keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Treeniviikko vk1

Hyvin sain pidettyä lupauksen, että loppuvuonna ei otettu yhden yhtäkään isompaa tokotreeniä ja sille ei oltu asetettu mitään varsinaista loppumispäivää. Tehdään kun huvittaa -asenteella, mutta kyllähän se motivaatio rupesi sieltä pikkuhiljaa heräilemään heti vuodenvaihteen jälkeen joten tämän vuoden ensimmäinen kokonainen viikko treenailtiin kaikenlaista pientä täällä kotona. Päätin itselleni tarkemmat kriteerit käskytyksessä - vapautus, kehu, jättö...., Domi on leikkinyt paljon eli lelupalkkausta käytetty hyödyksi, treenailtu uusia juttuja kokeilumielessä ja vanhoissa tutuissa liikkeissä tehty tekniikkatreeniä. Semmosia asioita mitä nyt täällä sisällä mahtuu tuossa yhdessä huoneessa tekemään. Helmikuussa alkaa lpky tokotreenit kiitolassa joten päästään hallilla käymään häiriötreeneissä.

Maanantai 4.1.
Kosketusalustan vahvistamista tulevia eteentulotreenejä varten jonka vuoksi otin käyttöön vähän isomman alustalätkän joka näkyy vähän kauempaakin Domille. Oli vaan mukava huomata sellainen seikka, että oon mennyt opettamaan tuolle steppailun kosketusalustalla ja voi piru vieköön kun oli vaikea kitkeä se käytös pois ja yrittää naksauttaa oikeanlaisesta toiminnosta, mutta kehitystä on tapahtunut ja ohjaajan rauhallisuus palkittiin enkä ohjaillut kertaakaan Domia jolloin se ei päässyt turhautumaan. Maltillisesti vain odotin ja odotin, että Domin kierrokset vähän tasaantuu ja tarjosi oikeanlaista toimintoa eli etuassut alustalle ja paikoillaan pysyminen, ei steppaamista. Minkäs sille voi kun bossu oli niiiiin onnessaan siitä kun pääsi pitkästä aikaa puuhailemaan ja innokkuus meni vähän yli. Järki lähti hetkeksi. Jotain osuutta asiaan saattoi olla myös itse tehdyillä lihanameilla jotka nostaa Domin kierroksia. ;)

Kapulan pitotreeniä. Vähän ruvennut ote löystymään joten kapula omien polvien väliin ja Domi sai siitä vetää sen itselleen jolloin nappaa kunnon pitävän otteen kapulasta. Tätä ei montaa toistoa tarvinnut tehdä, koska vanha tuttu juttu ja pito-ote oli nopeasti korjattu takaisin paremmaksi. Mitä tästä opimme? Että nykyäänkin voisi tehdä sitä kapulaleluna leikkimistä eikä aina vaan tokomaista liikettä. Eli kapulan kiskomista yhdessä, kapulan viskomista ja koiran päästäminen sen perään täysiä ja muuta tuommoista mitä tehtiin silloinkin kun opeteltiin noutoa.
Tiistai 5.1.
Tällä hetkellä joka toinen tuntuu opettavan koiralleen kaukot etutassut paikoilleen joten näin kouluttajan näkökannasta oli ihan pakko kokeilla miten se toimisi Domilla ja eihän ne yhtään hullummat ollut. Ehkä jopa paremmat kuin takapää paikoillaan olevat kaukot. Etutassukaukot vaatii kuitenkin vielä paljon töitä jotta saisi koekuntoon ja varmaksi jotta ne voisi käytäntöön ottaa. Domi saa mennä avoimen luokan ainakin vielä kaukot takapäätekniikalla. Helppo ja yksinkertainen joka onnistuu vaikka ympärillä olisi hälinää ja Domi ei ihan täysin keskittyisi. Etutassukaukoihin pistin omat käskysanat. Takapääkaukoissa on perus istu-maahan-seiso käskyt jotka on myös arjessakin ja tämän vuoksi mietin kokonaan uutta tekniikkaa uusilla käskysanoilla. Katsotaan mihin tulokseen joskus päädytään. Osaanko opettaa etutassukaukot koekuntoon.

Merkin kierron tarjoamista. Tässäkin ollut hankaluuksia kun Domi ruvennut tarjoamaan merkille jäämistä ja sekin käytös oli kehittynyt erittäin vahvaksi jo joten työtä on tehty tuon eteen, että se tarjoaa täysin itsenäisesti ilman mitään turhia ohjaamisia merkin kiertoa ja palaa sieltä takaisin. Se tunne kun ensimmäisen kerran lähti kiertämään eikä jumittanut sinne merkin taakse! Tuo ongelma ratkaistiin kylläkin jo edellisellä viikolla, mutta tiistaina treenit jatkui ja oli tosi sujuvaa eikä jumittunut kertaakaan merkin taakse. Tähän auttaa myös varmasti tuo uusi isompi merkkitötsä.

Kiertonoudon alkeita. Merkin kierto ja kaikki 3 stoppausta. Istuminenkin on jo melko varma suoritus liikkeestä. Lopuksi pelkkiä läpijuoksuja eli kierto ja sieltä paluu suoraan palkan luokse. Mistälie luin, että yksi pysähdys/kokonainen liike/yms vastaa kolmea läpijuoksua ja tuota periaatetta ollaankin Domin kanssa käytetty. Ei ehkä nyt ihan aina tarkalleen 3 läpijuoksua vaan vaihdellen.

Keskiviikko 6.1.
1.osa
Uutena juttuna olen opettanut Domille nyt pään nojaamista minun kämmenelle. Ideana olisi, että koetilanteessa kehäänmenossa voisin antaa Domille jonkun tehtävän = pään laittaminen kämmenelle ja toisella kädellä otan Domin pannasta kiinni ja tällä tavalla päästäisiin juoksutarkista kehään sujuvammin ilman sitä hepulikohtausta kun tuomari on IHANA ja keskittymiskyky häviää totaalisesti. Tämän vinkin taisin muistaakseni saada silloin 1.11. tokokoulutuksessa joten pitäähän sitä hyviä neuvoja ainakin testata. Treenit on vielä alkeistasolla ja tällä tempulla ei ole käskysanaakaan vielä liitetty. Naksutin kourassa, toinen käsi Domin edessä ja odotetaan kun Domi tarjoaa pään painamista alaspäin kämmenelle ja naks palkka. Pari toistoa esim. ruokinnan yhteydessä.

2.osa
Perusasentotreeniä kosketuskepin avustuksella. Tästä en suuremmin vielä tässä vaiheessa selittele, koska projektina on rakentaa Domille seuruu paremmaksi kokonaan kosketuskepin+naksuttimen avulla ja siitä on jossain vaiheessa tulossa oma postauksensa (kaikista kosketuskeppitreeneistä on videot) kunhan saadaan vietyä treenejä ja edistymistä vieläkin pidemmälle (enemmän kuin pari askelta ja treenitilana muu kuin kotiympäristö eli häiriönsieto), mutta näin välitietona voisin sanoa, että edistys on ollut hienoa. Domin paikka perusasennossa on parantunut huimasti ja ei edistä enää niin pahasti mitä ennen. Motivaatiokin on ihan toisenlainen, koiralla kuin ohjaajallakin kun olen ottanut tämän omanlaisena koulutushaasteena ilman suurempia paineita. Keskiviikkona kuitenkin keskityttiin pelkästään perusasentoon tulemiseen eri kulmista ja apuna oli "treenihuoneen" seinällä oleva peili josta näin Domin asennon ilman, että tarvitsi kyyristellä joten pääsin palkkaamaan Domia silloin kun se ihan oikeasti oli just eikä melkein oikeassa kohdassa.

Etutassukaukoja jumpattiin keskiviikkonakin. Tällä kertaa m-s vaihtoja kun tiistaina jumpattiin i-m. Maahan-seiso kaukotkin onnistui nätisti. Parilla ekalla toistolla nojasi liikaa eteen, mutta pienellä ohjauksella sain Domin siirtämään painoa vähän taaksepäin ja sen jälkeen vaihdot sujui erittäin kevyen näköisesti ja vauhdikkaasti.

