perjantai 5. helmikuuta 2016

Testiin valmistautuminen

Domilla on tänä vuonna kuulokoirien taidontarkistustesti ja tarkalleen se on kesäkuussa. Kaupunkina tuttu ja turvallinen Helsinki. Aikaa on n. 4 kuukautta työstää Domin ongelmakohtia ja treenata testiä varten. Sen seurauksena Domin vuosi tulee pyörimään paljon enemmän kuulokoiratehtävien opiskelussa kuin muissa harrastuksissa. Koulutusta vaatii joissakin asioissa ja joissakin riittää pelkkä ylläpito. Ne on niitä asioita joihin täytyy sitoutua ohjaajana kun lähtee työkoiraa kouluttamaan tai on saanut sellaisen itselleen, koska kaupoilla ja muissa paikoissa ei voisi kulkea jos koiralla ei ole edes perusteita kunnossa. Se on ainaista ylläpitoa ja lisätreeniä vahvistamaan opittuja asioita ja liikkumista paljon eri paikoissa.
Testissä testataan hihnassa kulkeminen, luoksetulo keskellä keskustan hälinää, ympäristöön suhtautuminen, vieraan ihmisen kohtaaminen, kahvilassa hengailu ja odottaminen vieraiden ihmisten kanssa. Eli ihan perusasioita mitkä monella muullakin koiralla hallussa.
Domin ongelmakohtana on edelleen hihnassa kulkeminen ja vieraan ihmisen kohtaaminen.
Vahvuutena kaupoissa yms. ahtaammissa paikoissa kävely, häiriönsieto, luoksetulo, kahvilassa oleminen ja odottaminen.
Hihnassa kulkeminen on hankalinta kun mennään johonkin paikkaan ja otan Domin autosta. Ensimmäiset minuutit on kauheaa hösellystä ja Domi yrittää kiskoa täysiä eteenpäin innostuksen takia ja tähän pitäisi nyt kevään aikana puuttua. Koska liikkuminen erilaisissa paikoissa ei ole enää mikään ongelma niin ruvetaan tekemään välillä sellaisia treenejä, että otetaan määränpääksi vain esim. kaupan sisälle pääseminen ilman hepulointia ja siitä takaisin autoon/työtehtävä päättyy. Ja lenkeilläkin hihnatreeniä n. parisen kertaa viikossa aktiivisesti ja säännöllisesti kuten pistinkin meidän tämän vuoden tavoitteisiin silloin vuoden alussa. Tarkoitus karsia myös harrastuskuluista ja mennään Domin kanssa johonkin koirakoulun hihnakurssille hakemaan neuvoja ja häiriötä treenaamiseen.
Ihmisten kohtaamiseen riittää vain tiukempi kuri ja entisten asioiden muistelu. Tätä hommaa toki vaikeuttaa ihmiset jotka tulee lääppimään kysymättä lupaa ja koira ehtii innostua liikaa, mutta ei se auta muu kuin olla itse valppaampi ja puuttua tiukemmin jos joku meinaa iholle tulla väärään aikaan. Hetkeksi otetaan sellainen käytäntö etten anna kenenkään silittää Domia jos se on työvaljaat päällä jolloin saadaan sitä harjoittelua, että ihmiset ehkä tulee lähelle, mutta niistä ei tarvitse innostua ja pomppia päälle. Kun tuo onnistuu niin sitten pikkuhiljaa treenataan sitä, että ihminen kumartuu ja silittää. Osuus joka vaatii enemmän johdonmukaisuutta ja miettimistä ohjaajalta kuin koiralta, kun taas hihnakäytös vaatii Domilta enemmän mietiskelyä ja keskittymistä.
Noissa asioissa onkin tarpeeksi tekemistä tälle keväälle ja noita asioita kun hiotaan niin saadaan testi menemään läpi. Ainahan voi yllätyksiä vastaan tulla, mutta hienosti Domi selvisi viimekin kerralla vaikka häiriö oli todella suuri testipäivänä. Luoksetulo-osuudessa käytän varmaan pilliä jos on sallittua tai sitten vahvistetaan luoksetulokäskyä pari viikkoa ennen testiä. Domillahan ei nykyään varsinaista luoksetulokäskyä enää ole, koska pysyy lähettyvillä ja tietää milloin tulla takaisin, mutta testissä sen täytyy reagoida käskyyn heti ja tulla täysiä luokse.
Ja sitten se varsinainen ongelmakysymys josta lähti idea koko postauksen aiheen käsittelyyn ("iso" ongelma onkin taas kerran ;) ). Ongelma joka on todennäköisesti ongelma vain ohjaajan päässä ja joka liittyy hihnassa kulkemiseen ja tokoonkin joten kysymys pitäisi saada ratkaistua ennen kun vahvistan hihnassa kulkemista/työseuruuta. Eli Domin työseuruu on vasemmalla puolella kuten myös tokoseuruu ja nämä tuntuu menevän sekaisin jonka takia aloin miettimään, että opettaisin Domin kulkemaan vierellä, mutta oikealla puolella. Siinä vaiheessa ongelmaksi tuli, että palkkaaminen olisi hankalaa jos pidän hihnaa oikeassa kädessä, koska palkkaan myös oikealla ja toisaalta sitä on jo niin tottunut pitämään hihnaa vasurissa. Toisaalta eikös elämä silloin mene hyvin kun noin tyhmät asiat on olevinaan ongelma. :D Noh joka tapauksessa juttelin sitten muiden kanssa asiasta ja Heinin kanssa juteltua tulin siihen tulokseen, että Domi kulkekoon vasemmalla puolella, mutta teen vaan erottelutreeniä tokoseuruun ja työseuruun välillä, koska eihän se koira tyhmä ole. kyllä Domi osaa erottaa muitakin käskysanoja ja samankaltaisia tehtäviä toisistaan erilleen joten miksi en ajattelisi noitakin asioita vaikka kahden tempun opettamisena. Eli Domi pysyköön vasuripuolella. Työseuruuhan on siis vapaampaa seuraamista ja paikalla ei ole niin väliä joten Domi tarjoaa sitä herkästi myös tokopuolella kun muutenkin edistäminen on vahvana, mutta tämä vuosi tulee olemaan työkoirapainotteinen joten vahvistan enemmän työseuruuta ja silloin tällöin tokoseuruuseen erottelutreeniä, mutta toko jää vähän taka-alalle. Tämä ajattelu taas herätti kysymyksen, että jos käytän työvaljaita Domilla tokokokeissa niin tarjoaako herkästi työseuruuta. Valintoja valintoja (työkoirakäytös vs. harrastuskoira)... Toisaalta se seuruun millilleen oleva paikka nyt ei maailmanloppu olisi kunhan saisi edes yhden kokeen mentyä läpi ilman hepulointia joten, ehkä mielummin laittaa ne valjaat päälle kokeisiin ja sitä myötä varmuutta tekemiseen ja unohtaa sen pilkun tarkan hinkkaamisen. Valjaat kun antaa ohjaajallekin erilaisen varmuuden toimia koiransa kanssa. Iso voima joissakin pelkissä valjaissa. Ja toki kunhan sitä erottelutreeniä tarpeeksi tehdään niin varmasti alkaa löytymään oikea seuruupaikka ja koira ymmärtää milloin tokoillaan ja milloin saa mennä vapaammin.
Tiivistettynä; tänä vuonna tullaan keskittymään hihnatreeniin ja hihnakurssilla käynti, opetellaan miten niitä ihmisiä kohdataan hillitysti, vahvistetaan yhdessä tekemistä, Domi opiskelee kävelemään vierellä ja harjoittelee käskyerottelua, tavoitteena testin läpäisy (vuoden loppuun asti onneksi aikaa ennen kuin kortti vanhentuu), uutena äänenä voisi olla ohjaajan nimeen reagointi. Ohjaaja muistaa palkata kunnolla, olla johdonmukainen ja pitää homma rentona.
Syksyllä on kuulokoirayhdistyksen leirikin johon aateltiin Domin kanssa lähteä jos aikataulut saadaan sopimaan. Sieltä saa sitten lisää motivaatiota ja uusia ajatuksia Dominkin koulutukseen. Pitäisi myös ruveta miettimään Domille seuraajaa, mutta se onkin jo ihan oma aiheensa ja siihen palataan myöhemmin kunhan tulee joskus ajankohtaiseksi. Toisen koiran miettiminenkin on aiheuttanut ohjaajan päässä kysymyksiä kun pitäisi miettiä mitä koiralta haluaa ja mistä mahdollisesti on valmis tinkimään kun mietitään hyötykoiraksi soveltuvaa piskiä. Seuraavan koiran päätehtävä tulee olemaan kuulokoira ja mahdollisesti jotain avustajakoiran tehtäviäkin (kouluttautuu kuitenkin vain kuulokoiraksi) kun kyseessä isompi koira joka sieltä mahdollisesti seuraavaksi tulisi.

