä liikuntamuoto Domille kaiken muun harrastamisen ja työn ohella. Ja jos Domi oppisi vaikka nauttimaan uimisesta kun tajuaa ettei se sinne huku.

*Domin sterkkaus. Ei olisi enää hormoniongelmia.
Mitä itseeni tulee niin kirjoittelen ensi vuonna bostonilehteen mitä kaikkea Domi puuhailee ja keksii omistajansa iloksi. Ja ei tiedä vaikka rupeaisin Kuulo- ja tukikoiralehteäkin hoitamaan. Tullaan siis jatkamaan edelleen edustustyötä ja jaetaan tietoa eteenpäin kuulokoirista ja Domi hakee mainetta bossuille harrastusrintamalla. Ellei muuta niin käydään viihdyttämässä tuomareita ja yleisöä. ;)

6 kommenttia:

  1. Paljon olette kyllä saaneet toteutettua, tulee itselle melkein jo ihan laiskimus olo. :D
    Ja onnittelut varsinkin tuosta hihna käyttäytymisestä, tiedän omasta kokemuksesta miten hermoja raastavaa hommaa se välillä on, mutta kyllä palkitsevaa ehdottomasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei itseään kannata laiskaksi tuntea. :D Jokainen tekee sen verran miten on aikaa ja kiinnostusta sekä tietenkin koiran energisyyden mukaan.

      Ja joo hihnakäyttäytymisen eteen on tehty paljon töitä ja paljon tullaan vielä tekemään. Koko ajan sitä itsekkin kehittyy ja hienoa huomata ettei tosiaan menetä hermoja niin nopeasti mitä tilanteen alussa. :D

      Poista
  2. Kylläpä olet aikaan saava, kun asetat vuodelle tavoitteet. Tässä kiireisessä, ja joskus tasapaksussakin, elämässä jokaisen tekisi hyvää asettaa itselle tavoitteita. Vuodet vaan vierii eteenpäin. Mutta kun palaisi tarkastelemaan menneen vuoden saavutuksia, varmasti yllättyisi, mitä kaikkea onkaan saanut aikaiseksi. Pitääkin ottaa oppia ja suunnitella itselle näin aluksi vaikka 3-5 tavoitetta ensi vuodelle. Ja vaikka GAS-tavoitteiden tapaan lähtisi niitä vuoden päästä purkamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä tavalla tulee tehtyä jotain ja edistystäkin tapahtuu kun on tavoitteet mihin pyrkiä, mutta liian vakavasti ei pidä ottaa ja suunnitelmat voi muuttua kun vuotta mennään eteenpäin kuten tänäkin vuonna tapahtui. Sitten vain kehitellään uudet tavoitteet ja mietitään mitkä on mahdollista toteuttaa eikä vaadi liikoja. :) Samalla tulee haastettua itseäkin. Kuulokoirakoulutuksen tavoitteet tehtiin GAS-menetelmän mukaan ja käytiinkin ne kouluttajan kanssa läpi joulukuun alussa. Sillä pystyy hyvin seuraamaan miten on edistystä tapahtunut ja missä olisi vielä parannettavaa.

      Saa sitä myös motivaatiotakin kun on jotain minkä eteen tekee. Ja kuten mainitsit niin varmasti monella löytyisi listattavia asioita mitä on vuoden aikana tehnyt vaikka ei osaisi sitä ajatella miten paljon onkaan tapahtunut kun aika menee nopeasti.

      Poista
  3. Montas temppua domino osaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Domi ymmärtää +120 sanallista käskyä ja monen monta käsimerkkiä sekä pillin. :)

      Poista