3. osa
Miniruutua. Sisällä kun ei mahdu täysikokoista tekemään, mutta eipä sillä väliä. Iso ruutu se oli silti bostonille. ;) Vihdoin ja viimein sain aikaiseksi ruudun paikkatreenit. En edes muista milloin oltaisiin treenattu oikeaa paikkaa ja tarkempaa tekniikkaa kun aina vaan treeneissä paukutellaan suoraan ruutuun täysiä joko kosketusalustalle, lelulle tai kokeenomaisesti, koska usein käytössä ollut vieras ruutu eli muiden merkit ja nauhat joten on pitänyt käyttää ne hyväksi ns. koetreeninä. Otettiin ruutuun lähetyksiä erilaisista kulmista, lievemmistä ja vähän isommista vaikeammista kulmista. Myös eri etäisyyksiltä ja eri sivuilta. Kriteerinä ja keskittyminen oikeaan paikkaan. Kosketusalusta ruudussa. Pari satunnaista toistoa ilman kosketusalustaa ja lopuksi pelkkä ruutuun sinkoaminen. Vaikka oman tyhmyyteni vuoksi ei ole tullut keskityttyä noihin oleellisiin treeneihin pitkiin aikoihin niin siitä huolimatta Domi paukutti joka kerran vahvasti vähän yli keskilinjan kohti takareunaa eli ideaalipaikalle. Joku opetus on tainnut mennä perille. Tämänkin liikkeen kohdalla miettinyt, että mitä jos opettaisi suoraan maahanmenon, mutta ehkä en lähe nyt jokaista liikettä muuttamaan ja viilaamaan näyttävämmän näköiseksi kun pohjatkin pitäisi saada ensin kuntoon ja kaikenlisäksi seisominen on varmempi tapa ainakin Domilla. Seisominen kun on niin vahvaksi opetettu, että sillä saa sentää huomiota jos meinaa ajatukset karkailla ja näin ollen keskittymiskyvyn takaisin + kontakti koiraan varmempaa.
Torstai 7.1.
1.osa
Päivä aloitettiin tunnarikapuloilla. Domi on tehnyt pidemmän aikaan pelkän yhden kapulan etsintää ja sen huomasi. Kierrokset vähän liian korkealla kun näki useamman kapulan ja se  aiheuttaa sen, että kapulat lentää pitkin huonetta sikin sokin ja Domi nostaa mikä ensimmäisenä eteen tulee. Täytyisi vaan muistaa ettei ikinä kertaakaan päästä sitä kapuloille jos vähänkin käy kierroksilla kun muuten menee ihan plörinäksi. Joten ensimmäisen sähläysyrityksen jälkeen pistin kapulat uuniritilän alle ja keskityttiin haisteluun ja ritilä esti kapuloiden suuhun ottamisen. Koira rauhoittui heti ja jopa haisteli niitä kapuloita eikä hullunkiilto silmissä paahtanut menemään. Videon laatu vähän surkea kun kännykällä otettu.
2.osa
Kosketuskeppitreeniä ja tänään tehtiin jo muutaman askeleen pätkiä sekä hidasta käyntiä. Jos joku haluaa videon etsiä niin sen löytää kyllä meidän youtube-kanavalta kuten kaikki edellisetkin kosketuskeppitreenivideot.

Ja sen jälkeen tehtiin peruuttamista. Kokeiltiin ensimmäistä kertaa pujotella pakittaen ja aika jumittavaa askellusta se vielä on niin koiralla kuin ohjaajalla. Pyllykin meinaa laskeutua Domilla vähän herkästi maahan käännöksissä eikä tuo takajalkojen käyttökään kovin sujuvaa ollut, mutta eka kerta ja lisää takapäätreeniä. Hyvin se kuitenkin kulkee mukana eikä seikkaile jossain metrin päässä ihan vinksin vonksin. Tietty en tiedä miten sujuvan näköistä tuosta ees voi saada kun rakenne on tuollainen bodarineliöboksi Domilla, mutta vähän voi kuitenkin vielä tuosta kehittyä ja jos ne takajalkojen toiminnot löytyisi jumppaamalla.

Perjantai 8.1.
Luopumistreeniä ja noudon palautus. Luopumistreenissä häiriönä oli tötsät, kapuloita, ruokaa kipossa ja lattialla, leluja. Aina naks ja palkka kun Domi luopui noista asioista ja otti taas katsekontaktia. Vahvistettiin myös jätä -käskyä. Ruokanappulat oli pahin häiriö Domin mielestä ja ne vaati pari toistoa ennen kun meni perille ettei niitä syödä ja imuroida sieltä lattialta (hallikokeissa kun hallin lattialta aina satunnaisia herkkuja löytyy) ja, että niiden nappuloiden päällä voi kävellä eikä tapahdu kauheita. Domin mielestä kun nappuloiden hylkääminen oli maailmanloppu koska RUOKA. Merkkien, leluista ja kapuloista luopuminen onnistuu jo kuitenkin taitavasti itsenäisesti ja viimeistään käskyllä jättää ne rauhaan. Ihan hyödyllinen taito osata siis tuo jätä-käsky jos jokus tarvitsee kokeessa pysäyttää koira puuhailemasta omiaan.
Noutotreenissä aiheena oli suoraan tuleminen perusasentoon kun välillä vetää vähän vinoon kun liikaa vauhtia ja äkkijarrun kautta pyörähdys perusasentoon. Välillä se pylly valuu liian taakse sen seurauksena. Joten vähän maltillisempaa pyörähdystä ja palkka tuli ainoastaan suorasta perusasennosta. Vahvistettiin myös irroittamiskäskyä.

5 kommenttia:

  1. Hyvä ja peristeellinen postaus :)!

    VastaaPoista
  2. Domi on vaan niin taitava! Ja ohjaaja osaava kouluttaja :)
    Miten olet lähtenyt opettamaan tuota tunnistusnoutoa? Vinkkejä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitämme kehuista. :)

      Sain vinkkejä Heiniltä (https://www.youtube.com/user/shirapinja/videos) ja Domille lähdettiin opettamaan tunnaria pätkityillä grillitikuilla jotka laitoin kuppiin. Domin tehtävä oli nuuskutella kupit ja etsiä tikku. Ensin aloitettiin yhdellä tikulla ja myöhemmin jokaisessa kupissa oli oma tikku, yhdessä hajustettu. Sen jälkeen piilottelin tikunpalaa karvamattoon ja siitä olikin helppo siirtyä kapuloihin. Noutoa ei ole tarvinnut erikseen opettaa. Domin kanssa tärkeintä on haistelu- ja ilmaisutreenit. Kokeenomaisena liikkeenä ei voi tehdä kuin todella harvoin, koska nouto nostattaa niin paljon kierroksia.

      Nykyään tiputan Domin eteen pienen kasan nappuloita jotka se syö ennen kuin ryntää kapuloiden luokse. Nappulat laskee vähän mielentilaa ja keskittyy paremmin nuuskutteluun. Annan haistella sen rauhassa kapulat läpi ja kehun kun osuu oikeaan, mutta en anna lupaa nostaa. Varmuutta ollaan saatu sillä tavalla, että pistin ensin pari kapulaa lattialle ja kun nosti väärän koska ei malttanut keskittyä niin otin sen oikean pois ja näin ollen palkan mahdollisuus hävisi ja heti kun kierrokset laski niin pistin sen oikean takaisin maahan. Sen oikean haistettuaan ja nostettuaan sai sitten palkan ja varmuuden myötä kasvoi kapulamäärä.

      Domilla ei vielä ole käskysanaa tunnariin. Näytän kädellä milloin lupa mennä haistelemaan. Yritän keksiä jonkun sopivan käskysanan. :D
      Ja Domin ongelmakohtana on sen energisyys ja nopeus tunnaria ajatellen. Haistelun idean se kuitenkin ymmärtää ja on tuttu homma kun etsii ulkonakin kepit yms. esineet oman hajun perusteella. Domin ollessa nuorempi tehty myös paljon lelun piilotusta ja muutenkin kaikenlaisia piilotus- ja haisteluleikkejä.

      Domi ja eka tunnaritreeni:
      https://www.youtube.com/watch?v=jmIGcDZ4094

      Lisää tunnarivideoita:
      https://www.youtube.com/watch?v=8g80WJsCNQM
      https://www.youtube.com/watch?v=JDFlJCDsbCQ
      https://www.youtube.com/watch?v=tlxBYeUGsMc

      Poista
    2. Vauhdikkaan koiran kanssa jonkunlainen ritilä tmv. väline on ihan hyödyllinen jolloin pystyy keskittymään ainoastaan haistelutreeniin eikä koira ehdi napsia jokaista kapulaa suuhunsa.

      Poista
    3. Kiitoksia neuvoista! :) Meilläkin on ongelmana tuo superinnokkuus ja noutoon ehdollistuminen että ritilä voikin olla todella kätevä :D

      Poista