7 kommenttia:

  1. Mun mielestä koiran tulee osata kävellä hihnassa nätisti, olla hyvin ihmisten lähellä ja totella luoksetuloa, vaikka ei olisi työkoira - ja omistajan/ohjaajan tulee siihen sitoutua. Mun kaikki koirat osaavat olla joka paikassa pyytämälläni tavalla, vaikka eivät olekaan työkoiria. Kun koiran ottaa, pitäisi sen kouluttamiseen ja opitun käytöksen vahvistamiseen sitoutua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep huonosti muotoiltu. Unohtu mainita että tosiaan kuulokoirien testi on semmonen josta pitäisi päästä läpi minkä tahansa koiran kanssa jolla perusteet hallussa. Testissähän kun vaan tarkkaillaan käytöstä ulkomaailmassa. Tuo sitoutuminen viittasi enemmänkin muihin tehtäviin joita tarvitaan ja taitojen ylläpitämiseen.

      Poista
    2. Ja pitäisihän jokaisen sitoutua, mutta jokainen saa itse päättää mitä ja miten asioita koiralleen opettaa kun taas koira joka kulkee jonkin työviran alla ja liikkuu kaupoissa ja muualla niin on pakko käyttäytyä tietyllä tavalla tai menettää työvirkansa. Ne tehtävät ja "työkäytös" riippuu sit mitä työvirkaa edustaa. Esim. avustajakoirilla vielä tarkempaa ja tiukempaa kun taas kuulokoirien kanssa riittää nuo perustaidot jotka täytyy hallita työympäristössään sekä sitten virkaansa liittyvät työtehtävät.

      Poista
    3. Domihan ei nyt maailman paras esimerkki ole käytöksen suhteen, mutta bostoniksi ihan jees ja sen saan hallittua joten saa pitää työvirkansa. Myös pieni koira katsotaan eri tavalla kuin isompi. Isommalla vieläkin tarkempaa koska massaa enemmän ja aiheuttaa huomiota jos vähänkin rupeaa pelleilemään. Seuraava koira tuleekin olemaan tuosta syystä hiukan erilainen, koska vaaditaan tietynlaista työkäytöstä johon bostonin muokkaaminen on vaikeeta enkä jaksa toisen bossun kanssa vääntää asioita rautalangasta. :)

      Poista
    4. Olipa vähän hassu on tuo Sannin kommentti. :D Mä oon ainakin ymmärtänyt, että Domia on koulutettu paljonkin myös muutenkin eikä vain tuota kuulokoiratyötä varten ja että hihna- yms. käytös on aina ollut työnalla, mutta testiä varten pitää vaan prepata enemmän ja ehkä se antaa sitä inspiraatiopotkuakin, mikä tavallisessa arjessa aina joskus vähenee, mikä on ihan normaalia. :) Itselleni ei ainakaan ole koskaan Domin kuulumisia lukiessa tullut mieleen, että sen koulutusta jotenkin erityisesti laiminlyötäisiin, päinvastoin. Itse arvostan myös niitä blogeja, joissa oikeasti kerrotaan elämästä ja tapahtumista rehellisesti eikä silotella arkea ja jätetä ikäviä asioita kertomatta.

      Poista
    5. Mä nyt tässä ole väittänytkään, että kenenkään koiran koulutusta on laiminlyöty. Tekstistähän sen näkee, että Domin koulutukseen on annettu aikaa. Kiinnitin vain huomiota siihen, että tekstissä mainittiin käytöstestin yhteydessä että työkoiran kouluttamiseen tulee sitoutua - käytöstestihän testaa just noita arkitottelevaisuuden juttuja, jotka pitäis joka koiralla olla hallinnassa. Mielestäni kun joka koiran arkitottelevaisuuden ylläpitoon pitää sitoutua ja ne pitää kouluttaa. Ei olis ainakaan mulle helppoa jos en olisi kolmea koiraani opettanut kävelemään hihnassa nätisti.
      Tokihan työkoiran ns. erikoistaitoja tarttee koko ajan vahvistaa kun niiden pitää olla kuosissa koko ajan.

      Poista
    6. Niin just, ymmärsin sun kommentin jotenkin kritiikkinä, mutta tuon tarkennuksesi jälkeen olen samaa mieltä kanssasi. :)

      Poista