perjantai 19. tammikuuta 2018

Yksinoloprojekti

Tarina yksinoloprojektin alkuun: http://domibostoni2.blogspot.fi/2018/01/ulvova-susi.html
Lyhyesti --> Vaikka Mikillä pentuaikana olikin lyhyitä yksinoloja Domin kanssa ja ilman niin ei kuitenkaan yhtä säännöllistä kuin mitä se olisi ollut jos tekisin tavallista päiväduunia (työskentelen kotoa käsin tällä hetkellä). Ei siis päässyt heti oppimaan kunnollista yksinoloa pitkillä ajoilla.

Kuukausi sitten aloitettiin Digital Dogsitterin käyttö. Miki on ollut kuukauden hiljaa. Aikaa kasvattaen koko ajan enemmän. Ensimmäisenä päivänä kokeili pari kertaa haukkua, ootin oven takana, tulin takaisin sisälle ja kielsin napakasti ja lähdin takaisin ulos. Miki yllättyi asiasta sen verran, että ei ole sen jälkeen enää ulvonut ja rääkynyt täällä kurkku suorana. Siitä tulee nyt kuukausi. Koira kun saatu hiljaiseksi niin kasvatettiin aikaa. Ensin sitä käytävähengailua pariin tuntiin asti. Lopulta poistuminen kokonaan talon ulkopuolelle kauppareissujen ajaksi jne. Kaiken treenin ja työn jälkeen ollaan vihdoin tilanteessa, että pystyn olemaan +6 tuntia poissa. Miki kestää myös pari yksinoloa päivän aikana eli jos joudun vielä illalla lähtemään uusiksi johonkin lyhyeksi ajaksi.

Koirien yksinoloa valvoo Digital Dogsitter jolla nauhotan ääntelyt. Näen puhelimesta monta ääntelyä ollut ja miten pitkäkestoisia. Valitettavasti etäkuuntelu ei toistaiseksi ole mahdollista, mutta Mikin kanssa on puolisen vuotta jo tehty töitä yksinolon kanssa joten pystyn arvaamaan mitkä äänileikkeet on haukahduksia ja mitkä tulee vain ravistelusta tai leikkimisestä (äänileikkeen kesto, tuleeko tiheään tahtiin). Äänikomentoa ei ole toistaiseksi ollut tarvetta käyttää (ohjelma antaisi siis nauhotetun käskyn kun ääntely ylittää tietyn tason). Iloinen uutinen onkin se, että ohjelmaan on muutaman päivän ajan tallentunut enää ovien kolahdukset, satunnainen vahtihaukku (yleensä vaan kerran) ja nukkumispaikan vaihtaminen toiseen. Miki on myös jäänyt aamuisin nojatuoliin tai sänkyyn nukkumaan eikä pyri edes eteiseen kun alan tekemään lähtöä. Toisinaan se myös tulee suoraan pedistään ulko-ovelle kun tulen takaisin kotia.
Ääntely saatu kuriin hienosti ja nyt sitä vahvistetaan tekemällä säännöllisesti pidempiäkin aikoja (6-8h). Rauhoittunutkin jonkun verran, mutta pientä levottomuuttakin edelleen satunnaisesti. Saattaa esim. vaihtaa usein petipaikkaa, mutta ei kuitenkaan enää vahdi niin tiiviisti tuossa ulko-ovella joten se on plussaa. Jätänkin usein kaulaan Kaunila-aktiivisuuspannan niin pääsen näkemään miten paljon se täällä liikkuu ja touhuaa. Kuten voi pykälistä nähdä niin ei mitään suurta liikettä tapahdu, mutta ei se täysin rauhallinenkaan ole, mutta treeniä treeniä ja lisää henkistä kasvua ja itsenäistymistä niin eiköhän se siitä ala oppimaan. Vertailun vuoksi voisi joku päivä jättää Dominkin kaulaan oman Kaunilapannan niin näkisi noiden kahden erot. Domihan nukkuu yksinolot ja hyvä jos edes paikkaa vaihtaa kertaakaan. Domin löytääkin usein sängystä peiton alta. Sinne se jää lähtiessä ja sieltä se tulee saapuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti