maanantai 23. lokakuuta 2017

Viikko koirien aktiivisuutta

Miki (nykyinen teinipoitsu) sai oman Kaunila-aktiivisuuspannan joten pääsin vertailemaan Domin ja Mikin aktiivisuutta keskenään ja ero on melkoinen. Ei mitenkään yllättävä kuitenkaan, koska toinen on kuitenkin nuori teini jolla virtaa löytyy ja menee välillä kierroksille, ja toinen ei jaksa turhia hötkyillä vaikka onkin vilkas. Aktiivisuusvertailusta ei 100% rehellistä saada, koska Domilla panta oli poissa aina öisin ettei hankaa kaulaa rikki ja Mikillä panta oli pois aina kun juoksenteli koirakaverien kanssa, turvallisuussyistä.
Panta on ollut myös itselle hyvä apu Mikin yksinoloharjoittelussa (tästä tulossa ehkä joskus myöhemmin oma juttunsa). Ja kannattaa huomioida, että meillä päivärytmi hiukan erilainen ja meillä "aamu" on vasta klo 11-12 ja päivän viimeinen pikapissatus joskus klo 23-02 välillä jonka jälkeen käyvät nukkumaan yöunille.

Maanantai
Kotipäivä. Pikaulkoilut. Domi nukkui, leikki ja pienesti touhusi mukana suurimman osan päivästä. Mikillä oli jotenkin levoton päivä (syynä ehkä se kun sai su-ma yönä lähdöt sängystä ja alkuyö meni ihmetellen) ja maanantaina muuttelin myös järjestystä kämpässä ja tottakai terrierin piti vahtia vieressä mitä teen. Se touhusi aamusta iltaan ilman suurempia päiväunia. Lukemat olikin melkoiset aktiivisuuspannassa. Miki touhuilikin yli 9h edestä.

Tiistai
Aamulla lyhyt lenkki molempien kanssa yhdessä jonka jälkeen Miki jäi yksin ja lähdin Domin kanssa kuvailemaan skeittivideota (n. klo 13-14). Mikillä oli edelleen hiukan kierroksia edellisestä päivästä ja huusi yksinolonaikana ja tosi levoton (Mikillä on tällä hetkellä meneillään yksinoloharjoittelut). Päivällä koirat kävi yhdessä ulkona kunnes lähdin taas hetkeksi pois ja tällä kertaa koirat jäi keskenään kotia. Muutaman minuutin jaksoi vinkua kunnes hiljentyi ja olikin suurimman osan ajasta hiljaa. Viiden aikoihin pääsivät yli tunnin lenkille ja nollaamaan aivoja vapaana jonka jälkeen Mikikin rauhoittui.

Keskiviikko
Normaalit energiatasot ja rauha talossa. Miki myös nukkui ti-ke yön rauhallisesti omalla pedillään kertaakaan yrittämättä sänkyyn eikä löytynyt sängystä aamullakaan. Heräämisen jälkeen tuttuun tapaan lenkille. Lenkin jälkeen koirat touhusivat hetken keskenään ja kävivät nukkumaan. Itse tein omia hommiani tässä koneella ja kun koirat oli rauhoittuneet ulkoilun jäljiltä niin lähdin 15 minuutiksi pois. Ensimmäinen onnistuminen yksinolossa vähään aikaan, Miki ei huutanut ja poistui jopa eteisestä hetkeksi. Myös aktiivisuustasossa näkyy, että on rauhallisesti ollut (klo 13). Koirat touhusi keskenään enemmän ja vähemmän pari tuntia kunnes lähdettiin Mikin kanssa moikkaamaan koirakaveria  (klo 15-17, ei todellinen näkymä palkeissa) ja Domi jäi nauttimaan sadepäivästä kotiin. Kotia tullessa koirat sai ruuat, käytiin ulkona ja sen jälkeen naksuttelin molemmille omat temput. Miki oli illan rauhallinen, leikki lelujensa kanssa ja rauhoittui yöunille nojatuoliin.

Torstai
Erittäin tavallinen arkipäivä. Ylös ja ulos koirien kanssa. Tuttuun tapaan työskentelin hetken koneella ja jossain vaiheessa poistuin taas vartiksi. Miki hiljentyi 1min 45sek jälkeen. Lisää työskentelyä tietokoneella ja koirat nukkui. Miki välillä leikki leluillaan. Kolmen aikoihin lähdettiin tunnin metsälenkille juoksemaan ja nauttimaan auringonpaisteesta. Lenkin jälkeen vahvistin Domille pujottelua peruuttaen (jotta saataisiin se temppukollaasin uusin video pihalle vielä tän vuoden puolella) ja Miki jatkoi kosketusalustatreeniä ja edistyi noutokapulan pidossa. Treenituokion jälkeen jatkoin itse koneella työskentelyä ja koirat touhusivat omiaan. Illalla lenkki ja kylässä riehumista. Kotona iltasapuska ja Miki olikin valmis yöunille (Domi nyt nukkuu aina kun mitään ei tapahdu ja tietää ettei enää illasta enää riehuta kaverin kanssa). Erittäin tavallinen arkipäivä ja rutiinit meinaa myös sitä, että tältä päivältä aktiivisuuspykälät on lähimpänä sitä totuutta ja minkälaiset energiatasot noilla pääsääntöisesti on.


Koosteena: Nuorempi touhuaa päivän aikana enemmän, kun Domi nukkuu ja viihtyy omissa oloissaan jos mitään ei tapahdu. Miki leikkii omilla leluillaan, välillä lepää ja sitten taas touhuaa joko yksin tai yrittää saada Domia mukaan leikkimään. Teinipojan tapaan välillä vähän levottomuutta ja ylikierroksilla oloa kiitos hormoonien, mutta alkaa se tasapainokin taas löytymään eikä se siltikään mikään höyrypää ole. Kuuntelee käskyjä edelleen mainiosti ja korvat löytyy myös ulkona ihanien hajujen lähelläkin. Helppo koira, edelleen. Sopivan energinen. Miki touhuaa koko ajan, mutta keskimäärin se saattaa toisinaan olla jopa tasaisempi kuin Domi. Domi ei tuhlaa turhaan energiaa jos tietää ettei mitään ole tapahtumassa ja sitten jos tapahtuu niin se tehdään täysiä eikä ole mitään puolitehoa olemassakaan. Domilla on siis selvä on/off nappi olemassa. Miki vielä opettelee. Onhan nuo toki erilaisia muutenkin. Domi on itsenäinen ja nauttii omasta rauhassa kotona, Miki seuraisi kaikkialla jos saisi ja koko ajan mukana auttamassa.
On se Dominkin aktiivisuus silti kasvanut Mikin tulon myötä. Domi leikkii erittäin paljon nykyään Mikin kanssa joten siinä tulee hyvin aktiviteettia. Ennen Domi juoksi metsässä aina vaan poluilla, mutta koska Miki juoksee pitkin pusikkoja niin Domi juoksee tietysti perässä ja näin ollen liikuntamäärät on tuplaantunut niin Domilla kuin ohjaajallakin. Päivässä tulee 2-3h keskimäärin ulkoilua päivittäin (joskus enemmänkin) josta vähintään puolet vapaana juoksemista. Sen lisäksi sitä yhdessä leikkimistä, treenaustuokioita ja päivään mahtuun kaikenlaista muutakin aktiviteettia. Domin aktiivisuustason nousemisen huomaa siinäkin, että se on jo jonkun aikaan tehnyt työnsäkin paljon paljon suuremmalla motivaatiolla ja ahkerammin (äänien ilmoittelu).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti