lauantai 14. syyskuuta 2013

Valmistautuminen tokokokeeseen osa 1

Tokoprojekti tulevaa koetta varten starttasi maanantaina 9.9.. Suunnitelmana on käydä hallin pihalla muutaman kerran viikossa syöttämässä Domi siellä. Toisin sanoen tarkoitus ehdollistaa siihen, että kehä = RUOKAA --> Kontakti omistajaan.

Viikko 37
Maanantaina pyöräiltiin hallin pihalle ja sillä aikaa Domi sai tehdä tarpeensa sekä kuluttaa pahimmat energiat pois. Hallin luona käytiin sitten kävelemässä pieni lenkki siinä ympäristössä jotta Domi saisi hetken aikaa rauhoittua ja tottua siihen ympäristöön. Tokopanta kaulaan ja kehään meneminen (piha-alue oli ns. aidattu eli se meidän tuleva tokokehä). Ensimmäisenä seisottiin vaan keskellä ns. kehää ja katsoin miten Domi reagoi. Kontaktista aina palkkasin ja tätä tehtiin siinä pari minuuttia kunnes kokeiltiin paikkamakuuta. Palkkasin sivuasennosta, maahanmenemisestä, odottamisesta, rauhallisuudesta... Hihna oli vielä tässä vaiheessa varmuudeksi koirassa kiinni. Kävelin 15 metrin päähän, pysähdyin hetkeksi, palasin koiran luokse palkkaamaan ja bileet pystyyn. Ensimmäisen paikkiksen jälkeen otettiin taas pienet kontaktitreenit ja siitä taas paikkamakuuseen. Tällä kertaa kokeenomaisesti. Koira sivuasentoon, palkka, hihna pois, tuplapalkka (tässä vaiheessa Domi normaalisti lähtisi juoksemaan onnesta jonka takia palkkaan runsaasti kun hihna kilahtaa irti pannasta), lisää palkkaa, koira maahan, palkkaus, käsky, palkka, kävely 15 metrin päähän, odotus..., koira laittaa pään maahan ja rauhoittuu, kävelen takaisin, palkkaan, käsky sivuasentoon, palkkaan, BILEET! Ja sitten juostiin kehästä pois innokkaalla fiiliksellä. Pistin Domin aitaan kiinni hetkeksi ja harjoittelin itse seuraamisen kävelyä. Miten voikaan olla vaikea juttu niinkin yksinkertainen asia kuin kävely. Koiran kanssa se on vielä vaikeampaa, mutta siihen perehdytään vasta ensi viikolla. Kun Domi oli ehtinyt hetken taukoilla niin pääsi taas kehään. Tällä kertaa otti heti kontaktia kun kehän sisälle päästiin. Nyt oli vuorossa sivuasennon kontaktin kesto ja sivuasennon korjaaminen kun otin askeleen johonkin suuntaan. Ruokaaruokaaruoka. Hyvin siis sujui ja Domi osaa nykyään hakea todella hyvin perusasennon paikan pienelläkin korjauksella ja kontakti pitää. Tähän väliin vielä pienet katsekontaktitreenit ja sitten ruvettiin ottamaan luoksetuloa. Vahvistin "odota"-käskyä enkä kutsunutkaan koiraa luokse vasta kuin viimeisellä toistolla. Mahtaa olla tuomarilla hauskaa kokeessa, kun yks odottaa korvat luimussa täristen innosta ja kun kuuluu "sivu" niin ampaisee täysillä luokse. Viimeisenä, mutta ei tietenkään vähäisimpänä otettiin kehään meno treenaamisen kohteeksi. Kehästä ulos -.> ei huomiota, ei palkkaa, rauhoittuminen. Mennään kehään --> "toko", namia, kontaktia, kehuja, bileet!. Lopputulos: Mennään kehään --> koira ottaa kontaktin heti --> kuola valuu ja tärisee onnesta kun odottaa ruokaa. Aikaa vietettiin tuolla ehkä vain 15 minuuttia, mutta silti ehdittiin tehdä vaikka mitä hyödyllistä ja koiran vire pysyi.

Torstaina käytiin hallilla kuvaamassa Emman ja Nessin agiliitelyä. Domi sai ihmetellä muiden touhua ja tottua koiravilinää. Domin suuri tehtävä olikin syödä herkkuja ja olla rauhallisesti.

Perjantaina harjoiteltiin perusasennon paikkaa naksuttimen kanssa.

Lauantaina harjoiteltiin aamulla käännöksiä lelupalkalla. Päivällä seuraamista ja paikkamakuu nakkipalkalla. Iltapäivällä käytiin hallin pihalla ja todettiin että siellä on jotkut agikisat --> juuri sopiva kisahäiriö kokeenomaisella paikkamakuulle lihapullapalkalla. Klo 17 jälkeen suunnattiin häiriöksi Jennin&Rossin treeneihin jossa Domi sai tehdä paikkamakuun sekä seuraamista.
Sunnuntaina aiheena meillä on jäävät.

1 kommentti:

  1. Meillä on ALOon vielä seurausharjoituksia. Muut on testattu, että koira pystyy ne suorittamaan. Toki kaikkea treenataan

    VastaaPoista