lauantai 9. elokuuta 2014

Kuulokoirakoulutus: Domin toinen ääni *herätyskello*

Keväällä käsiteltiin Domin ensimmäinen ääni joka oli kännykkän soittoääni. Nyt esitttelyvuorossa on herätyskellon opiskelu.
Tässä välissä jo huomautan, että varmasti nämä äänien opiskelut on myös hyödyllisiä taitoja muillekkin koirille opetettavaksi helpottamaan arkea, vaikka ei varsinaista tarvetta olisi.

Tämän äänen opiskeluun tietysti tarvitaan itse herätyskello ja nameja/lelu riippuen mistä koira palkkaantuu ja mahdolliset muut apuvälineet mm. naksutin.
Oma kelloni on saatu kuuloasemalta. Toimii normaalina herätyskellona, mutta lisänä tuossa on vilkkuva valo, ääni kovenee pikkuhiljaa ja mahdollista liittää johdolla tuollainen täristin patjan alle. Domin opetan ainoastaan tuohon normaaliin ääneen. Täristintä käytän jos joskus tulee tilanne ettei koira ole kotona syystä x tai jokin muu vastaava tilanne ettei koiralla mahdollista päästä ilmoittamaan.
Kello on lipaston päällä sängyn vieressä ja lipaston laatikosta löytyy Domin oma namirasia josta sitä sitten palkkaan ja kun tämä ääni ruvetaan ottamaan arkikäyttöön niin siinä samalla Domi saa sitten aamuruuankin kun on ensin minut herättänyt reagoimalla kelloon. Namirasiasta löytyy siis Domin omia nappuloita ja silloin tällöin herkkupala, mutta nappulatkin saavat Domin tekemään innolla töitä joten miksipä en käyttäisi sitä hyväksi.

Äänen opiskelun alkuvaiheessa ehdollistin Domin ääneen samalla tavalla kuin aikoinaan kännykän eli ääni huutamaan ja namia koiralle. Tässä vaan niin jännä juttu, että koska yksi ääni jo pohjalla joten tämän ehdollistumiseen ei montaa toistoa tarvittu. Domilla loksahti palaset kohdilleen ja yhdisti asiat niin kuin yleensä käy näiden äänien kanssa kun 1-2 perusääntä jo opeteltuna.
Äänen kuuluessa annetaan ilmaisumerkki jolloin koira koskettaa ja tästä kehutaan ja palkitaan. Alussa hyvä harjoitella päivän aikana noin pari kertaa muutama toisto. Itse menin sängylle vaan makaamaan ja laitoin herätyksen soimaan 1-2min päähän ja koiran ilmaistua äänen niin palkkasin. Pikkuhiljaa hyvä pidentää tuota väliä, ettei koira opi että heti kohta kello soi vaan välillä treenejä jotka muistuttaa tositilanteita ja loppujen lopuksi tietenkin kello soimaan aina aamuisin jolloin saadaan rutiinia siihen ja koira oppii.
Kun ääneen totuttu, pyysin Domilta ilmaisua. Mielenkiintoisinta on, että heti alkuvaiheessa Domi löysi oman tavansa ilmoittaa. Se tökkii tassuilla, raapii ja tulee naaman lähettyville pomppimaan ja inisemään koska tietää näin saavan minut hereille. Domi myös osaa "missä" kysymyksellä näyttää, että herätyskello soi ja tätä ei tarvinnut enää opettaa. Domi on kännykkätreeneistä jo oppinut, että kun kysyn Missä? niin silloin viedään äänilähteen luokse/näytetään mistä ääni tulee (paitsi palohälyttimen koiran täytyy ilmaista maahanmenolla eikä johdattaa äänilähteen luokse!, mutta siitä lisää seuraavassa osiossa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti