lauantai 28. kesäkuuta 2014

Hyppää kyytiin vaikka ilmasta

25.6. Keskiviiko
Pitkästä aikaan saatiin sovittua treenitreffit tapikselle Jennin&Rossin kanssa. Ei ollut varsinaista suunnitelmaa mitä Domin kanssa tekisin ja sen huomasi. Keskikentällä oli taas niin miellyttäviä hajuja johon bossu karkasi aina kun kerkesi... :D Alkupelleilyä. Eihän se ole pitkään aikaan tokoillut eikä oikein ymmärtänyt mitä siltä halusin, mutta kun sain koiran taas hallintaan niin johan rupesi toimimaan. Tehtiin perusasentoa, seuraamista (ei varsinaisesti tokokäskyllä), seuraamista oikealla puolella, vinottain kävelyä edessäni (Domin uusi temppu), eteenmenoa + patukan riepottelua (se patukan palauttaminen kun unohtui Domilta, hups vaan), kaukokäskyjä (pupuasennosta maahan jne. Vaihtelu virkistää). Siihen väliin kuvaustuokio ja Domi sai temppuilla lisää.
Loppuvaiheessa Domi leikki pk-koiraa ja nouti 1kg kapulaa. Tuo koira se osaa yllättää. En olisi uskonut, että jättikapula mahtuu kokonsa puolesta tuon lyttyturpaan, mutta Domi todisti toisin. Painon puolesta ei vielä suuria ongelmia ollut, mutta just ja just mahtui rääpäleen suuhun. Hassu koira. :) Viimeisenä, mutta ei tietenkään vähäisimpänä tehtiin paikkamakuu Rossi paikkiskaverina. Jäin lähelle, kun ei olla sitä treenattu tämän oman hiljaisuuteni aikana, mutta hyvin pysyi niin kuin on opetettu joten kai tässä uskaltautuu kokeisiin mennä vielä kesän aikana ja näytetään muille miten pienillä eleillä ja äänensävyillä saadaan yhteistyö toimimaan. Ainakin toivossa hyvä elää ja sitä rataa edelleen. Kommunikointitreenit jatkukoon. :)
Eteenmeno tehdään täysiä niin kuin kaikki muukin

Ilmoittauduin frisbeekisoihin Siuntioon jotka on elokuun ekana viikonloppuna. Toss&Fetch kisaan. Sen näkee kisapaikalla sitten ilmoittaudunko myös freestyleen. ;) Ohjelmarunko olisi kasassa musiikkia myöten omassa päässäni, mutta sitä täytyisi treenata ja ehkä vähän soveltaa, kun omat leuat ei taida tykätä hirveästi jos tuo otus hyppää täydestä vauhdista selkään ja sitä rataa, vaikka fribaliivit tuntuukin eristävän sitä iskua ihan kivasti ettei tärähdä leuoissa. Katsellaan tässä ajan kanssa mitä tehdään.

26.6. Torstai
Huristeltiin ensin kauppaan jossa sijaitsi Rahulan Rehu. Tarkoitus oli ostaa nameja, mutta ei siellä ollut mitään semmoista mitä Domi saisi syödä. Ei se silti turha reissu ollut. Löysin Domille vihdoinkin 40cm pitkälenkkisen ketjukurran jota olen etsinyt pitkään kaikista kaupoista!!! Domikin oli mukana joten pääsin sitä sovittamaan. Nyt tuolla on sitten vihdoinkin sopiva ketjukurra tokopantana. Ai mitä varusteurheilua? Ei kai.
Sinne eläinkauppaan pitäisi kai mennä jostain takaovesta kun sijaitsee ruokakaupan yhteydessä, mutta Domilla oli työliivit päällänsä ja marssittiin rohkeasti pääovista sisään koirakieltokylteistä huolimatta eikä kukaan tullut mitään sanomaan. Kännykkä soi kerran ja Domi ilmoitti. Ehkä tästä ei tarvitse enää tänne kertoilla, kun arkipäivää. :D Kännykästä tulikin mieleen.
Tässä videota siitä miltä meno näyttää nykypäivänä. Koiralla hiukan reagointikyky nopeutunut ja videolla Domi nukkuu toisessa makuuhuonessa ja juoksee äänen kuultuaan minun luokseni niin nopeasti miten sen videolla näette eli täysin tositilanne Domille vaikka itse sitä puhelinta soitinkin, mutta Domi ei päässyt sitä näkemään.
Kodin kautta treenikentälle testailemaan uutta hienoa pantaa tietenkin. Paistoi aurinko ja muutenkin nätti päivä joten mitäs sitä muutakaan tekis kun touhuilisi koiran kanssa. Seuraamisella mentiin kentälle. Naksutin kaikesta mahdollisesta katsekontaktista ja sitä rataa. Tällä kertaa ei kiinnostanut karkailu kentän keskiosaan vaan keskittyi täysin minuun kiitos naksuttimen ja sen, että muistan palkata useasti ja vahvistaa hyvää käytöstä. Tehtiin taas eteenmenoa patukkapalkalla kuten edellisenäkin päivänä. Tokoseuraamista - normaalista vauhdista, hitaasta ja juoksusta. Perusasentoa, pari askelta, yksi pidempi kaavio... Hyvin jaksoi keskittyä ja seuraaminen oli todella nättiä bossuksi. :) Pienen tauon jälkeen otettiin A-estettä, kun se oli kerrankin loivana, että uskalsin antaa tuon siitä mennä. Loppuun pari lyhyttä piilopaikkista ensimmäistä kertaa kentällä ja koira vapaana. Menin esteen taakse piiloon jossa olin noin 20-30sek kerrallaan näin alkuun.
Illalla en enää voinut vastustaa kiusausta tehdä pitkästä aikaa frisbeen freestyleä ja vähän temputella koiraa. Oli ihan pakko! (Sehän ei ole edelleenkään kovin järkevä laji minulle tällä hetkellä, koska jos koira tulee vahingossa päin leukaa niin siinä vaiheessa ei enää naurata ketään, mutta tyhmästä päästä kärsiköön koko kroppa. ;))
Meni tosi kivasti ja sain testattua pari jutskaa jonka voisin siihen varsinaiseen kisaesitykseen ottaa mukaan jos siis osallistutaan freestyleen. Domin hyppytekniikka parantunut, lukee paljon paremmin minun kehonkieltäni ja reagoi nopeammin. Vauhtiakaan ei puutu, mutta osaa myös tehdä varmasti eli ei mene höseltämiseksi enää hirveän paljon, kun omistajakin osaa olla rauhallinen ja ainakin välillä tietää mitä on tekemässä.

Kivalta tuo minun mielestä näyttää. :) Kiekkojakin on ihan ok läjä ehjänä, mutta kai niitäkin pitäisi tilailla lisää. Harmi vaan ettei noita hero 160 kiekkoja löydy enää muun värisinä kuin valkoisina, mutta pakko tyytyä siihen. Parhaita kiekkoja ikinä!

Treenien aikana sattui Domin ensimmäinen fribahaava. Kannuskynsi irtosi oikeanpuoleisesta tassusta lähes kokonaan... Lopeteltiin just treenejä ja kävin ihmettelemään kun kiekot ja koira veressä. Ensin iski paniikki, että apua onko hampaat kunnossa. Onneksi hampaat oli kunnossa!! Sitten huomasinkin, että tassusta löytyy vika ja kynsi irronnut. Ei muuta kun puhdistus ja yön yli siteeseen. Oli se aika reppana koira sen illan. :) Onneksi aamulla näytti jo paremmalta ja on saanut olla ilman sidettä ja tötteröä. Ei nuole onneksi haavaa eikä vaikuta kipeältä.
27.6. Perjantai
Tokohömppäilyä ihan tässä kotosalla pitkin päivää eli kaikkea ei olla tosiaan kerralla tehty. Seuraamista tietenkin ensimmäisenä. Mitäs muutakaan. Paras liike varsinkin pitkän tauon jälkeen.
Käännöksiä tasapainotyynyn päällä pyörien molempiin suuntiin. Seuraamista suoraan. Oikealle kääntymisen vahvistamista. Seuraamista peruuttaen (tässä on muuten tapahtunut valtava edistys. Menee jo pylly suorassa eikä poikita).

Ruutuilua joka onnistuu kivasti edelleen. Lähetyksiä eri kulmista ja välimatkoista. Välillä kokonaisena liikkeenä ja välillä palkka lensi jo kun juoksi ruutuun.
ps. sain aikaiseksi vihdoinkin tilattua itselleni oman ruutunauhan!

Kaukokäskyjä (avo) jossa oli täysin puhtaat siirrot, ei valittamista eikä tehty kuin kerran.

Tunnistusnoutoa - Kaadoin koko tunnarilaatikon sisällön lattialle jossa oli yksi hajustettu joukossa ja sai sen sieltä etsiä ja kerran otettiin kokeenomaisesti eli muutama rivissä jossa yksi oma joukossa ja koiran lähetys vähän matkan päästä. Löysi ja toi omansa. Tätä liikettä pitäisi ruveta harjoittelemaan muidenkin kapuloilla eikä noilla omilla, että oppisi sietämään vieraiden hajut.

8 kommenttia:

  1. Ihana blogi sulla! Mielenkiinnolla seuraillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. :) Mukava saada uusia lukijoita/seuraajia joukkoon!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Moi :)
    Omistan 2v ranskanbulldoggi uros Sisun. Treenaan Sisun kanssa tokoa, hetkittäin agilitya ja käyn mätsäreissä. Nyt mietinnässä olisi toinen koira ja sellainen, että sen kanssa voisi myös hieman tavoitteellisemmin treenata (..tuolta kun sitä Sisua löytyy ja käskyt tehdään jos hyvittaa ;)). Kysyisin..kuinka helppo bostoni motivoida, kuinka miellyttämisen haluinen? Teidän, että varmasti aika samanlaisia ovat (?). Meidän elämää voit lukea osoitteesta elainfarmi.blogspot.fi .

    T:Suvex

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranskis on bulldoggi, bostoni on terrieriärrieri vaikka ei terrieriryhmään kuulu. ;) Siinä ero.
      Varmasti löytyy samanlaisia piirteitä, mutta väittäisin ranskisten olevan ehkä jopa enemmän kovempia/jääräpäisiä(?) bulldoggitaustansa vuoksi.

      Olen tästä aiheesta kirjoittanut pari postausta ja tuossa linkki siihen http://domibostoni2.blogspot.fi/2014/01/bostoni-harrastuskoirana-jatko-osa.html
      Löytyy mielipidettä ja pohdiskelua asiasta laajemmin.
      Itse väittäisin näiden olevan helppoja ja Domi ainakin tekee innolla mitä vaan. Onni omistaa ahne koira. :) Naksutin on myös oiva apuväline.
      Oikeissa käsissä bossusta saa mainion harrastuskoiran vaikka ei se helpoimmasta päästä ole. Motivoinnin eteen voi joutua tekemään töitä, mutta kun oppii vetelemään oikeista narusta ja lukemaan omaan koiraansa niin taivas on vain rajana.
      Domi kisaa tavoitteellisesti tokossa ja salaisena haaveena on tehdä siitä tottelevaisuusvalio. Elokuussa valmistuu kuulokoiraksi. Kisataan frisbeessä. Ja kokeillaan kaiken maailman lajeja. Vielä ei ole kohdalle sattunut mitään semmoista asiaa mikä olisi erittäin vaikeaa tuolle opettaa. :)
      Riippuu vähän minkälaisen koiran käsiinsä saa. Domin kohdalla sattunut erinomainen tuuri, että se on juuri tuollainen kun on. :D Suosittelen tutustumaan bossuihin livenä jotta näkisi itse mahdollisimman paljon miten soveltuu omiin käsiin harrastuksien osalta. Paljon näiden kanssa jotain pientä touhuillaan (agility, rally-toko...).

      Kannattaa käydä tutustumassa facebookin bostoniryhmään ja kysellä myös sieltä. Saisi monenlaista mielipidettä asiaa. :)
      https://www.facebook.com/groups/suomen.bostonit/

      Poista
    2. Jos saat ranskiksen tottelemaan niin bossu tuntuu varmasti astetta helpommalta. :D Elleivät lyö viisaita päitänsä yhteen ja salaliitto ihmisiä vastaan. ;)

      Poista
    3. Okei, arvarsi paljon ja vahvistit mun jo aiemmin havaitsemia juttuja :).
      Joo, sen mitä oon bostoneita seurannu,niin kaikki on ollu tosi luoksepäästäviä ja herttasia pusukoneita (kuten on meidän Sisukin) <3 ;). No siitä "jos saat ranskiksen tottelemaan.." jutusta voin sanoa, että se totteleminen riippuu aivan päivästä ja paljon omastakin fiiliksestä (..treeneihin on turha edes lähteä, jos itellä on huono päivä..) ;D. Ja joo, varmaan on eroja bostoneissakin, kun vaan osais etsiä "sen oikean" ;). Katotaa nyt mihin tää päätyy ;).

      Poista
  4. korjaus:
    ..kuinka helppo bostoni on motivoida...?

    :D

    VastaaPoista