maanantai 8. syyskuuta 2014

Lentäviä kiekkoja - Koirafrisbee

Koirafrisbee on harrastuslajina sellainen, joka sopii kaikille koirille rotuun, kokoon, ikään ja taustaan katsomatta. Jokainen voi tehdä oman tason mukaan.
Koirafrisbee jakautuu useampiin eri lajeihin, joita ovat esimerkiksi freestyle, distance/accuracy ja xtreme distance. Maailmalla koirafrisbee on jo pitkään ollut todellinen ilmiö koiraurheilussa ja laji on rantautumassa myös tänne Pohjoismaihin.
Koirafrisbeessä käytetään ainoastaan koirille suunniteltuja kiekkoja.
Isoille koirille on isommat ja pienille pienemmät (pentukiekot). Kovuusaste valitaan koiran purennan voimakkuuden mukaan.
Koirafrisbee tarjoaa monipuolisuudellaan jokaiselle jotakin. Koirafrisbeen harrastaminen on hauskaa, monipuolista sekä se kehittää koirien lihaskuntoa ja mahdollisesti itse ohjaajankin kuntoa. ;) Lisäksi harrastus parantaa koiran keskittymiskykyä.

Suomessa toimii frisbeekoirien oma yhdistys nimeltä Suomen Frisbeekoirat ry ja se on perustettu helmikuussa 2012. Yhdistyksen tavoitteena on edistää koirafrisbeen harrastamista Suomessa.
Miten pääsee alkuun koirafrisbeen harrastamisessa?
Ensimmäinen asia koirafrisbeen aloittamisessa on oikeanlaisten kiekkojen valitseminen ja ostaminen. Kaikki kiekot eivät sovi kaikille koirille, joten omistajan tulee harkita kiekkoja juuri oman koiransa kannalta. On hyvä kuunnella muiden harrastajien kokemuksia ja kommentteja, mutta toisaalta joskus on myös vain testattava mikä sopii parhaiten omalle koiralleen.
Kiekoissa on paljon eroavaisuuksia niin materiaalin, kestävyyden kuin koonkin suhteen ja myös hinnat vaihtelevat kiekoittain. Kenties merkittävin harkinnan paikka tulee kuitenkin sen suhteen, onko koira ns. kovasuinen vai pehmeäsuinen. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mikäli koira puraisee esimerkiksi tennispallon kertapuraisulla halki, tarvitsee se todella kestävän kiekon, kuten Hyperflite Jawzin. Mikäli koira taas käsittelee lelujaan kuin kukkaa kämmenellään, riittää sille todennäköisesti pehmeämpi kiekko. Suomessa koirafrisbeen harrastamiseen tarkoitettuja kiekkoja myyvät tällä hetkellä muun muassa yritykset nimeltä Powergrip ja Frisbeepoint. Lisäksi ulkomailta löytyy useampia nettikauppoja, joista kiekkoja voi tilata.

Eläinkaupoista saatavilla kumisilla kiekoillakin voi aloittaa harjoittelun ja näin olen itse Domin kanssa toiminut, mutta pidemmälle ajatellen oikeat koirafrisbeekiekot ovat hyödyllisemmät ja paljon parempi vaihtoehto heitto-ominaisuuksien osalta.

Youtube, Facebook ja internet ylipäätään ovat tulvillaan erilaisia koirafrisbeen harjoittelemiseen liittyviä vinkkejä ja ohjeita ja lisäksi aiheesta on julkaistu kirjoja ja opetusdvd:itä. Näin ollen koirafrisbeetä voi harrastaa yksin koiransa kanssa, mutta on aina tuplasti hauskempaa ja hyödyllisempää treenata yhdessä muiden kanssa. Oiva väline verkostoitumiseen on muun muassa Suomen frisbeekoirat ry-ryhmä Facebookissa, jossa voi löytää omalta paikkakunnaltaan muita innostuneita harrastajia ja siellä kyselemällä saa varmasti vinkkejä harrastuksen aloittamiseen ja vastauksia lajiin liittyvissä kysymyksissä.
Koirafrisbeen turvallisuus
Koirafrisbee on fyysinen laji, joten aina voi sattua ja tapahtua, mutta vahinkoja voi välttää huomioimalla muutamia turvallisuuteen liittyvät seikkoja. Koirafrisbeessä tulee aina käyttää ainoastaan koirille valmistettuja kiekkoja. Älä siis käytä esimerkiksi frisbeegolfiin tarkoitettuja kiekkoja koirillesi, sillä niiden vaikutuksista koirien hampaisiin ei ole tietoa. Älä myöskään käytä kiekkoja, joissa on teräviä hampaanreikiä, kielekkeitä tai halkeamia, sillä ne voivat viiltää haavoja koirasi kieleen, ikeniin ja huuliin. Kiekkoja on hyvä huoltaa säännöllisesti hiomapaperia käyttämällä tai ostaa kerralla kiekot, jotka kestävät koirasi purukalustoa. Puhdista myös kiekkosi säännöllisesti, siellä esimerkiksi hiekka vaikuttaa koiran hampaissa hiomapaperin tavoin.
Treenikassista onkin hyvä löytyä kiekkojen lisäksi hiomapaperia jos tarvitsee huoltaa kiekkoja kesken treenien ja pyyhe jolla pyyhkiä pahimmat kuolat kiekoista, että pysyvät paremmin käsissä heittojen ajan.

Kiekkojen lisäksi tärkeä huomioitava asia on alusta jolla harjoittelee. Paras pohja on nurmi, sillä se on luonnostaan tarpeeksi pehmeä ja tarjoaa tarpeeksi pitoa. Hiekkapohjalla voi periaatteessa treenata, mutta silloin koiran suuhun ajautuu paljon hiekkaa, josta herkemmät koirat eivät pidä ja joka aina kuluttaa koiran hampaistoa jonkin verran. Hiekka kuluttaa myös joitakin kiekkoja herkemmin. Tekonurmi on myös hyvä pohja (esim. hallissa), kunhan sitä ei ole asennettu suoraan betonilattian päälle, jolloin pohja on liian kova. Pehmeä lumihanki on oivallinen paikka harjoitella, kun taas kovalla lumella tai liukkaalla jäällä ei koskaan tulisi treenata. Pohjan tulee siis olla tarpeeksi pehmeä, jotta se ei rasita koiran niveliä ja on tarpeeksi pitävä, ettei koira liukastele ja loukkaa itseään.
Myös koiran ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten koirafrisbeetä voi harrastaa turvallisesti. Isompien hyppyjen harjoitteleminen tulee aina aloittaa vasta sitten, kun koira on yli 18 kuukauden ikäinen ja vähintään röntgenkuvin terveeksi todettu. Isolla, raskasrakenteisella tai vanhalla koiralla rajuimmat hypyt kannattaa jättää kokonaan tekemättä. Treeneissä kannattaa myös noudattaa sääntöä tekniikka ensin (hyppytekniikka, koppivarmuus jne.) ja vauhti vasta sitten. Hypyissä kannattaa lisäksi pyrkiä mieluummin pituuteen kuin korkeuteen.
Pieni koira, pienet hypyt!

Turvallisuudesta huolehtiminen koskettaa myös meitä ihmisiä. Kynsien raapaisuilta kannattaa suojata itsensä muun muassa kenkiä ja muita asianmukaisia suojavarusteita käyttämällä, olla armelias selälle ja polville opettelemalla oikeat tekniikat esimerkiksi koiran koppaamisessa (dog catch) ja välttää liikkeitä, jotka voivat olla suoranaisen vaarallisia. Lisäksi on sanomattakin selvää, että pienikokoisen ohjaajan ei kannata edes yrittää esimerkiksi kopata isokokoista koiraa, vaan keskittyä harjoituksissaan muihin asioihin.

Lajissa käytetään myös neopreenisuojaliiviä varsinkin freestylen parissa jossa koira mahdollisesti hyppää selkään. Liivi suojaa todella hyvin iskuilta ja koirakin saa siitä paljon paremman pidon tassuilleensa. Liivejä sekä säärisuojia on tähän mennessä tilailtu kimpassa Tsekeistä ja tuosta asiasta kannattaa kysellä frisbeekoirien facebook ryhmässä. https://www.facebook.com/groups/126785897335548/
Kilpaileminen
Kilpailuun voi osallistua rotukoiralla tai monirotuisella, pienellä tai isolla koiralla. Ohjaaja voi olla aikuinen tai lapsi tai osallistua voi vaikka parina jolloin ohjaajia on kaksi yhtä koiraa kohden.

Lajeista löytyy taitaville temppuiljoille Freestyle -luokka jossa tehdään temppuja ja nappaillaan kiekkoja musiikin tahtiin. Erityispitkien heittojen osaajille Extreme Distance -luokka, jossa heitetään mahdollisimman kauas niin, että koira saa kiekon kiinni. Distance Accuracy -luokassa puolestaan koitetaan saada mahdollisimman monta keskipitkää heittoa kiinni aikarajan puitteissa.

Ja jotta tästä postauksesta ei tulisi kilometrin pituista niin tarkemmat säännöt löydätte Suomen Frisbeekoirat ry nettisivuilta. Sieltä löydätte myös kiekkovertailun joka mahdollisesti auttaa kiekon valinnassa.
http://www.frisbeekoirat.com/home

Treenasi sitten yhdessä tai erikseen ja tavoitteellisesti tai huvikseen, tulee aina pitää mielessä, että koirafrisbeen kuuluu olla hauskaa sekä koiralle että ihmiselle. Tämä ei todellakaan ole laji, jossa harjoitellaan hampaat irvessä ja tullaan kotiin pahatuulisena!Oikein tehtynä koirafrisbee on iloinen ja mukava harrastus sekä koirille että ihmisille eikä ole yhtään sen vaarallisempi kuin muutkaan koiraharrastuslajit.
Vuonna 2013 järjestettiin Suomen ensimmäiset koirafrisbeekilpailut (Skyhoundz) ja kisat pidettiin Mustialassa elokuussa. Domi oli ainoa suomalainen microdog luokassaan. Kisattiin venäläisiä vastaan.
Tänä vuonna (USDDN) kisat järjestettiin Siuntiossa elokuussa. Domi oli ainoa microdog koko kisoissa... :D Kisatovereina meidän suomalaisten lisäksi oli myös venäjältä ja espanjasta asti.
Ei sitä tiedä jos mekin vielä joku päivä kisataan jossain muualla kuin Suomessa.

Pieniä koiria siis kaivattaisiin mukaan jotta saadaan Domille haastajia. ;)

Tällä hetkellä pyörivät treeniryhmät:
Pääkaupunkiseudun treeneistä tiedustelut: treenit(ät)frisbeekoirat.com.

Vihdin treeneistä voi tiedustella Tiinalta: tiina(ät)frisbeekooirat.com

Turussa frisbeetreenien tiedustelut: turunfrisbeekoirat(ät)gmail.com

Lappeenrannassa treenit oli jäissä minun sairaslomailun ajan, mutta tarkoitus herättää harrastus henkiin täällä suunnalla nyt syksyllä taas. Tiedustelut: domi.bostoniblog(ät)gmail.com

Kuopiossa aloittivat aktiivisen treeniryhmän toiminnan äskettäin. Tiedustelut kuopionfrisbeekoirat(ät)gmail.com

Linkkivinkit:
http://www.frisbeekoirat.com/
https://www.facebook.com/groups/126785897335548/

Tarkoitus olisi tulevaisuudessa tehdä yhdistyksen omalle youtubekanavalle frisbeeopetusvideoita suomeksi sekä englanniksi ja olen myös miettinyt, että tekisin jotain alkeisopetusvideoita Dominkin omalle youtubekanavalle bossumaiseen tyyliin jos tuntuu, että innokkaita seuraajia olisi.
Laji kasvaa pikkuhiljaa ja treeniryhmiä alkaa kasaantumaan ympäri Suomea.

Frisbeekoirat esiintyy joulukuussa Helsingin messukeskuksessa voittaja ja winner viikonloppuna molempina päivinä.
6.-7.12.2014
Domi esiintyy sunnuntaina ja lauantainakin ollaan paikalla.


Domi toivottaa kaikki lajista kiinnostuneet uudet tuttavuudet tämän harrastuksen pariin!

3 kommenttia:

  1. Nyt alkoi kyllä kiinnostamaan! Mielenkiintoinen laji noin muutenkin :) Tällä hetkellä mulla ei ole koiraa, jonka kanssa voisin tätä harrastaa (joko rakenne tai psyyke prakaa), joten josko sitten sen seuraavan kanssa... Olisi mukava vauhtilaji :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frisbee on kyllä ehdottomasti ihan mahtava laji ja jos mahdollista joskus päästä katsomaan livenä menoa niin suosittelen! :) Toivottavasti tulevaisuudessa olisi koirakin jonka kanssa voisit tätä lajia ainakin kokeilla. :)

      Frisbeekoirathan esiintyy nyt joulukuun messarin näyttelyssä taas. Domikin on siellä viihdyttämässä yleisöä.

      Poista
  2. Hyvä postaus! Olen harkinnut laja tuolle teräväkorvaiselle kaverilleni, sillä tuntuisi liikkeet olevan hallussa :) Täällä vaan ei ole lähellä seuraa tai ketään, joka sitä harrastaisi. Lähimmät harrastajat löytyy 65 km päästä :/

    VastaaPoista