maanantai 4. tammikuuta 2016

Mistä tunnistaa kuulokoiran?

Tänään esittelyvuorossa on kuulokoirien työvarusteet ja mistä kuulokoiran pystyy tunnistamaan tuolla liikenteessä. Kuulokoirien tunnusväri on vihreä ja jos tarkkoja ollaan niin sellainen tummempi vihreä. Koulutusvaiheessa kuulokoirilla oli ennen tavalliset oranssit huomioliivit joissa luki "koulutuksessa" ja lisänä mahdollisesti yhdistyksen kangasmerkki ja teksti "älä koske". Nykyään liivit on vaihtunut ja koulutuksessa ja valmistuneilla on samat liivit, mutta liivien tekstit vain eroaa toisistaan. Oppilaskoiralla lukee "koulutuksessa" ja valmistuneella "kuulokoira" ja sivulta löytyy viralliset kuulokoiralätkät jotka todistaa ns. aitouden. On yksi perus liivi jonka voi hankkia jokainen tai sitten voi itse päättää mikä sopii omalle koiralleen parhaiten. Suurinosa on teetättänyt omalle koiralleen sopivan ja mieleisen liivin johon ommellaan sitten ne kuulokoiralätkät. Liivien sijaa voi käyttää myös valjaita ja yleisimmät taitaa näiden käytössä olla Arja Vänttisen valmistamat tummanvirheät (erikoisväri) nahkavaljaat. Eli lyhyesti kiteytettynä kuulokoiralla on päällään vihreät valjaat/liivit tai molemmat joissa lukee selkeällä suomenkielellä sen olevan KUULOKOIRA ja niistä löytyy viralliset kuulokoiralätkät sivuilta joissa on tekstit KUULOKOIRA/SIGNALHUND.
Kuvat kaapattu googlen kuvahausta.
Kuulokoira Milo
Kuulokoira Jekku
Kuulokoiraoppilas Eero
Domin työvarusteina toimii tällä hetkellä Arja Vänttisen valmistamat nahkavaljaat, Hurtan polar huomioliivi joka toimii huomion kerääjänä + dogbic-logo, pari 120cm hihnaa - yksi joustaa ja toinen on griphihna jossa lukee "tarvitsen tilaa" ja "töissä" ja lisäksi Domilta löytyy PopDogin tekemä paita Domille. Paidassa lukee "älä koske" "kuulokoira". Joustohihnaa käytän paljon täällä kotiseudulla kun ihmistungosta ei ihan hirveästi ole ja koiralle voi antaa enemmän joustovaraa liikkumiseen + joustohihnassa on ihana käsikahva alempana hihnaa josta saa pidettyä kiinni ja talutettua Domia ihan vieressä, käsikahva ei jousta. Grippi on käytössä sitten vilkkaimmissa paikoissa tekstien takia ja kun se ei jousta yhtään niin saa hallittua tilanteita eri tavalla.
Olen luvannut itselleni, että kunhan saan Domin opetettua kulkemaan hihnassa vieläkin paremmin tämän vuoden aikana (taidontarkistustesti) niin saan ostaa siitä ilosta Domille julius-k9 IDC powervaljaat vihreänä ja ne tulisi työvaljaiksi. Olisivat paljon tukevammat kuin nuo nahkavaljaat joten istuvuus on parempi. Niihin valjaisiin olisi tarkoitus ommella kuulokoiralätkä ja sivuille hankkia tarroja teksteillä "kuulokoira" "älä koske" signalhund" ja "STOP" joita voi sitten vaihtaa sen mukaan minkälaisiin tilanteisiin mennään ja mitä tekstejä tarvitaan. Pitää vaan potkia itseään persukselle että saa jotain aikaiseksi ja saan valjaat ostaa. Materialismihenkilön motivaatiokohde. :D Mikäs sen parempaa kuin varusteurheilu ja kun haluan, että työvarusteet on just eikä melkein sopivat ja istuvat. Niiden pitää olla täydelliset Domin rakenteelle kun aika ison osan se viettää kuitenkin nuo työvaljaat päällä.
©Mika Strandén - Etelä-Saimaa
ps. Domista tehtiin juttu meidän paikallislehteen (Etelä-Saimaa) ja Domi osaa näyttävästi hoitaa hyvin tuon edustushomman. :D Bossu, tuo ilmeiden mestari. Nettiversion voitte käydä lukemassa osoitteesta http://www.esaimaa.fi/. Seuraavana voisi tarjota juttua YLElle.

2 kommenttia:

  1. Asuin noin 20 vuotta saaressa, jossa oli näkövammaisten lomakoti. Opaskoirat olivat siis jo pienestä asti tuttu näky. Isä ja äiti tekivät kyllä alusta alkaen selväksi, että niitä koiria ei saa mennä häiritsemään, koska ovat töissä. Jostain syystä onkin jäänyt työkoirien osalta sellainen moodi, että en niitä halua edes katsoa. Siis en halua ottaa kontaktia niihin yhtään, koska pelkään häiritseväni. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen tuota samaa vaikka ei ne pelkästä katseesta häiriinny. :D Jotenkin on vaan tottunut siihen ettei puhetta, katsekontaktia tai kosketusta eli parempi olla huomioimatta. Domihan sekoaa jos joku tuttu ottaisi katsekontaktin, mutta opas- ja avustajakoirilla on sen verran vahva koulutus taustalla että kestävät kyllä katseet vaikka varmasti helpottaa jos osataan olla huomioimatta mitenkään.

      Poista